Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Vykurovanie infrapanelmi

    Článok si prečítalo viac ako 1367+ používateľov
    Vykurovanie infrapanelmi je považované za netradičný spôsob vykurovania priestorov domu. V porovnaní s klasickou metódou – radiátorovým vykurovaním je vykurovanie pomocou IR panelov stále málo známe. Infračervené panely (IR – z anglického infrared) šíria teplo sálaním a neohrievajú vzduch, ale povrchy a telesá, ktoré sa nachádzajú v ich bezprostrednom okolí. Trochu sme sa zaoberali týmto druhom vykurovania v domácnostiach a zhrnuli sme niektoré hlavné fakty o vykurovaní infrapanelmi.
    Odborný článok 1367
    vykurovanie infrapanelmi
    Máme 213 realizátorov v oblasti Infrapanely:

    1. Ako funguje vykurovanie infrapanelmi?

    Celý vykurovací systém za pomoci IR panelov funguje na princípe vyžarovania elektromagnetických vĺn v infračervenom spektre svetla. Pomocou týchto panelov sa teplo šíri výlučne žiarením.

    Podstata vykurovania infračervenými panelmi spočíva v tom, že sa neohrieva vzduch, ale povrch v danom priestore (podlaha, steny, predmety, ľudia). Každý povrch v bezprostrednej blízkosti zariadenia alebo pred ním sa zahrieva, a potom sa teplo šíri ďalej do miestnosti. Preto je izbová teplota zvyčajne nižšia, ako je považovaná za optimálnu pre iné druhy vykurovania; v tomto prípade je teplo cítiť iba v rozsahu žiarenia infračerveného panelu do určitej vzdialenosti, pred alebo pod infračerveným panelom.

    2. Aká je účinnosť vykurovacieho systému?

    Spotreba energie je v porovnaní s radiátorovým a podlahovým vykurovaním o niečo nižšia, pretože IR panely neohrievajú budovu na optimálnu teplotu, ale ohrievajú priamo predmety a telesá, takže tepelné straty plášťom budovy sú nižšie. Na druhej strane sa na tento druh vykurovania používa najdrahší zdroj energie – elektrická energia. Môžeme povedať, že analógová účinnosť vykurovacieho systému pomocou infračervených panelov je takmer  100 %.

    Odborná rada zo spoločnosti FULL EKO, s.r.o.

    1. Keď ide o infračervené kúrenie, aký je na Slovensku záujem o takýto spôsob vykurovania?

    Infračervené kúrenie je elektrické kúrenie, t. j. vstupná energia je elektrina. Na začiatku našej cesty sme sa stretávali s názormi a ľuďmi, ktorí mali obavy, no prax, skúsenosti a naše služby im ukázali, že infračervené kúrenie je pohodlné, bezpečné a úsporné. Vzhľadom na veľkosť trhu s kúrením na Slovensku, infračervené vykurovanie pokrýva približne 30 % z celkového počtu záujemcov. Často sa stretávame s požiadavkami z odľahlých miest, kde iný spôsob kúrenia nie je možný, alebo by sa dal ťažko realizovať. Preto radi riešime aj také, niekedy veľmi nezvyčajné požiadavky. Zákazníci obľubujú jednoduché, funkčné a efektívne riešenie. Dôraz kladú aj na cenovú dostupnosť, nízke režijné náklady, jednoduché ovládanie. A presne to im dokážeme profesionálnym prístupom poskytnúť.

    2. Aké druhy vykurovania ponúka Vaša spoločnosť FULL EKO, s.r.o.?

    Máme bohaté skúsenosti s rôznorodými požiadavkami našich zákazníkov. Aby sme im mohli vyhovieť, ponúkame kúrenie pomocou samoregulačných infračervených fólií, alebo infračervenými panelmi. Kúrenie je vždy prispôsobené skutočnostiam na konkrétnej stavbe. Aj preto treba byť obozretný pri projektovaní vhodného kúrenia. Kúrenie môžeme inštalovať do podlahy, na stenu, na strop, ba dokonca aj priamo do kazetového stropu namiesto kaziet. Ponúkame MAXECO infrapanely štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru. Najobľúbenejší model je MX650AL s bielou povrchovou úpravou, montovateľný aj na stenu alebo na strop. Luxusný model MX650G má sklenený povrch, ktorý sa stane ozdobným prvkom kdekoľvek. Povrch môže byť biely, čierny a tie farby môžu byť buď matné alebo lesklé. Dokážeme splniť aj špeciálnu zákazkovú výrobu, ako obraz podľa požiadaviek zákazníka, lebo panely sú vyrábané na Slovensku.

    3. Keď hovoríme o infračervených paneloch, ako takýto spôsob kúrenia funguje a aká je účinosť tákehoto vykurovacieho systému?

    Infračervené panely sálajú infračervené lúče, ktoré po náraze do predmetov, telies, zvierat, ľudí sa premenia na tepelnú energiu a zohrievajú. Premena vstupnej energie na tepelnú energiu sa odohráva priamo na mieste využitia, takže odpadnú distribučné straty na kúrenie aj iné obslužné straty. Efektivita infrapanelov sa pohybuje v rozmedzí 95 - 98 %. Správne zvoleným ovládaním môžeme kúrenie ešte viac personalizovať, zrýchliť nábeh kúrenia, zjednodušiť fungovanie systému. Využívame digitálne termostaty alebo inteligentný systém TapHome. V oboch prípadoch každá miestnosť - vykurovací celok, je ovládaný oddelene od ostatných okruhov. Toto riešenie zabezpečí, aby si zákazník sám mohol určiť teplotu poľa využívania miestností. Odborná inštalácia zaručí bezproblémovú funkciu a spokojnosť zákazníkov.

    Pán Peter Izsóf, spoločnosť FULL EKO, s.r.o.

    3. Infrapanely - inštalácia a montáž infrapanelov, náklady na údržbu

    Inštalácia a montáž vykurovacích systémov s IR panelmi je v porovnaní s radiátorovým, a obzvlášť podlahovým vykurovaním, veľmi jednoduchá a rýchla. IR panely sa ľahko montujú na stenu alebo strop. Nevýhodou na druhej strane je, že IR panely nemôžu priamo ohrievať úžitkovú vodu, takže inštalácia dodatočného systému je rozhodne potrebná. Pokiaľ ide o náklady na údržbu, sú relatívne nízke. V prípade úpravy priestoru je možné IR panely znova použiť (rýchlo sa demontujú a znova montujú).

    Inštalácia a montáž vykurovacích systémov s IR panelmi je v porovnaní s radiátorovým, a obzvlášť podlahovým vykurovaním, veľmi jednoduchá a rýchla
    Inštalácia a montáž vykurovacích systémov s IR panelmi je v porovnaní s radiátorovým, a obzvlášť podlahovým vykurovaním, veľmi jednoduchá a rýchla

    4. Infrapanely - investícia a ročné náklady na spotrebu tepla

    V skutočnosti je pri vykurovaní infračervenými panelmi veľmi ťažké odhadnúť ročné náklady. Je však pravda, že vďaka možnosti smerovej regulácie sa spotreba energie mierne zníži, ale cena za jednotku elektriny je v porovnaní s vykurovacím olejom nepomerne vyššia.

    Investícia do IR vykurovania sa lineárne zvyšuje so zväčšením obytného priestoru a počtu miestností.

    Ak máme miestnosť s rozlohou 10 m2, investícia bude rozhodne veľmi výhodná v porovnaní s inými spôsobmi vykurovania. Ak však máme v dome 20 takýchto miestností, investícia do tohto druhu vykurovania sa vynásobí 20, čo napríklad nie je potrebné v prípade tepelných čerpadiel a iných vykurovacích systémov.

    5. Aké sú životné podmienky a vplyv na ľudské zdravie?

    Vykurovanie infračervenými panelmi sa považuje za rýchlo reagujúci systém, ktorý je možné pripojiť k inteligentným inštaláciám. Vďaka priamemu zahrievaniu telies v bezprostrednej blízkosti panelu môže byť teplota v miestnosti nižšia a dosahuje 18 až 19 °C. Z toho sa dá usúdiť, že IR panely vytvárajú príjemné životné podmienky.

    Negatívny aspekt zo zdravotného hľadiska je možnosť popálenia v prípade, že sa dotknete panelu. Preto musia byť chránené alebo namontované na menej prístupné miesto (strop). Nevýhodou vykurovania infračervenými panelmi je dlhodobé priame vystavenie žiareniu, ktoré môže spôsobiť začervenanie pokožky. Preto je potrebné zabezpečiť vhodné miesto na montáž panelu tak, aby žiarenie z panelu nebolo priamo na ľudí v miestnosti.

    6. Infrapanely – cena

    Ceny IR panelov sa líšia v závislosti od samotného výkonu IR panelu, veľkosti IR panelu a v neposlednom rade od dodávateľa. Ceny IR panelov sa pohybujú od 100 EUR až do 1000 EUR. Napríklad, cena za výkon infrapanelov do 350 W je 180 až 400 EUR/kus. 

    Odborný článok 1367
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Infrapanely?

    Máme 213 realizátorov v oblasti Infrapanely:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 213 realizátorov v oblasti Infrapanely
    9.2
    0

    BauenBau s. r. o.


    9.4
    1

    MKcompanyPro s.r.o.


    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    10
    1

    MH Elektromontagen s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené