Pre oblasť

    Vstavané skrine

    Článok si prečítalo viac ako 1603+ používateľov
    Šatníková skriňa (šatník) je miestom na odkladanie oblečenia, obuvi a iných vecí. Môžeme si ju kúpiť hotovú, v špecializovaných nábytkových salónoch, alebo si ju môžeme objednať u miestneho stolára. Skriňa môže byť voľne stojaca alebo vstavaná, o vstavanú skriňu je čoraz väčší záujem zákazníkov. Vstavané skrine sú väčšinou umiestnené medzi dvoma stenami alebo vo výklenkoch, alebo opreté o stenu s jednou stranou. V poslednej dobe je šatník s posuvnými dverami mimoriadne obľúbený a vyhľadávaný.
    Odborný článok 1603
    vstavana skrina
    Máme 1111 realizátorov v oblasti Vstavané skrine:

    1. Vstavaná skriňa

    Názov vstavané skrine sa v skutočnosti používa pre skrine, ktorých konštrukcia sa trochu líši od klasických skríň. Klasické skrine sú menšie, voľne stojace, väčšinou s krídlovými dverami. Vstavané skrine sú inštalované medzi dvoma stenami, spravidla od steny po stenu, od podlahy až po strop, čím zaberajú prakticky celú stenu nejakej miestnosti. To znamená, že skriňa nie je voľne stojaca a nevyniká v miestnosti, ale pôsobí ako jeden povrch steny. Vstavané skrine sú väčšinou vyrobené na mieru, keďže musia byť presne rozmerovo prispôsobené nástennému otvoru, do ktorého budú umiestnené. 

    1.1. Výhody vstavaných skríň

    Vstavané skrine sú predovšetkým veľmi praktické, pretože sú dokonale prispôsobené priestoru. Ďalšou vecou je naplno využitý priestor na uskladnenie, pretože doslova každý jeden centimeter môže byť naplnený vecami. Pretože tieto skrine zaberajú celú stranu miestnosti (od steny po stenu a od podlahy až po strop), takže nad nimi nezostáva zbytočný voľný priestor. Údržba týchto skríň je o to jednoduchšia, pretože neexistujú povrchy, na ktorých by sa hromadil prach a nečistoty. A v neposlednom rade sú tieto šatníky aj estetickejšie, celá stena tvarovo prispôsobená priestoru slúži ako šatňa. Môžu byť vyrobené z akýchkoľvek materiálov, čo uľahčuje prispôsobenie sa celkovému interiéru.  Vstavanú skriňu je možné využiť aj na predelenie priestoru.

    1.2. Nevýhody vstavaných skríň

    Za jednu z nevýhod môžeme považovať cenu. Predsa ide o kus nábytku vo veľkej väčšine prípadov vyrobený na mieru, a preto cena vstavanej skrine bude o niečo vyššia ako cena bežnej skrine vyrobenej sériovo.

    Vstavané skrine sú vyrobené presne na mieru, takže sa dokážu dokonale prispôsobiť priestoru
    Vstavané skrine sú vyrobené presne na mieru, takže sa dokážu dokonale prispôsobiť priestoru

    2. Čo všetko je potrebné pre vstavanú skriňu?

    2.1. Komponenty šatníka

    Vstavané skrine vyrobené na mieru umožňujú vyberať jednotlivé prvky, časti a funkcie podľa vašich potrieb a prianí. Šatník môže pozostávať z pevných a pohyblivých políc a zásuviek rôznych hĺbok a veľkostí, pevných alebo pohyblivých vešiakov na košele a nohavice a podobne. Je dôležité, aby ste si pred kúpou alebo objednávkou šatníka dôkladne premysleli a zvážili všetky časti šatníka. Najlepšia verzia šatníkovej skrine je tá, ktorá má viac priestoru na police, a umožňuje nielen meniť výšku (rozstup) políc, ale aj ich počet.

    2.2. Vzhľad šatníka

    Vstavaná skriňa (šatník) na mieru môže mať najrozmanitejšie tvary, veľkosti, detaily a materiály. Najlepšie je najskôr vytvoriť si vlastný náčrt referencií, ktoré sa vám páčia, a potom sa poradiť so stolárom o vlastnostiach materiálov, ktoré by ste si chceli použiť. Vzhľad šatníka je tiež výrazne ovplyvnený výberom úchytiek. Ak chcete skriňu bez úchytiek, teda  minimalistický vzhľad, existuje systém otvárania na push (takzvané zatváranie na tlačenie). Treba však mať na zreteli, že šatník sa používa každý deň, takže odtlačky prstov na svetlých a lesklých povrchoch môžu byť problém. Existujú aj vrezané úchytky, ktoré nie sú práve najpohodlnejšie pre dlhé nechty, existujú aj rôzne drevené,  kovové a plastové úchytky a držadlá rôznych farieb, tvarov a veľkostí. Alternatívou ku klasickému šatníku je tiež šatník s posuvnými dverami.

    Odborná rada zo spoločnosti fedDOOR

    1. Ktoré sú výhody vstavaných skríň?

    Vstavaná skriňa nám šetrí priestor, lebo sú v nej zakomponované posuvné a nie otváracie dvere do priestoru. Využitá je celá výška aj šírka priestoru od podlahy až po strop a od steny po stenu, čím poskytuje väčší objem úložného priestoru.

    Je vhodná do spálne, chodby, predsiene, detskej, obývacej alebo hotelovej izby, kúpeľne, kancelárií, špajze, technickej miestnosti či garáže, môžeme ju namontovať do akéhokoľvek kúta alebo výklenku.

    Slúži nám na odkladanie oblečenia, ale aj ako úložný priestor na prostriedky na údržbu domácnosti (žehliaca doska, vysávač, rebrík...).

    Protiprachové tesnenie na dverách vstavanej skrine zabezpečujú ochranu oblečenia, ktoré sa neznehodnocuje prašením. Výber farieb a materiálov volí si zákazník sám, čím je možnosť doladiť skriňu k nábytku v miestnosti. Cena vstavanej skrine býva častokrát rozhodujúca. Vhodne zvolený pomer ceny a kvality je to, čo rozhoduje o dlhodobej spokojnosti pri jej používaní.

    2. Aké materiály používa Vaša spoločnosť Fedoor s.r.o. na zhotovenie vstavanej skrine?

    LDTD - laminátová drevotriesková doska sa používa na výrobu KORPUSU (vnútra skrine) o hrúbke 18 mm. Korpus - policový systém, bočné a deliace steny, zásuvky ktoré sú ohranované 2 mm ABS páskou. Na výplň dverí používame LDTD o hrúbke 10 mm v rôznych farebných prevedeniach. Dvere sú odľahčené na rozdiel od vnútra, ktoré je z 18 mm. LDTD - je plošne lisovaný materiál vyrobený z triedených drevených triesok upravený lamináciou melanínovou živicou. Výhodou LDTD je jej odolnosť proti oderu, nárazu a poškriabaniu. Sortiment laminatových drevotrieskových dosiek vychádza z dekorovej kolekcie výrobcu EGGER a dekrovej kolekcie výrobcu BUČINA DDD. Typy LDTD eurodekory - dekory drevín a lesklé alebo matné dekory.

    V tejto oblasti už dlhé roky spolupracujeme s renomovaným výrobcom laminátovo drevotrieskových dosiek značky EGGER. Nami ponúkaný sortiment vychádza práve z tejto kolekcie dekoratívnych materiálov pre roky 2020-2022. Firma EGGER zachováva trojročnú dobu platnosti kolekcie, s takmer 30 % zmenou dekorov, pričom úspešne dekory ponecháva v sortimente a doplňuje ich o nové trendové dekory, nové povrchové štruktúry vytvárajúce autentický pocit. Spomínané materiály sú tvorené na báze dreva, kde je možnosť výberu z veľkej ponuky dekorov a ich povrchových štruktúr. Štruktúru dreva vnímame vizuálne, ale dôležitý je aj fyzický kontakt, dotyk, pocit. Každá štruktúra má svoju vlastnosť, výraznosť, prirodzenosť aj hĺbku. Cieľom týchto štruktúr je priblížiť sa čo najviac k originálu.

    ABS

    Sú vysokokvalitné termoplastové hrany z maximálne odolného a teplotne stáleho plastu. Je opracovaná do guľata a nezadrháva. Tieto hrany predstavujú dokonalé zakončenie dekoratívnych povrchov. Ich výhodou je to, že sú odolné proti poškriabaniu a oderu, sú pevné a trvanlivé, sú odolné voči teplu a svetlu. Hrúbka ABS pásky je 2 alebo 1 mm.

    Sklá alebo zrkadlá

    Ďalším moderným prvkom, ktorý dodáva vstavaným skriniam luxusný nádych, je sklo alebo zrkadlo. Ich hrúbka je 4 mm a sú podlepené bezpečnostnou fóliou, čo zaručuje vyššiu odolnosť proti nárazom a pri rozbití sa neroztriešti. Sklo alebo zrkadlo tvorí výplň dverí, ktoré môžu byť riešené predelovo alebo celoplošne. Taktiež ich môžeme kombinovať s drevotrieskou.

    Typy skla - číre sklo:

    - Lacobelové sklo

    - Lakomatové sklo - pieskované

    - Metalakové sklo


    Oceľové profily - rámy

    Tieto profily sa vyrábajú z oceľovej pásoviny najvyššej kvality. Galvanizáciou nanášaná vrstva zinku chráni voči korózii. Obojstranné prekrytie vrstvami podkladového a vrchného laku alebo olepenie profilov syntetickou fóliou drevodekórových farieb dodáva výrobkom estetický vzhľad. Tieto profily sa vyrábajú v dvanástich farbách. Hrúbka výplní je 10 mm LDTD (laminátová drevotrieková doska), alebo 4 mm farebné lacobelová sklá a zrkadlá.

    Hliníkové profily - rámy

    Pri týchto rámoch je posuvný systém skrytý. Sú vhodné ako prechodové dvere, ktoré interiér predeľujú a nezakrývajú. Výber farieb pri týchto rámoch je menší ako pri oceľových. Výplne dverí sú identické ako pri oceľových rámoch. Hliníkové otvorené profily.

    3. Ceny vstavaných skríň na Slovensku - od čoho cena závisí?

    Na základe dlhoročného pôsobenia na trhu v oblasti výroby vstavaných skríň a šatníkov na mieru si dovolíme tvrdiť, že ceny týchto produktov za posledných 10 rokov vzrástli približne o 50 - 75 %. Cenu výrobku ovplyvňuje veľa faktorov. Základným sú ich výška, šírka a hĺbka. Ďalej, zvolený počet vnútorných častí a ich vybavenie (police, šuplíky, vešanie, pantograf…). V dnešnej dobe, kedy ceny plošného materiálu - LDTD, zrkadiel, skiel, ABS hrán, spojovacieho materiálu (skrutky, šróby, tyče…) a profilových rámov neustále rastú, je predpoklad, že ceny našich produktov sa budú meniť v súvislosti s týmito zmenami. Cena vstavanej skrine alebo šatníka závisí aj od výberu dekóru drevotrieskovej dosky, prípadne skla alebo zrkadla. Od počtu posuvných dverí a typu zvoleného profilu, nakoľko hliníkový profil oproti oceľovému je drahší o 150 %. Pre získanie cenovej ponuky na vstavané skrine v dnešnej Covidovej dobe, nie je nutné navštíviť naše prevádzky, ale zákazník si môže z pohodlia svojho domova vyskladať vstavanú skriňu v našom konfogurátore (cenníku), kde súčasne sa zobrazuje aj jeho cena. Posledným krokom je odoslanie objednávky. Pri zameraní si zákazník vyberie z nášho vzorkovníka presný dekor dreva, zrkadla, skla, farbu a typ profilu.

    Pani Eva Šedivá, spoločnosť fedDOOR

    3. Šatníková skriňa s posuvnými dverami

    Čoraz obľúbenejším šatníkom je šatník s posuvnými dverami. Šatníková skriňa s posuvnými dverami je obzvlášť vhodná do miestností, kde nie je k dispozícii veľa voľného miesta, takže štandardné krídlové dvere by bolo ťažké alebo nemožné otvoriť. Elegantná šatníková skriňa s posuvnými dverami je preto skvelým riešením, umožňuje posunutie krídla dverí vľavo a vpravo bez toho, aby ste potrebovali dodatočný priestor. Šatníková skriňa s posuvnými dverami má zvyčajne oveľa väčšie dverné krídlo ako klasická šatníková skriňa, pretože dvere sú na vodidlách a nie na pántoch a vydržia oveľa väčšie zaťaženie.

    Vzhľad šatníka je tiež výrazne ovplyvnený výberom úchytiek
    Vzhľad šatníka je tiež výrazne ovplyvnený výberom úchytiek

    4. Vstavané skrine – cena

    So vstavanou skriňou na mieru úplne využijete priestor v dome. Vďaka tomu bude priestor vyzerať väčší a uprataný. Cena vstavanej skrine na zákazku závisí od veľkosti skrine, materiálu (masívne drevo, drevotrieska, MDF, OSB, dyha, zrkadlo, sklo atď.), spôsobu otvárania dverí (krídlové, posuvné), druhu políc a samozrejme od dodávateľa (majstra stolára). Najlepšie sú, samozrejme, skrine vyrobené z masívneho dreva, ale ten materiál je spravidla veľmi drahý. Priemerná cena za dodávku a montáž vstavanej skrine je 150 až  500 EUR/bm. Šatníkové skrine s posuvnými dverami sú zhruba o 20 % drahšie ako klasické, pretože celý mechanizmus, ktorý umožňuje dverám pohybovať sa, je drahší a zložitejší. 

    Šatníková skriňa s posuvnými dverami je skvelou voľbou do menších miestností
    Šatníková skriňa s posuvnými dverami je skvelou voľbou do menších miestností

    Ak máte záujem o vstavanú skriňu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Ak vás zaujíma presná cena, nakreslite náčrt, pošlite dopyt našim skúseným stolárom, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o vstavaných skriniach.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1603
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vstavané skrine?

    Máme 1111 realizátorov v oblasti Vstavané skrine:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1111 realizátorov v oblasti Vstavané skrine
    10
    1

    Amantis, s.r.o.


    9.5
    0

    F&F


    10
    1

    Tomos - umelecké stolárstvo


    9.6
    0

    Stolárstvo Vaško


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené