Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Pôdorys domu: optimálne rozloženie miestností

    Článok si prečítalo viac ako 1445+ používateľov
    Prvoradou úlohou domu je, aby sa jeho obyvatelia cítili pohodlne, príjemne, bezpečne. Aby sa to dosiahlo, je potrebné venovať pozornosť mnohým aspektom stavby a architektúry, samotnému návrhu budovy, usporiadaniu priestorov, resp. pôdorysu domu.
    Odborný článok 1445
    podorys domu optimalne rozlozenie miestnosti
    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    1. Usporiadanie miestností – pôdorys

    Na dispozíciu priestorov v budove vplývajú rôzne faktory, napr. orientácia alebo lokalita, výhľady na okolitú prírodu alebo na iné zaujímavosti, zákonné a legislatívne obmedzenia, potreby a priania klienta. Preto je pôdorys každého domu aspoň trochu iný. Iní sú ľudia, ktorí v ňom bývajú, iné je miesto domu. Existujú typické budovy, ktoré majú vopred určený pôdorys, často sú však sprevádzané mnohými problémami. Nie vždy sa stane, že rovnaké, vopred určené rozloženie miestností vyhovuje všetkým lokalitám, pôdorys domu nemusí vyhovovať všetkým klientom. Rozhodnutie kúpiť si typicky navrhnutý dom môže byť väčšou výzvou ako individuálne plánovanie, pretože takýto objekt vyžaduje kompromisy, ktoré niekedy nie sú možné. Ak si najmete architekta, aby nakreslil dom  a pôdorys, v skutočnosti sa rozhodnete pre jedinečný dizajn, ktorý bude vhodnejší, pretože bude nakreslený presne podľa vašich požiadaviek.

    1.1. Pôdorys domu podľa orientácie

    Prvým faktorom, ktorý ovplyvňuje dizajn budovy alebo pôdorys domu, je orientácia. Pri umiestňovaní domu, chceme orientovať čo najväčšiu časť jeho fasády na juh. Snažíme sa aj o južne orientované obývacie časti, obývaciu izbu a jedáleň. Takto budeme mať v izbách, v ktorých sa trávi najviac času, aj najviac slnka. Pokiaľ spomínané priestory nie je možné kvôli obmedzeniu polohy orientovať na juh, snažíme sa ich umiestniť tak, aby zachytili aspoň západné slnko. Spálne môžu byť umiestnené aj na sever alebo na východ, keďže sa v nich väčšinu dňa nezdržiavame. Severná orientácia dokonca umožňuje, aby boli miestnosti v letných mesiacoch chladnejšie,  pretože slnko do nich nikdy nesvieti, čo je výhodou, keď ide o spanie. To však neplatí pre detské izby, pretože deti v nich bývajú celý deň a nielen v noci, keď spia.

    1.2. Pôdorys domu vo vzťahu k okoliu

    Ak máme možnosť, obytné priestory treba orientovať čo najviac na prírodu alebo iné zaujímavosti. Ak je dom obklopený prírodou, prepojenie interiéru a exteriéru bude optimálnym riešením. Ak je z niektorých bodov krajší výhľad, pôdorys domu by mal byť orientovaný tak, aby sa miestnosti, v ktorých sa trávi najviac času, pozerali týmto smerom. Takýmto spôsobom si budeme môcť vychutnať väčšinu výhod, ktoré dané miesto ponúka.

    1.3. Vplyv terénu na pôdorys domu

    Na usporiadanie miestnosti vplývajú aj terénne obmedzenia; napríklad, ak je pozemok na kopci, rozloženie budovy a izieb nemôže byť rovnaké ako na rovine. Ak je budova na kopci a je k nej napríklad prístup zhora, potom má zmysel zmeniť dispozíciu tak, aby na kopci bola obývacia izba s jedálňou a kuchyňou a na prízemí pod nimi priestor na spanie a východ na dvor.

    2. Priania zákazníka

    Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje pôdorys domu, sú priania zákazníka. Spôsob života  a návyky obyvateľov domu majú najväčší vplyv na usporiadanie priestorov. Niektoré rodiny trávia spolu viac času, zatiaľ čo v iných rodinách jednotlivci potrebujú viac súkromia, a to všetko by sa malo odzrkadliť  na pôdorys domu. Priestory tak môžu byť otvorenejšie a prepojenejšie v prípade, že rodinní príslušníci chcú tráviť veľa času spolu, alebo je v dome viac oddelených  miestností, keď jeho obyvatelia uprednostňujú súkromie.

    Pôdorys domu
    Usporiadanie miestností v dome by malo byť funkčné a racionálne

    3. Pôdorys domu: optimálne rozloženie miestností

    Pôdorys domu sa spravidla riadi nepísaným pravidlom, že obývačky sú na prízemí a spálne na poschodí. Na prízemí sú obytné časti orientované na juh alebo západ. Odporúča sa, aby bol pôdorys domu navrhnutý tak, aby tieto priestory boli otvorené a prepojené (obývačka, jedáleň a kuchyňa).

    Kuchyňa a jedáleň boli kedysi oddelenými priestormi, dnes sú však čoraz viac prepojené s obývacou izbou. Ten, kto varí obed, sa teda môže starať aj o deti alebo sa rozprávať s inými členmi rodiny alebo hosťami. Kuchyňa je často umiestnená vo výklenku, ale môže ísť aj o nezávislý prvok, ktorý sa stane ústrednou súčasťou obytného priestoru s kuchynským ostrovom.

    Pôdorys domu obvykle umiestňuje spálne na prvé poschodie, kde môžu mať členovia rodiny  viac súkromia. Spálňa môže byť orientovaná na sever alebo východ, pretože sa v nej trávi menej času. Je však dôležité, aby boli detské izby orientované na juh alebo západ, pretože deti v nich trávia veľa času, hrajú sa, učia, kamarátia a podobne.

    Ostatným miestnostiam, ako sú sociálne zariadenia, pomocné miestnosti (kotolne, špajze, kancelárie, garáže a pod.) sa zvyčajne venuje menšia pozornosť, pretože tam trávime menej času. Pôdorys domu je teda možné navrhnúť tak, aby boli orientované aj na sever a niektoré dokonca nepotrebujú ani denné svetlo, resp. vzhľadom na teplotu a skladovanie potravín  je  lepšie svetlo vôbec nemať (špajze, pivnice, kotolne).

    4. Pôdorys miestností

    Nemenej dôležitý ako pôdorys domu je pôdorys miestností. Dobrý architekt sa nebude zaoberať iba domom ako celkom, ale bude tiež starostlivo zvažovať pôdorys miestností, teda to, ako bude každá miestnosť navrhnutá. Pôdorys miestností by mal byť navrhnutý tak, aby bolo ich využitie čo najoptimálnejšie, aby boli skrine a postele ako najväčšie prvky na vhodných miestach. Menšie miestnosti vyžadujú kompaktné riešenia, zatiaľ čo väčšie môžu byť otvorenejšie a voľne navrhnuté. Dizajn do značnej miery ovplyvňujú kusy nábytku, ktoré by mali byť vyberané a prispôsobené jednotlivým miestnostiam, pretože nie všetky kusy nábytku sa hodia do každej miestnosti.

    Ak máte záujem o profesionálne vypracovanie pôdorysu domu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1445
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    10
    1

    SadArch-Zuzana Sobotová


    10
    1

    ask haus s.r.o.


    9.2
    0

    regec+vrbova architekti s. r. o.


    10
    1

    Ing.arch. Michal Ihnát - IHN


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené