Pre oblasť

    Protipožiarne dvere

    Článok si prečítalo viac ako 1031+ používateľov
    V jednotlivých budovách, najmä keď ide o tie, ktoré majú kotolne, sú čoraz častejšie inštalované protipožiarne dvere. Primárnou charakteristikou protipožiarnych dverí je protipožiarna ochrana (ochrana pred ohňom, jedovatými plynmi a dymom a zamedzenie ich šíreniu). Protipožiarne dvere musia byť vždy zatvorené, s výnimkou, keď cez ne vchádzame alebo vychádzame.
    Odborný článok 1031
    protipoziarne dvere
    Máme 746 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere:

    1. Prečo práve protipožiarne dvere?

    Je dokázané, že požiar spôsobí oveľa menšie finančné škody, ak sú v domoch alebo budovách nainštalované protipožiarne dvere a ďalšie prvky protipožiarneho systému. Zároveň nesmieme zabúdať na skutočnosť, že v prípade požiaru nehovoríme len o finančných alebo materiálnych škodách, ale aj o možných katastrofálnych a tragických následkoch pre ľudí, ktorí v nich žijú alebo sa tam ocitli v čase požiaru. Protipožiarne dvere poskytujú dlhší čas evakuácie, výrazne obmedzujú potenciálne šírenie požiaru a zadržiavajú škodlivý dym, plyny  a spaliny, ktoré sú často ešte smrteľnejšie ako samotný oheň.

    To je dôvod, prečo sú protipožiarne dvere povinným prvkom každej verejnej budovy, ale nie sú povinné pre obytné budovy a rodinné domy. V tomto texte sa zmienime o množstve výhod, vďaka ktorým sme presvedčení, že protipožiarne dvere by sa mali stať povinným prvkom každého domu. V súkromných domoch je najvhodnejšie mať protipožiarne dvere medzi garážou a obytným priestorom alebo medzi kotolňou a zvyškom domu – v závislosti od polohy zariadení, ktoré majú najväčšiu šancu spôsobiť požiar.

    2. Materiály na výrobu protipožiarnych dverí

    Pokiaľ ide o výber, na trhu je množstvo variantov klasických oceľových protipožiarnych dverí a protipožiarnych dverí z dreva alebo hliníka. Dostupné materiály protipožiarnych dverí boli starostlivo vybrané v súlade s ich požiarnymi a dymovými vlastnosťami. Obstaranie protipožiarnych dverí netreba vnímať ako výdavok, ale skôr ako investíciu, ktorá sa oplatí. Cenu protipožiarnych dverí ovplyvňuje aj materiál, z ktorého sú dvere vyrobené.

    2.1. Oceľové protipožiarne dvere

    Oceľové protipožiarne dvere sú také, na ktorých sú krídlo a rám vyrobené zo špeciálnej ocele. Jadro dverného krídla je vyrobené zo špeciálnej výplne a tesnenia. V určitých verziách je potrebné do protipožiarnych dverí nainštalovať žiaruvzdorné sklo.

    2.2. Hliníkové protipožiarne dvere

    Hliníkové protipožiarne dvere sa líšia od oceľových iba tým, že ich zárubňa a dverné krídlo sú vyrobené z hliníka. Vlastnosti jadra dverného krídla sú rovnaké ako pre oceľové protipožiarne dvere.

    2.3. Drevené protipožiarne dvere

    Drevené protipožiarne dvere majú dverné krídlo a zárubňu z dreva. Krídlo dverí má protipožiarnu výplň, tesnenie a sklo. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, že drevo horí rýchlo, drevo je veľmi dobré pre protipožiarne dvere, pretože iba ich obal horí rýchlo,  čo zase funguje ako štít proti plameňom a zabraňuje prieniku ohňa do zdravého jadra dreva. Jadro vďaka svojej hustote a štruktúre hlavne tlie, čo je rozhodujúce pre ochranu pred ohňom. Drevené protipožiarne dvere sú preto dobrou voľbou.

    Dvere protipožiarne
    Protipožiarne dvere poskytujú čas potrebný na evakuáciu, zabraňujú šíreniu ohňa, dymu a nebezpečných plynov

    3. Ako dlho odolávajú protipožiarne dvere požiaru?

    Keď ide o protipožiarne dvere, splnenie jednotlivých kritérií požiarnej odolnosti sa označuje písmenami R (strata únosnosti), E (strata integrity) a I (strata izolačnej schopnosti), ktoré sú doplnené časom v minútach, počas ktorého boli splnené.

    3.1. Strata únosnosti (R) pre protipožiarne dvere

    Požiarna odolnosť označená písmenom R je v skutočnosti únosnosť, schopnosť zachovať si únosnosť počas celej doby požiarnej odolnosti a je vyjadrená v minútach: R15, R30, R60, R90 a tak ďalej. R15 tak znamená, že konštrukčný alebo nosný prvok je schopný udržať svoju únosnosť 15 minút po vzniku požiaru, teda je schopný vydržať 15 minút štandardného požiarneho zaťaženia. Strata únosnosti nie je pre protipožiarne dvere dôležitá, pretože protipožiarne dvere nie sú nosným konštrukčným prvkom. Je však potrebné mať na zreteli, že protipožiarna ochrana funguje systémovo, to znamená, že budova ako celok musí byť chránená pred ohňom, inak samotné protipožiarne dvere nebudú mať dôležitú úlohu. Dokonca ani „super protipožiarne“ dvere nebudú vôbec užitočné, ak je samotná konštrukcia taká zlá, že sa zrúti do 15 alebo menej minút od vzniku požiaru.

    3.2. Strata integrity (E) pre protipožiarne dvere

    Strata integrity je vlastne vytváranie trhliniek alebo otvorov v štruktúrach, cez ktoré produkty spaľovania alebo plameňa prenikajú na neohriaty povrch. V ponuke sú najčastejšie dvere, ktoré poskytujú 30 minút protipožiarnej ochrany. V tomto prípade ide o štandard EI30. Ak je potrebná dlhšia protipožiarna ochrana, môžete si vybrať medzi štandardom EI60 (60 minút) alebo EI90 (90 minút). Protipožiarne dvere musia okrem ohňa zabrániť úniku tepla a dymu z miestnosti. 

    3.3. Strata izolačnej schopnosti (I) pre protipožiarne dvere

    Keď teplota na neohriatej ploche konštrukcie stúpne na limitné hodnoty pre konštrukciu, hovoríme, že ide o stratu izolačnej schopnosti, resp. je to schopnosť prvku zabrániť nadmernému prenosu tepla. Z tohto dôvodu musia mať protipožiarne dvere veľmi dobrú izoláciu, ktorá je, ako všetko ostatné,  vyjadrená v minútach: I15, I30, I60... (15, 30, 60... minút). 

    4. Ako si kúpiť dobré protipožiarne dvere?

    Pri kúpe protipožiarnych dverí je potrebné starostlivo vyberať a hľadať identifikačnú nálepku. Na identifikačnom štítku sú uvedené všetky parametre protipožiarnej ochrany, certifikačný orgán, výrobca a číslo príslušného dokumentu.

    5. Protipožiarne dvere – cena

    Protipožiarne dvere sú drahšie ako bežné dvere. Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje tvorbu ceny protipožiarnych dverí, je štandard, veľkosť a materiál dverí. Cenu zvyšujú aj prípadné otvory na dverách. Na protipožiarne dvere si treba pripraviť niekoľko stoviek eur.

    Ak máte záujem o obstaranie protipožiarnych dverí, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným dodávateľom protipožiarnych dverí alebo montérom interiérových dverí, a tak dostanete viacero ponúk. 

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1031
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere?

    Máme 746 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 746 realizátorov v oblasti Interiérové ​​dvere
    10
    40

    Daniel Barlík ml.


    10
    0

    JIPO SK, s.r.o.


    8.8
    0

    Lenka Mikoviny MM PODLAHY


    9.8
    0

    Stolárstvo DREVENÝ RAJ


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené