Pre oblasť

    Interiérové schody: typy, prevedenie a cena

    Článok si prečítalo viac ako 3746+ používateľov
    Interiérové ​​schody sú nepostrádateľnou súčasťou každého viacpodlažného bytu alebo domu. Delia sa nielen podľa tvaru a materiálu, ale aj spôsobu prevedenia, kde v zásade existujú štyri rôzne postupy montáže interiérových schodísk. Postup montáže interiérových schodov závisí predovšetkým od konštrukčného návrhu budovy a želaní zákazníka. Rozlišujeme teda voľne stojace (samonosné) vnútorné schody, vnútorné schody namontované na betónovom podklade, vnútorné schody s oceľovou konštrukciou a konzolové, resp. plávajúce schody.
    Odborný článok 3746
    interierove schody
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    1.  Moderné schody

    Pravdepodobne vás zaujíma, aké sú moderné schody alebo aké sú najnovšie trendy pre interiérové ​​schody. Zdá sa, že v posledných rokoch sú moderné predovšetkým schody, ktoré sú na jednej strane pripevnené k stene a na druhej strane visia bez podpory. Ide o mierne futuristicky navrhnuté štruktúry, ktoré v priestore pôsobia ľahko a elegantne a konštrukcia je väčšinou skrytá, takže okrem povrchov nástupnice nie je nič vidieť. Moderné schody sú tiež schody bez zábradlia, kruhové a točité schody vyšli z módy. Zdá sa, že je tomu preto tak, že sa po nich ťažko chodí a že sú pomerne nepraktické. Preto, ak nemáte priestorové obmedzenia, radšej sa pre ne nerozhodnite.

    2. Voľne stojace (samonosné) interiérové schody

    2.1. Konštrukcia a materiál pre voľne stojace (samonosné) vnútorné schody

    Samonosné vnútorné schody, najčastejšie drevené, sú samostatnou drevenou konštrukciou s bočnými nosnými prvkami, podstupnicami a nástupnicami. Samonosné alebo voľne stojace interiérové schody sú vyrobené z masívneho dreva hrubého 40 mm, ktorého zvláštnosťou je to, že je lepené na šírku. Lamely nie sú lepené, aby získali potrebnú hrúbku, ale sú plné. Účelom lepenia dreva na šírku je, aby sa masívne drevo pri nepriaznivých teplotách a vlhkosti v miestnosti nezmršťovalo a nerozťahovalo a zachovalo si pôvodný tvar a vlastnosti.

    2.2. Rôzne tvary voľne stojacich interiérových schodov

    Samonosné interiérové ​​schody sú k dispozícii v rôznych tvaroch. Voľba závisí od želania zákazníka a dostupnosti priestoru, v ktorom bude vykonaná montáž schodov. Môžete sa rozhodnúť pre klasické alebo moderné schody. Existujú rovné samonosné schody, oblúkové samonosné schody, schody v tvare písmen L a U, točité a striedavo kužeľové samonosné vnútorné schody s veľkým sklonom, ktoré sú vhodné najmä pre víkendové domy alebo na prístup do podkrovia.

    Drevené interiérové schody
    Interiérové ​​ drevené samonosné schody prinesú do príbytku zvláštny pocit tepla

    3. Interiérové ​​schody na betónový podklad

    3.1. Konštrukcia a materiál pre interiérové schody

    Interiérové schody, pri ktorých je betónový podklad obložený drevom, majú pomerne jednoduchý dizajn. Ide o jednoduché obloženie betónovej konštrukcie drevom. Na obloženie schodov možno použiť rôzne druhy dreva. Na nástupnice (nášľapné plochy) sa najčastejšie používajú parkety, dyha alebo masívne drevo. Okrem nástupníc sú aj podstupnice najčastejšie vyrobené z rovnakého materiálu alebo lakované na požadovaný farebný odtieň. V prípade, že sa rozhodnete natrieť predné plochy, odporúčame použiť umývateľné farby, ktoré umožňujú jednoduchú údržbu a čistenie.

    3.2. Nástupnice

    Interiérové schody na betónovom podklade je možné vyrobiť dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je klasický, kde nástupnica bez podstupnice prečnieva, takže je viac miesta pre chodidlo, čo zabezpečí jednoduchšiu chôdzu. Druhý spôsob viac platí pre modernejšie schody – ide o modernejší a náročnejší dizajn, s ostrejšími líniami, s dôrazom na estetiku a menej na použiteľnú stránku, takže tieto schody často nemajú prednú alebo bočnú časť.

    3.3. Obklad nástupnice a podstupnice

    Prvou možnosťou je realizovať nástupnice tak, aby bočné strany zostali otvorené alebo len natreté. Ďalšou možnosťou je pokryť všetky povrchy napr. doskami z rovnakého druhu dreva. Ako už bolo spomenuté, ak si zvolíte prvý spôsob, to znamená iba montáž nástupníc, bez obloženia podstupníc, odporúčame použiť umývateľné farby, pretože to uľahčí čistenie a údržbu. Ak sa rozhodnete pre úplne obloženie schodiska, máte opäť dve možnosti: nástupnica môže byť ukončená zvislou lamelou alebo môže prečnievať cez prednú plochu.

    Betónové schody
    Prednú a bočnú časť betónového schodiska je možné obložiť kameňom alebo  drevom

    4. Interiérové schody na oceľovej konštrukcii

    Tento typ interiérových ​​schodov je veľmi moderný. Na ich prevedenie sa často používa nosná oceľová konštrukcia z nehrdzavejúcej ocele, ku ktorej sú pripevnené (drevené) nástupnice (dosky). V porovnaní so schodmi realizovanými na betónovom podklade je oceľová konštrukcia považovaná za vzdušnejšiu a zároveň dodáva miestnosti ďalšie svetlo. Druhý typ konštrukcie vnútorných schodísk na oceľovej konštrukcii spravidla zahŕňa celú obnovu už schátranej oceľovej konštrukcie, v skutočnosti výmenu všetkých povrchov. Na spodnej strane je zvyčajne omietkový povlak. Je však dôležité, aby bola celá konštrukcia primerane izolovaná (odhlučnená).

    Oceľové schody
    Schodisko na oceľovej konštrukcii pôsobí vzdušnejšie a zároveň dodáva miestnosti ďalšie svetlo

    5. Moderné konzolové schody

    Konzolové (voľne stojace alebo plávajúce schody) predstavujú nový módny výstrelok v moderných a súčasných architektonických riešeniach. Keďže konzolová spodná konštrukcia je zvyčajne skrytá alebo maskovaná stenou, človek má dojem, že schodisko pláva v priestore. Stena, na ktorú je konštrukcia upevnená, musí byť nosná (železobetónová), takže celá konštrukcia je v porovnaní s klasickými schodmi zložitejšia a náročnejšia.

    5.1. Výhody konzolových schodov

    Hlavnou výhodou konzolových schodísk je otvorenosť vnútorného priestoru, jednoduchosť a transparentnosť celej konštrukcie, ktorá sa prenáša do samotného prostredia. Preto sú tieto schody vhodnejšie pre moderné budovy, kde svojou estetikou dopĺňajú a obohacujú priestor.

    5.2. Montáž konzolových schodov

    Nástupnice konzolových schodov môžu byť vyrobené z dreva alebo kovu (ocele). Každý povrch je samostatne ukotvený k stene, ktorá musí byť vystužená železobetónom. V každej nástupnici je zabudovaná kovová spodná konštrukcia, ktorá vytvára zdanlivé plávanie schodov. Nástupnice je možné pripevniť aj na konzoly skryté v stene, aj keď je prvý spôsob montáže bežnejší.

    Moderné schody
    Konzolové alebo plávajúce schody sú považované za najmodernejšie

    Odborná rada zo spoločnosti: Stolárstvo Friedl s.r.o.

    1. Prečo si vybrať práve drevené schodisko do interiéru, aké sú jeho výhody?

    Výhody dreveného schodiska sú podľa mňa viaceré. Príjemne pôsobí na celkový vzhľad bytu, čiže vizuálne hľadisko je plus. Ďalej, drevo ako materiál je príjemnejší, teplejší na chodenie napríklad voči keramickej dlažbe. Trvácnosť schodiska je generačná a v neposlednom rade, drevo je vždy opraviteľné keď sa stanú rôzne poškodenia, povedzme, keď na schody niečo spadne a pod. - vždy sa to dá opraviť.

    2. Aké typy schodísk sú vo Vašej ponuke a pre ktorý typ sa Vaši zákazníci najčastejšie rozhodujú?

    V našej výrobe sa zaoberáme jednak obkladmi betónových schodísk, ktoré v 95% prípadoch sú vybetónované zle, ciže následne cez projektanta dané schody opravujeme do schodného a bezpečného stavu. Pri realizácii montáže obkladov takmer pri každom zákazníkovi sa nevyhneme aj sekaniu betónu, prípadne stavebným úpravám a boli aj situácie, kde sa komplet betónové schodisko dalo zrútiť a nasledovala výroba samonosného schodiska - čo je druhý typ schodov, ktoré sa u nás vyrábajú.

    3. Na čo všetko je potrebné dbať pri výbere schodísk do interiéru?

    V prvom rade treba dbať na bezpečnosť a schodnosť schodiska a následne v pedantnom výbere realizátora. Či už betónové schody alebo samonosné drevené, musia vždy byť naprojektované. Následne sa môže vyrábať samonosná drevená konštrukcia, resp. murárské práce. Ak by to bola otázka financií, určite by som rovno šiel do samonosného dreveného schodiska, nakoľko práca so šalovaním, viazaním armatúr, vylievaním a ešte následným ďalším dreveným obkladom je dvojitá a nákladnejšia ako spraviť jedno samonosné drevené schodisko.

    Pán Ing. Peter Friedl, spoločnosť Stolárstvo Friedl s.r.o.

    6. Interiérové schody – cena

    Cena interiérových schodov závisí od spôsobu vyhotovenia (montáže), použitého materiálu, rozmerov a samozrejme zhotoviteľa. Cena moderných schodov (napr. konzolových) je vždy o niečo vyššia ako cena klasických schodov.  

    Cena drevených schodov závisí od výšky podlažia, druhu dreva, typu konštrukcie, zložitosti výzdoby a samozrejme od zhotoviteľa. Cenové ponuky na masívne drevené schody na mieru sa medzi sebou líšia. Cena rovných drevených schodov s drevenými nástupnicami pre jedno poschodie sa pohybuje od 1 300 až do 6 000 EUR.

    Cena kovových schodov závisí od výšky schodiska, typu schodiska (priamočiare, krivočiare, s podestou, konzolové), druhu zábradlia a materiálu nástupnice. Cena výroby a montáže jednopodlažných točitých kovových schodov s práškovým nástrekom je okolo 1 500 až 3 000 EUR/kus. 

    Cena nerezových schodov je závislá od výšky schodiska, typu schodiska (priamočiare, krivočiare, s podestou, konzolové), druhu zábradlia a materiálu nástupnice. Cena za dodávku a montáž točitých schodov z nehrdzavejúcej ocele je 3 000 – 4 000 EUR/kus. 

    Konzolové schody sú považované za najdrahší variant schodov pre svoj náročný dizajn a vzhľad.

    Schody so skleneným zábradlím
    Tiež veľmi šik: schody so skleneným zábradlím
    Odborný článok 3746
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok na mieru?

    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru
    9.3
    0

    HM TREND, s. r. o.


    9.4
    0

    DANIELA INTERIÉR, s.r.o.


    9.9
    0

    Stolárstvo Švábik


    8.8
    0

    MP-PROF, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené