Pre oblasť

    Telekomunikácie, UTP kábel a optické káble

    Článok si prečítalo viac ako 1023+ používateľov
    Pod pojmom telekomunikácie sa rozumie prenos informácií na diaľku pomocou elektromagnetických systémov. V 21. storočí je rýchla a efektívna komunikácia veľmi dôležitá. Telekomunikácie nám uľahčujú život, pretože umožňujú interpersonálnu komunikáciu na diaľku a prepájajú medzi sebou rôzne zariadenia, ktoré sú umiestnené na rôznych miestach a vzdialenostiach. Príkladom sú káble UTP (UTP pripojenie) a optické káble (optické pripojenie).
    Odborný článok 1023
    telekomunukacie
    Máme 232 realizátorov v oblasti Telekomunikácie:

    1. Telekomunikácie v obytných budovách

    Problémy v tejto oblasti vznikajú, pretože mnohí nevedia, ako navrhnúť a inštalovať vhodný a efektívny telekomunikačný systém v obytných budovách. Pravdepodobne ste sa stretli s otázkou, aké by malo byť pripojenie UTP a inštalácia optického kábla v dome resp. ako vykonať pripojenie optiky.

    1.1. Na čo slúžia telekomunikácie?

    Telekomunikácie sú navrhnuté tak, aby znižovali náklady, uľahčovali a zlepšovali komunikáciu a lepšie využívali a efektívnejšie spájali určité zariadenia. Najbežnejšími telekomunikačnými sieťami sú rádio, telefón, televízia, LAN, WAN a internet (kábel UTP/pripojenie UTP/optika). Telekomunikačné siete v obytných budovách zahŕňajú telefóniu, požiarnu signalizáciu, video monitorovací systém, zvukový systém, technické zabezpečenie a internetové pripojenie.

    2. Aké výhody ponúkajú telekomunikácie?

    2.1. Výhody telekomunikácií

    Telekomunikácie umožňujú jednoduchší a rýchlejší kontakt s príbuznými, priateľmi alebo známymi, ktorí kvôli svojej práci alebo životnému štýlu nemôžu byť fyzicky prítomní v našom každodennom živote. Umožňujú sledovanie rôznych televíznych programov, vyhľadávanie informácií a iného obsahu – jedným slovom uľahčujú naše základné životné potreby. Na druhej strane, sú výborným riešením v prípade nebezpečenstva, kedy umožňujú kontakt s pohotovostnými službami a pomocou.

    2.2. Nevýhody telekomunikácií

    Telekomunikácie majú aj negatívne vlastnosti. Medzi nimi najviac znepokojuje problém so závislosťou, ktorá sa vyskytuje pri používaní internetu a súvisiacich aplikácií a hier. Kvalitné telekomunikačné zariadenie, ktorého súčasťou sú aj systémy video monitorovania, nie je práve dostupné, ale je nevyhnutné, ak žijete v nie veľmi frekventovanej oblasti.

    Moderné telekomunikácie
    Moderné telekomunikácie umožňujú jednoduchú komunikáciu po celom svete

    3. Optický kábel

    3.1 Overte si, či je dostupné optické pripojenie

    V prvom rade by ste mali vedieť, že optické pripojenie nie je dostupné po celom Slovensku. Pripojenie k optike môže byť v určitých oblastiach problémom. Poskytovateľ telekomunikačných služieb musí používateľovi zabezpečiť optické káble. Telekomunikačné siete, ktoré sú k dispozícii v určitej oblasti, závisia predovšetkým od umiestnenia zariadenia. Dostupnosť optického pripojenia na Slovensku môžete nájsť znázornenú napr. na mape pokrytia, čo vám môže byť užitočné pri hľadaní nového bývania. Pomocou filtra si na mape môžete vybrať zobrazenie dostupných služieb podľa typu pripojenia a vidieť, ktoré bytovky a domy majú napríklad k dispozícii najrýchlejší typ  optickej siete.

    Dostupné telekomunikačné siete si môžete overiť aj u svojho ISP. Kábel z optických vlákien dnes stále viac vytláča kábel UTP.

    3.2. Optický kábel

    Optický kábel je názov pre anglickú skratku FTTH (Fiber to the Home) a v súčasnosti je to najlepšie spojenie s telekomunikačnými službami na svete. Optické káble sú v skutočnosti miniatúrne vlákna. Ide o tenké káble vyrobené zo skla a plastu. Sklenená trubica alebo vlákno je chránené niekoľkými vrstvami plastu, aby nedošlo k jeho poškodeniu, pretože optický kábel má veľmi krehké vlákna, ktoré sa dajú ľahko poškodiť. Optickými vláknami neprechádza elektrina (ako pri štandardnom xDSL), ale svetlo.

    3.3. Prečo si vybrať optický kábel?

    Kábel z optických vlákien je najpokročilejšie a najrýchlejšie internetové pripojenie. Hlavnými výhodami optiky sú: stabilné pripojenie, neobmedzené množstvo doplnkových služieb a vysokorýchlostné internetové pripojenie. Optický kábel poskytuje stabilné pripojenie, čo znamená, že je veľmi spoľahlivý, konštantný a bez prerušenia. To znamená, že internet bude fungovať bez problémov bez ohľadu na zaťaženie. Optický kábel teda rozhodne odporúčame.

    Optický kábel
    Optický kábel sa na prvý pohľad líši od kábla UTP

    4. UTP kábel (pripojenie UTP)

    Kábel UTP umožňuje priame pripojenie k počítaču. Kábel UTP nie je potrebný, ak používate bezdrôtovú sieť (WiFi), ale je žiaduci a veľmi užitočný, ak bezdrôtovú sieť používa veľký počet ľudí. V tomto prípade je sieť WiFi preťažená a kábel UTP stále umožňuje bezproblémové fungovanie internetu. Rýchlosť internetu pri použití kábla UTP je zvyčajne o niečo vyššia ako bezdrôtové pripojenie. UTP kábel je teda fyzicky pripojený k počítaču, zatiaľ čo bezdrôtová sieť nie je.

    UTP kábel si určite dokážete nainštalovať sami, ale ak v tom nie ste zruční, odporúčame, aby kábel UTP nainštaloval odborník. Ak to vyskúšate sami, môžete kábel poškodiť a budete mať viac nákladov ako úžitku.

    5. Koľko stoja telekomunikácie?

    Ceny telekomunikačných systémov sú rôzne. Závisia od individuálnych potrieb jednotlivca. Najčastejšie do obytných domov inštalujeme televízne a internetové siete, pomenej požiarnu signalizáciu či video monitorovací systém. Plánovanie telekomunikačnej siete by malo byť vykonané súbežne s plánovaním elektrických inštalácií. Cenu najviac ovplyvňuje dĺžka UTP kábla a počet komunikačných skriniek a zásuviek. Náklady na základné pripojenie k internetovej sieti v dome sú 500 – 1000 EUR. V cene je zahrnutý UTP kábel, koaxiálny kábel (6x), spolu s telekomunikačnou skrinkou a zásuvkami.

    Aby ste sa dozvedeli presnú cenu telekomunikácií môžete poslať dopyt našim overeným montérom telekomunikačných sietí a dostanete od nich viac ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád týkajúcich sa telekomunikácií.

    Odborný článok 1023
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Telekomunikácie?

    Máme 232 realizátorov v oblasti Telekomunikácie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 232 realizátorov v oblasti Telekomunikácie
    8.8
    0

    elektroflow s. r. o.


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    10
    1

    Juraj Šidelský - 3T, Foto - Report


    9.9
    0

    V&T Servis Group s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené