Pre oblasť

    Železobetón pre zvislé a vodorovné väzby

    Článok si prečítalo viac ako 1067+ používateľov
    Pre každú murovanú stavbu je potrebné urobiť zvislé a vodorovné väzby (spojenia), pretože samotná tehla nie je dostatočne nosná. Presnejšie, tehlová konštrukcia musí byť vystužená železobetónom, pretože tehla nesie iba zvislé (vertikálne) zaťaženie, vzhľadom na vlastnosti samotného materiálu tehla nie je schopná odolať horizontálnej sile, akou je napríklad zemetrasenie. V prípade zemetrasenia toto zaťaženie preberajú železobetónové alebo zvislé betónové väzby. Horizontálny železobetónový prvok je však potrebný na premostenie väčších rozpätí, také sú napríklad preklady nad oknami a dverami.
    Odborný článok 1067
    zelezobeton
    Máme 1596 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    1. Vystužený betón alebo železobetón

    Pojem železobetón nie je najšťastnejším pomenovaním, nie je ani odborným výrazom pre tento materiál. Železobetón vôbec neobsahuje železo, ale oceľ.  Železobetón je vlastne vystužený betón, čo je dnes prakticky každý betón. To znamená, že v betóne sú umiestnené oceľové výstužné tyče, ktoré preberajú ťahové zaťaženie. V praxi sa však oba pojmy používajú a chceli sme ich objasniť, aby ste im rozumeli, ak sa s nimi stretnete. Tak či onak, železobetón alebo vystužený betón je jedným z najvšestrannejších a najpevnejších stavebných materiálov s vynikajúcimi fyzikálnymi a mechanickými vlastnosťami.

    2. Výpočet výstuže a jej usporiadanie v betóne

    Počet, umiestnenie, priemery a stupeň vystuženia – to všetko by malo byť upresnené v projekte. Koľko a akej výstuže je potrebné do železobetónu presne vypočíta statik alebo to môže urobiť firma, ktorá výstuž vyrába. Je dôležité, aby bola presne určená hrúbka (priemer) výstuže a miesto, kde bude v betóne umiestnená, pretože iba tak bude konštrukcia stabilná, bezpečná a zároveň splní aj ekonomické parametre. Ak oceľovú výstuž a rozmery betónových väzieb určíme približne, môže sa stať, že objekt bude nestabilný (môže sa zrúcať) alebo zbytočne plánujeme príliš hrubé a príliš masívne väzby s veľkým množstvom výstuže, čo zvyšuje nielen náklady na stavbu, ale vzhľadom na zvýšenú vlastnú hmotnosť betónovej väzby priamo ovplyvňuje statiku celého domu.

    Železobetón je neoddeliteľnou súčasťou stavby každého tehlového domu
    Železobetón je neoddeliteľnou súčasťou stavby každého tehlového domu

    3. Horizontálne a vertikálne väzby železobetónu

    3.1. Vertikálne väzby železobetónu

    Vertikálne (zvislé) väzby je potrebné vždy realizovať vo všetkých rohoch budovy, na voľných okrajoch každého konštrukčného prvku, v spojoch všetkých nosných stien, nad a pod otvormi presahujúcimi 1,5 m2. Vertikálne väzby nesmú byť od seba vzdialené viac ako 4 m, ak je vzdialenosť medzi nimi väčšia, musia byť vložené ďalšie väzby. Železobetón vo forme zvislých väzieb preberá horizontálne namáhanie spôsobené zemetraseniami a vetrom a iba čiastočne zvislé zaťaženie budovy, pretože ho väčšinou preberajú tehly.

    3.2. Horizontálne väzby železobetónu

    Keď je železobetón vo forme stropných nosníkov zo železobetónových dosiek, je potrebné veľmi starostlivo vypočítať vzdialenosti medzi stropnými nosníkmi, čo znamená, že je dôležitý statický výpočet. Sieť (mriežka) alebo rozstup závisí od zaťaženia a predovšetkým od rozpätia železobetónovej dosky. Horizontálne železobetónové väzby sú tiež vo forme prekladov  nad oknami a dverami; tieto preklady sa nedajú vyhotoviť z tehál,  resp. mali by byť realizované v tvare oblúkov.

    Väzby vytvárajú prvky, ktoré sú navzájom fyzicky prepojené. Vertikálne aj horizontálne väzby musia byť navzájom pevne a stabilne spojené. Medzi nimi je vždy výplň, ktorou je spravidla tehlová stena, železobetón a tehly musia byť tiež dobre spojené.

    4. Vystužovanie vertikálnych a horizontálnych konštrukcií?

    Vertikálne a horizontálne konštrukcie (väzby) sú vždy zosilnené podľa vypracovaného projektu. Zvislé väzby je potrebné vystužiť tyčami umiestnenými v betóne - na jednu väzbu sa zvyčajne použijú 4 tyče. Samozrejme na realizáciu železobetónových prvkov je potrebné pripraviť debnenie. Môžu byť použité aj debniace tehly, ktoré sa väčšinou kupujú hotové. Debniace tehly sú spravidla vyrobené z izolačného materiálu. Použitím debniacich tehál šetríme čas.

    Horizontálne betónové konštrukcie tiež treba vystužiť. Na vystuženie sa používajú výstužné tyče a svorky (slučky). Do pripraveného debnenia sa vloží výstuž a potom sa naleje betón. Je potrebné dbať na to, aby pozdĺžne a priečne časti výstuže vyčnievali z konštrukcie najmenej 70 cm. Vrelo odporúčame, aby ste pri plánovaní a navrhovaní železobetónových väzieb vyhľadali pomoc statika, ktorý vám pripraví presný výpočet typov, priemerov a množstiev výstužných tyčí, ako aj pevnostnú triedu betónu a rozmery železobetónových väzieb. Ak výpočet výstuže robíte sami, a nie ste v tejto oblasti odborníkom, výsledok bude nesprávny statický výpočet alebo zbytočne drahšia konštrukcia.

    Ak máte záujem o tento druh stavebných prác, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným zhotoviteľom (betonárom), a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o betónovaní.

    Informácie o cenách získate v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1067
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónovanie?

    Máme 1596 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1596 realizátorov v oblasti Betónovanie
    9.3
    0

    STAVECO . s r.o.


    9.2
    0

    Ján Kurbel s.r.o.


    8.6
    0

    BMA, spol. s r.o.


    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené