Pre oblasť

    Panelové ploty, stĺpiky na plot

    Článok si prečítalo viac ako 1483+ používateľov
    Panelové ploty sú ideálnym riešením, keď je potrebné oplotiť alebo chrániť väčšiu plochu. Dajú sa nájsť vo všetkých dobre zásobených predajniach záhradnej techniky. Panelový plot je najčastejšie používaný záhradný plot. Môže slúžiť ako ochrana okolia domu, poľa alebo ovocného sadu. Plot pozostáva zo stĺpikov a plotových panelov. Panelový plot predstavuje dobrú ochranu pred výhľadmi susedov. Zároveň plní ochrannú funkciu, chráni pred neželaným vniknutím.
    Odborný článok 1483
    panelove ploty
    Máme 399 realizátorov v oblasti Panelové ploty, oplotenie:

    1. Záhradné ploty a panelové oplotenie

    Plot plní niekoľko dôležitých funkcií – ochrannú, dekoratívnu a estetickú a zároveň oddeľuje náš pozemok od susedného pozemku a ulice. Je dvojsmernou ochranou – napríklad znemožňuje malé deti a domácich miláčikov dostať sa na cestu a bráni tiež vstupu neznámych osôb alebo cudzích zvierat na váš pozemok. Ak žijete v blízkosti lesa alebo na odľahlejších miestach,  plot je nevyhnutný na ochranu pred divými zvieratami, ktoré môžu zničiť vašu úrodu, záhrady a ovocné stromy.

    Bez ohľadu na to, aký typ záhradného plotu si vyberiete, plot musí byť vysoko kvalitný, pretože bude neustále vystavený všetkým poveternostným podmienkam. Plot môže mať jedinečný dizajn alebo spracovanie, čo znamená, že každú dosku si môžete sami priskrutkovať alebo vyhotoviť plot z kameňov. Ak si všetko chcete zjednodušiť, môžete si kúpiť továrensky vyrobený plot. Existujú dve možnosti. Záhradný plot môže byť čiastočne murovaný, stĺpiky na plot môžu byť z betónu alebo kameňa. Medzi nimi je výplň, ktorá môže byť prefabrikovaná alebo  vyhotovená na mieste. Najbežnejšími záhradnými plotmi sú panelové ploty, ktoré sú úplne prefabrikované a pozostávajú z niekoľkých modulov, ktoré je možné na mieste veľmi ľahko kombinovať a spájať do celku.

    2. Panelové ploty

    2.1. Drevený alebo kovový panelový plot

    Panelové ploty sú vyrobené z rôznych materiálov. Medzi nimi sú najbežnejšie také, ktoré sú vyrobené z dreva a kovu, poplastovaného alebo pozinkovaného drôtu (pletiva). Sú k dispozícii v rôznych farbách, najčastejšie vidieť panelové ploty v sivej, antracitovej alebo zelenej farbe. Výška panelových plotov je štandardná: od 60 cm do 250 cm. Panelový plot je najbežnejším záhradným plotom, pretože ide o systém, ktorý sa ľahko montuje a nevyžaduje špeciálne predchádzajúce znalosti alebo zručnosti. Keďže ide o modulárny a prefabrikovaný systém s panelmi, patrí panelový plot k najlacnejším variantom záhradných plotov.

    3. Plotové panely

    Panelový plot môže pozostávať z pevných panelov alebo drôtových panelov, ktoré majú štvoruholníkovú mriežku. Plné (masívne) panely sú zvyčajne drevené, zatiaľ čo drôtové  panely sú vyrobené z kovu,  z kovových drôtov, zvárané alebo skrutkované. Ak chcete mať jedinečný plot, nevyberajte panelový plot, pretože je univerzálny, modulárny a neumožňuje žiadne osobné voľby ani úpravy. Všetky plotové panely sú rovnaké.

    Najbežnejším záhradným plotom je kovový panelový plot
    Najbežnejším záhradným plotom je kovový panelový plot

    4. Montáž panelov a stĺpikov na plot

    Montáž  panelového plotu je veľmi jednoduchá a rýchla. Panelový plot si môžete namontovať sami alebo si môžete prenajať majstra. Panely  sú priskrutkované ani zvárané k stĺpom. Tie musia byť zakopané dostatočne hlboko do zeme, pretože inak sa môžu pri silnejšom vetre zrútiť a zničiť celý plot. Práve preto, že je montáž tak jednoduchá, sa panelový plot v našich končinách veľmi často používa.

    Plot sa kladie tak, že sa panely zvárajú alebo priskrutkujú na stĺpy z oboch strán. Stĺpy plotu musia byť dobre pripevnené, aby sa zabezpečila stabilita panelov a samotného plotu. Nosníky je možné pripevniť k zemi, aj keď to ide oveľa jednoduchšie a rýchlejšie, ak existujú napr. betónové parapety. Stĺpiky musia byť zakopané dostatočne hlboko v zemi, aby uniesli váhu panelu a zabezpečili pevnosť plotu. 

    5. Panelové ploty – výhody a nevýhody

    5.1. Výhody panelového oplotenia

    Najväčšou výhodou panelového plotu je určite rýchla inštalácia a dobrá cena. Ak sa rozhodnete pre pozinkované alebo poplastované kovové panely, bude ich údržba veľmi jednoduchá. Panelový plot vyrobený z takéhoto materiálu vydrží roky. Panelové ploty sú vhodné prakticky do akéhokoľvek terénu. V prípade poškodenia, jednotlivé panely je možné  vymeniť za nové, zatiaľ čo zvyšok plotu zostáva rovnaký.

    5.2. Nevýhody panelového plotu

    Vzhľadom na jednotnosť a modulárny systém sú obzvlášť kovové panelové ploty veľmi neosobné – všetky vyzerajú rovnako. Keď ide o drevený panelový plot,  výber je o niečo väčší, ale aj v tomto prípade musíte plotové panely akceptovať také, aké sú, pretože ich nemožno upravovať.

    6. Drevené panelové ploty

    Drevený panelový plot je takmer vždy jedinečný
    Drevený panelový plot je takmer vždy jedinečný

    Drevený panelový plot je vynikajúcou ochranou pred výhľadmi susedov, je pevný a trvanlivý, pôsobí prirodzene a pekne, a zároveň plní aj estetickú funkciu. Drevené panelové ploty pozostávajú  zo stĺpikov a drevených panelov, ktoré spravidla nemajú žiadne viditeľné spoje a môžu byť poskladané ako napr. LEGO kocky. Drevené plotové panely môžu byť plné, alebo  vyrobené z vodorovne, zvisle a priečne uložených lamiel alebo dosiek. Drevené ploty sú vhodné na oplotenie záhrad, domov, dvorov, ale aj do parkov, škôl, materských škôl a iných verejných priestorov a zariadení.

    7. Panelové ploty – cena

    Koľko stojí panelový plot? Najväčšou výhodou panelových plotov je určite ich rýchla montáž a dostupná cena. Cena bežného metra panelového plota je závislá od výšky samotného panelu, materiálu (drevo, PVC, pozinkované pletivo), typu panelu (plný, dierovaný, drôtený), stĺpikov na plot a samozrejme od dodávateľa. Za montáž každého plotového panela zaplatíte 13 EUR a viac. Cena panelového plota vysokého 120 cm, spolu s montážou sa pohybuje okolo 24 EUR/m. Za panelový plot s výškou 200 cm zaplatíte okolo 30 EUR/m.

    Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným dodávateľom panelových plotov, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o panelových plotoch.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1483
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Panelové ploty, oplotenie?

    Máme 399 realizátorov v oblasti Panelové ploty, oplotenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 399 realizátorov v oblasti Panelové ploty, oplotenie
    9.2
    0

    ALTIME s. r. o.


    8.8
    0

    DP Stav - Dominik Parči


    8.8
    0

    MATUŠE s.r.o.


    10
    1

    DLR ViTo s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené