Pre oblasť

    Moderné kované ploty

    Článok si prečítalo viac ako 1131+ používateľov
    Kované ploty sa zvyčajne považujú za tradičné alebo starožitné. Kováčstvo je veľmi staré remeslo a kované ploty ako jeden z mnohých výrobkov majstrov kováčov boli kedysi súčasťou významných reprezentatívnych budov. Našťastie zostali súčasťou nášho každodenného života, len v modernejšej forme. Rozhodli sme sa preto preskúmať, čo sú moderné kované ploty a ako ich možno použiť ako prvok moderného architektonického dizajnu.
    Odborný článok 1131
    kovane ploty
    Máme 375 realizátorov v oblasti Kované zábradlie:

    1. Kováčske remeslo

    Kováčske remeslo patrí k najstarším remeslám. V súčasnosti jedným z najvyhľadávanejších výrobkov tohto remesla sú kované ploty. V skutočnosti ide o ploty, ktoré sú vo väčšine prípadov vyrobené zo železa. Kedysi ich ručne vyrábal kováč tavením železa v ohni a potom ich vytvaroval do rôznych vzorov, tvarov a kompozícií silnými údermi kladiva. Kované ploty kedysi boli luxusné výrobky, ktoré si nie každý mohol dovoliť. Práve kvôli tomu zvyčajne zdobili majetky bohatých rodín alebo dôležité štátne budovy, čo znamená, že neboli veľmi rozšírené. S pokrokom v oblasti technológie, automatizácie a štandardizácie a vďaka všeobecnému zvýšeniu životnej úrovne sa kované ploty stali všeobecne obľúbenými a cenovo dostupnými, takže dnes nie sú ničím výnimočným.

    Kované ploty v minulosti zdobili majetky bohatých rodín alebo dôležité štátne budovy
    Kované ploty v minulosti zdobili majetky bohatých rodín alebo dôležité štátne budovy

    2. Moderné kované ploty

    Tradičné kované ploty dnes vystriedali moderné kované ploty, ktoré sú jedným z najbežnejších domových plotov u nás, ale stále sa používajú pre reprezentatívne štátne budovy a najmä pre historicky významné budovy, ktoré kedysi mali taký plot. Moderné kované ploty sa líšia od historických výrobnou technológiou, estetikou, detailmi a vizuálnym konceptom.

    2.1. Výroba moderných kovaných plotov

    Moderné kované ploty môžu byť vyrobené ručne alebo priemyselne. Ručne vyrábané moderné kované ploty sa riadia historickými výrobnými postupmi, to znamená, že sú tvarované z horúceho železa pomocou kladív. Pri tomto postupe musí byť železo zahrievané na ohni, kým nezmäkne a nestane sa poddajným, a potom sa kuje skôr, ako sa začne ochladzovať. Kované ploty môžu byť vyrobené ručne aj iným modernejším spôsobom: v tomto výrobnom procese nie je výrobok kovaný ručne podľa tradičného postupu, ale sa vyrába z priemyselne spracovaného kovaného materiálu, najčastejšie tyčí, zváraním sa montujú prvky, z ktorých bude postavený plot. Tento spôsob výroby je v skutočnosti optimalizáciou procesu kovania, kde sa produkt nemusí kovať „od nuly“, ale sa zostavuje, dodatočne mierne upravuje a spracováva už kované časti plotov. Také kované ploty nebudú nikdy tak jedinečným výrobkom, ako keby boli kované ručne, ale treba mať na zreteli, že najväčšou výhodou priemyselnej výroby je cena. Priemyselne vyrábané ploty z tepaného železa majú vysoko optimalizovaný výrobný proces určený pre hromadnú výrobu, čím sa ušetrí veľa času a peňazí.

    2.2. Vzhľad moderných kovaných plotov

    Moderné kované ploty nadväzujú na vzory, tvary a modely, ktoré dominovali v celej histórii, ibaže boli štylisticky trochu aktualizované. Dodnes sa zachoval viktoriánsky štýl charakterizovaný hrotmi. Na rozdiel od tých plotov, v dnešnej dobe sú čoraz vzácnejšie kované ploty „na mieru“, takže prevládajú štandardné vzory a tvary. Veľmi obľúbené kované ploty sú tie, ktoré majú gule namiesto reinterpretácie viktoriánskych hrotov na vrchu tyčí, pričom tieto prvky je možné opakovať v pravidelných intervaloch, ale s tyčami rôznej výšky. Takéto moderné kované ploty sú minimalistické a hodia sa takmer do každého domu. Čoraz obľúbenejšie sú aj moderné kované ploty z masívnych panelov, dierované... Moderné kované ploty sa vyznačujú väčšinou čistými a jednoduchými redukovanými líniami a detailmi. Okrem vonkajších plotov sú stále obľúbenejšie aj kované balkónové zábradlia.

    Moderné kované ploty sú minimalistické a hodia sa prakticky do akéhokoľvek domu
    Moderné kované ploty sú minimalistické a hodia sa prakticky do akéhokoľvek domu

    2.3. Excentrické moderné kované ploty

    Excentrické (ozdobené) ploty sú stále menej obľúbené, pretože príliš priamo a prehnane napodobňujú vzhľad starých kovaných plotov. Okrem viktoriánskych hrotov mali tieto ploty oblúky, klenby, gule, kvetinové a geometrické tvary, dokonca aj kusy kované napr. v tvare zvierat.  Okrem veľkej zručnosti, precíznosti a takmer filigránskej práce si tieto ploty vyžiadali mesiace práce a veľa peňazí.  Napriek tomu, že sa dnes takéto ploty nevyrábajú, určite išlo o svojrázne umelecké diela, ktoré sa nedajú zopakovať. Odporúčame zvoliť o niečo odvážnejšie, atypické tvary kovaného plotu, ak chcete, aby plot v sebe niesol tému alebo predstavu o vašom životnom štýle alebo vašej firme. Existujú kované ploty v tvare stromov alebo rôznych siluet. Siluety môžu byť logom vašej firmy alebo môžu predstavovať symbol, ktorý milujete. Odvážnosť a jedinečnosť moderného kovaného plotu sa preto dosahuje originálnymi nápadmi a dizajnovými riešeniami, a nie kopírovaním starožitných kovaných plotov.

    Excentrické kované ploty sú čoraz menej obľúbené, keďže príliš priamo a prehnane napodobňujú vzhľad niekdajších kovaných plotov
    Excentrické kované ploty sú čoraz menej obľúbené, keďže príliš priamo a prehnane napodobňujú vzhľad niekdajších kovaných plotov

    3. Kované balkónové zábradlie

    Oplotenie je dôležitou súčasťou vášho domu alebo záhrady. Kované oplotenie je moderný plotový systém, ktorý ponúka rôzne možnosti. Kované balkónové zábradlia sú tiež skvelou voľbou a v minimalistickom prevedení môžu byť skvelým riešením prakticky pre akúkoľvek budovu. Moderné balkónové zábradlie z tepaného železa podlieha rovnakým štylistickým a estetickým zásadám ako vonkajšie kované ploty. Zábradlie môže byť pripevnené k pochôdznej ploche alebo k prednej strane balkóna.

    Pre moderné balkónové zábradlie z tepaného železa platia rovnaké štylistické a estetické zásady ako pre vonkajšie kované ploty
    Pre moderné balkónové zábradlie z tepaného železa platia rovnaké štylistické a estetické zásady ako pre vonkajšie kované ploty

    4. Kované ploty – cena

    Koľko stojí moderný kovaný plot alebo kované zábradlie. Cena závisí predovšetkým od spôsobu ich výroby. Kované zábradlie na balkón nie je drahšie ani lacnejšie ako kované ploty. V prvom rade je dôležité, či ide o úplne ručne vyrobený plot alebo o priemyselný výrobok. Potom je dôležité, ako zložitý je kovaný plot. Myslíme tým predovšetkým na komplexnosť tvarov, vzorov, ktoré sa opakujú, a ďalšie jedinečné drobnosti. Tiež platí, že každý náročnejší alebo unikátny plot musí byť vyrobený ručne, aby zložitosť vizuálneho obrazu automaticky naznačovala spôsob realizácie. Priemyselne vyrobený moderný kovaný plot je, samozrejme cenovo dostupnejší.  Unikátny kovaný plot, resp. plot kovaný na mieru je samozrejme drahší.

     

    Odborný článok 1131
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kované zábradlie?

    Máme 375 realizátorov v oblasti Kované zábradlie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 375 realizátorov v oblasti Kované zábradlie
    9.6
    0

    VIliam Pikla - výroba plotov


    10
    2

    Tibor Piterka


    8.7
    0

    Vizarch s.r.o.


    9.8
    0

    Koprev s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené