Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Masívne drevo alebo drevené dosky

    Článok si prečítalo viac ako 1573+ používateľov
    Je pravda, že sa masívne drevo používa zriedkavejšie ako v minulosti? Je možné ho nahradiť cenovo dostupnejšími materiálmi z dreva? Dnes je priemysel drevených dosiek (panelov) dosť rozvinutý a drevené dosky sa často používajú, ale masívne drevo má mnoho jedinečných výhod.
    Odborný článok 1573
    masivne drevo
    Máme 469 realizátorov v oblasti Nábytok z masívu:

    1. Masívne drevo a drevené dosky

    1.1. Masívne drevo

    Masívne drevo je drevo vyrobené z plného profilu, tvarované a opracované zo všetkých strán a práve tieto procesy spracovania a ochrany zvyšujú jeho hodnotu aj cenu.  Vďaka tomu je masívne drevo veľmi pevné, a preto sa často používa na výrobu nábytku a iných výrobkov, ktoré vyžadujú pevnosť a odolnosť. Masívne drevo môže byť vyrobené z rôznych druhov dreva, ako je dub, javor, smrekovec a iné. Keďže masívne drevo je vyrobené z jedného kusu dreva, má vyššiu cenu ako kompozitné drevo a predstavuje pre mnohých menej dostupnú možnosť.

    1.2. Drevené dosky

    Na druhej strane, drevené dosky (panely) sú drevná hmota získaná z rôznych druhov dreva, ktorá je lepená, lisovaná alebo inak upravená na použitie. Drevené dosky sa často používajú na výrobu nábytku (skríň, skriniek, políc…), podláh a iných výrobkov. V skutočnosti sa dnes v nábytkárskom priemysle najčastejšie používajú drevené dosky a výrobky z masívneho dreva majú len nízky podiel na trhu.

    Suroviny na výrobu drevotrieskových dosiek sú lacnejšie, no výroba je o niečo náročnejšia
    Suroviny na výrobu drevotrieskových dosiek sú lacnejšie, no výroba je o niečo náročnejšia

    2. Vlastnosti dreva

    Masívne drevo je stále považované za najcennejšie a najkvalitnejšie, ale s rastom nákladov na výrobu a dopravu si ho dnes mnoho ľudí už len ťažko môže dovoliť. Drevo sa získava z ihličnatých alebo listnatých stromov. Druhy stromov sa od seba dosť líšia, preto je dôležité dbať na to, ktoré drevo si vyberieme na konkrétne použitie.

    Drevo je materiál so špecifickými vlastnosťami, ktoré sa úplne líšia od umelých materiálov. O dreve sa dá povedať, že má svoju anatomickú stavbu. Drevo je pórovité, pozostáva z mnohých drobných vlákien, ich smer a hustota určujú smer pôsobenia síl. Aj keď to spočiatku nemusí byť zrejmé, drevo má aj vysoké percento vlhkosti. Pri odvlhčovaní alebo sušení drevo zmení svoj tvar a textúru. Nesprávne použitie alebo zlý výber dreva môže spôsobiť vznik prasklín a iných poškodení.

    Drevené dosky sa vyrábajú z kusov, ktoré pri spracovaní masívneho dreva odpadávajú, následne sa stláčajú a lepia
    Drevené dosky sa vyrábajú z kusov, ktoré pri spracovaní masívneho dreva odpadávajú, následne sa stláčajú a lepia
    Práve preto, aby sa zabránilo vzniku poškodenia, praskania alebo ohýbania dreva, je potrebné drevo ošetriť. Existujú rôzne techniky a prostriedky, ktoré sa používajú na zvýšenie jeho tvrdosti, trvanlivosti a ochranu.

    3. Drevené dosky

    Drevené dosky alebo panely sú ploché polotovary z dreva. To znamená, že na ich vyhotovenie sa používajú menšie kúsky masívneho dreva, ktoré sú navzájom spojené do dosiek. Na ich výrobu sa používa nekvalitné drevo alebo drevný odpad. Cena takéhoto dreva je výrazne nižšia, pričom sa výrazne zlepšili niektoré jeho vlastnosti. V drevárskom priemysle rozlišujeme:

    3.1. Lepené drevo

    Tenká vrstva dreva: dyhované drevo, lepené trámy z masívu.

    3.2. Stolárske dosky

    Panely z niekoľkých tenkých vrstiev: dyhované panely (preglejka), panely pre okná a dvere, debniace panely.

    3.3. Drevovláknité dosky, MDF dosky

    Drevovláknité dpsky sú husté alebo menej husté.

    3.4. Drevotrieskové dosky, OSB dosky

    Drevotrieskové dosky: jednovrstvové, dvojvrstvové, iné.

    4. Stolárske dosky - druhy

    Stolárske dosky sú bežným názvom pre polotovar získaný lepením niekoľkých dýh, drevotrieskových alebo drevovláknitých dosiek. Vyrábajú sa v špeciálnych lisoch a lepenie často vyžaduje použitie chemikálií a živíc. Pretože sú vyrobené z menej kvalitného dreva, sú veľmi lacné, ale bohužiaľ aj zdraviu škodlivé. Predsa majú aj dobré vlastnosti. Keďže sú dosky k sebe krížovo lepené, drevo prakticky nevykazuje svoje prirodzené vlastnosti, takže nepraská ani sa nekrúti. Preto je možné vyrábať stolárske dosky veľkých rozmerov.

    Vďaka vláknitej štruktúre sa dajú stolárske dosky ohýbať, preto sa výborne hodia na oblé kusy nábytku
    Vďaka vláknitej štruktúre sa dajú stolárske dosky ohýbať, preto sa výborne hodia na oblé kusy nábytku

    4.1. Preglejka, lepene laminované drevo

    Preglejka je drevený materiál, ktorý sa vyrába z viacerých vrstiev drevenej dyhy v rôznych hrúbkach a kvalitatívnom prevedení. Vrstvené drevo (lepené laminované drevo, bežne nazývané glulam), vyrába sa lepením vrstiev (lamín) dreva. Na rozdiel od preglejky sú vrstvy navzájom spojené tak, aby vlákna išli rovnobežne. Obvykle sa vyrába z bukových alebo smrekovcových dýh rôznych hrúbok. Vďaka rovnobežným vláknam je drevo pružné, preto sa používa v nábytkárskom priemysle na výrobu zakrivených povrchov, ako sú operadlá stoličiek a podobne. 

    4.2. Drevotriesková doska

    Toto sú dosky, ktoré sa získavajú lisovaním drevného odpadu z rôznych druhov dreva. Ide o malé kúsky dreva, ktoré sú lepené a lisované v lisoch pomocou formaldehydových živíc alebo iných lepidiel. Materiál na ich výrobu je mimoriadne lacný a cenovo dostupný, vyžadujú si však o niečo náročnejšiu výrobu.

    Aby sa drevotriesková doska mohla používať, musí sa skvalitniť, robí sa to lepením fólie, najčastejšie s imitáciou dreva, ultrapas alebo nejaký iný umelý materiál. Často ju aj dyhujeme (oblepíme tenkou vrstvou dyhy). Drevotrieska, ktorá nie je zošľachtená, má aj zlé vlastnosti, uvoľňuje chemikálie používané pri lepení, drobí sa a nie je elastická. Preto je ťažké vyvŕtať dieru do drevotriesky alebo ju pekne píliť.

    Masívne drevo sa používa na výrobu nábytku, ktorý tak pôsobí najprirodzenejšie a esteticky najpríťažlivejšie
    Masívne drevo sa používa na výrobu nábytku, ktorý tak pôsobí najprirodzenejšie a esteticky najpríťažlivejšie

    5. Výber materiálov na drevené dosky

    Výroba drevených dosiek je spojená s energeticky náročnými technologickými postupmi a zahŕňa aj škodlivé chemikálie, lepidlá a živice. V každom prípade je nábytok z masívu považovaný za lepšie riešenie, aj z ekologického a estetického aspektu. Starostlivým výberom a spracovaním masívneho dreva je možné vyrobiť cenovo dostupné výrobky, ktoré vám budú slúžiť celý život.

    Odborný článok 1573
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok z masívu?

    Máme 469 realizátorov v oblasti Nábytok z masívu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 469 realizátorov v oblasti Nábytok z masívu
    8.7
    0

    Ivan Musil


    8.8
    0

    PEKRA, spol. s r.o.


    10
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    9.9
    0

    Stolárstvo Bartko


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené