Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Geotextília alebo podkladová plsť

    Článok si prečítalo viac ako 1428+ používateľov
    Geotextília patrí k špeciálnym textíliám, ktoré sa používajú v stavebníctve, predovšetkým na stabilizáciu a filtráciu pôdy, pri inžinierskych stavbách a výškových budovách. Najčastejšie sa používa pri zemných prácach a v záhradníctve.
    Odborný článok 1428
    geotextilia
    Máme 1596 realizátorov v oblasti Výkopové práce:

    1. Na čo slúži geotextília?

    1.1. Geotextília ako podklad

    V stavebníctve sa plsť používa ako podklad pri zemných prácach, pri výstavbe ciest, parkovísk, tunelov a iných inžinierskych stavieb. Geotextílie sú tu použité na spevnenie terénu, separáciu alebo filtráciu pôdy, odvodnenie alebo ochranu.

    1.2. Geotextília pre výškové budovy

    Geotextílie sa používajú aj pri výstavbe výškových budov, na spevnenie terénu alebo na ochranu pred eróziou, na filtráciu alebo efektívne oddelenie jednotlivých vrstiev pôdy. Tiež sa používajú na odvodnenie, ochranu hydroizolácie. Geotextília môže byť položená pod laminátové podlahy alebo môže byť použitá na ochranu iných druhov podláh. V neposlednom rade môže byť použitá na ochranu povrchov pri maľovaní alebo na ochranu do záhrad. 

    Geotextília ako podklad
    Geotextília ako podklad pri zemných prácach

    2. Akú plsť môžeme použiť?

    2.1. Textilné membrány

    Na trhu je mnoho výrobcov a dodávateľov geotextílií, ktorí ponúkajú rôzne druhy tohto materiálu používaného v stavebníctve. 

    Jednou z nich je geotextilná membrána vyrobená prevažne z tepelne upraveného polypropylénu. Membrána je chemicky inertná a šetrná k životnému prostrediu. Používa sa na zabránenie straty nosnej a drenážnej vrstvy, ale aj pri presune zeminy do drenážnej vrstvy. Materiál umožňuje nepretržitú drenáž a je odolný proti prenikaniu koreňov rastlín. 

    2.2. Stavebná plsť s pridaným polyesterom

    Môžeme použiť aj špeciálny druh plsti, membránu vyrobenú z polypropylénu alebo polyesteru. Samotný materiál je odolný voči zásadám a kyselinám, ako aj voči plesniam a baktériám. Geotextília umožňuje filtráciu alebo separáciu pôdy, odvodnenie alebo ochranu. Nadmerné vystavenie UV žiareniu môže spôsobiť degradáciu plsti.

    Geotextíia na ochranu potrubia
    Geotextília na ochranu potrubia

    3. Podkladová plsť do záhrady 

    Podkladová plsť alebo geotextília sa často používa aj v záhrade. Je to materiál, ktorý prepúšťa vodu, a zároveň zabraňuje miešaniu nekompatibilných materiálov. Stavebná plsť sa v záhrade používa ako medzivrstva medzi rôznymi vrstvami, napr. medzi zeminou a pieskom na dvor. Vynikajúca hustota geotextílie 300 g/m2 umožňuje jej položenie na rôzne typy terénu. Po osadení a spevnení sa vyplní nosným materiálom. Táto plsť tiež ponúka vynikajúcu ochranu proti rastu buriny a zároveň prepúšťa do pôdy všetko, čo rastliny potrebujú: vodu, vzduch a živiny.

    Podkladová plsť sa často používa na spevnenie strmých terénov, kde sa vysádzajú rastliny, pretože zabraňuje zosuvu a odplavovaniu pôdy, čo je pri silných búrkach veľmi časté.

    4. Ochranná konštrukčná plsť

    Okrem geotextílií, ktoré sa používajú na základy stavebných konštrukcií a v záhradách, existuje aj ochranná plsť. Je určená na ochranu nábytku a vnútorných povrchov pri rekonštrukcii. Ochranná plsť je dobrou alternatívou klasickej ochrannej lepenky s polyetylénovou fóliou, ktorej pokládka je časovo náročná, pretože každú vrstvu je potrebné upevniť samostatne. A odstránenie takejto ochrany je tiež komplikovanejšie a časovo náročné. Ochranná plsť ponúka vynikajúcu ochranu a je všestranná – možno ju použiť nielen na podlahu, ale aj na nábytok. Z jednej strany je potiahnutá nepriepustnou fóliou, ktorá bráni absorpcii tekutín a prípadnému prenikaniu cez materiál.

    5. Geotextília v kotúčoch alebo doskách?

    Na trhu dostať geotextílie v kotúčoch alebo doskách. Stavebná plsť v kotúčoch je obzvlášť vhodná na ochranu podlahy, pretože ju jednoducho rozložíme a potom narežeme na vhodnú veľkosť. Geotextília v doskách sa používa najmä na ochranu nerovných povrchov, ako sú schody, pretože sa nimi ľahšie chránia ostré hrany a rohy.

    Geotextília na ničenie buriny
    Geotextília na ničenie buriny v záhradách

    6. Geotextília – cena

    Cena geotextílií sa pohybuje od 0,70 do 0,90 EUR/m2. Geotextília môže byť vyrobená z polypropylénu (PP) a polyesteru (PES). Môže mať hrúbku 1 mm až 6 mm. Používa sa v drenážnych systémoch, na ochranu hydroizolácií, ako podklad pre laminát, tiež ako ochrana v záhradách. Geotextílie sú navyše odolné voči vŕtaniu. Cena tejto geotextílie sa pohybuje okolo 0,80 EUR/m2.

    Existuje aj tzv. netkané geotextílie vyrobené z nekonečných polypropylénových nití, ktoré sú mechanicky spevnené (tvrdené) vodným lúčom alebo ihlované. Táto plsť sa používa v stavebníctve pri výstavbe inžinierskych stavieb a výškových budov. Plní funkciu separácie, filtrácie, drenáže alebo ochrany. Cena tejto geotextílie sa pohybuje okolo 0,80 EUR/m2.

    Odborný článok 1428
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Výkopové práce?

    Máme 1596 realizátorov v oblasti Výkopové práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1596 realizátorov v oblasti Výkopové práce
    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    10
    1

    TROGIR s.r.o.


    9.3
    0

    FAMI, S.R.O.


    8.8
    0

    Lukáš Bučko - HomeRenov


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené