Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Zavlažovací systém do záhrady: s tryskami alebo kvapková závlaha?

    Článok si prečítalo viac ako 1272+ používateľov
    V lete je správne zavlažovanie mimoriadne dôležité na to, aby rastliny a trávnik zostali zelené a zdravé. Keďže na ručné polievanie často nemáme čas, používame rôzne automatické systémy. Zavlažovací systém do záhrady je efektívnym riešením pre optimálne využitie času, úsilia, vody a nákladov.
    Odborný článok 1272
    zavlazovaci system
    Máme 248 realizátorov v oblasti Zavlažovací systém:

    1. Čo je to zavlažovací systém?

    Zavlažovacie systémy sa líšia od ostatných systémov zalievania, pretože majú nezávislé riadenie zavlažovania. To šetrí čas, pretože zavlažovací systém nie je potrebné kontrolovať. Zavlažovacie systémy môžu byť ovládané pomocou ovládacích spínačov alebo môžu byť riadené počítačom. Dokonca si môžete vybrať zavlažovací systém, ktorý má zabudované aj detektory vlhkosti a polieva záhradu alebo trávnik len keď je to potrebné.

    2. Prečo si do záhrady vybrať zavlažovací systém?

    2.1. Zavlažovací systém zabezpečuje optimálne zavlažovanie

    Zavlažovací systém umožňuje presné a rovnomerné zásobovanie rastlín vodou. To znamená, že korene rastlín môžu mať dostatok vody, čo prispieva k lepšiemu zdravotnému stavu rastlín. Zabráni sa nadmernému alebo nedostatočnému zavlažovaniu, ktoré je bežné pri ručnom zavlažovaní. Pravidelné a vyvážené zavlažovanie pomocou automatizovaného systému prispieva k lepšiemu zdraviu rastlín a ich produktivite. Toto je obzvlášť dôležité pri pestovaní plodín, pretože to prispieva k vyšším výnosom a lepšej kvalite plodín.

    Zavlažovací systém zabezpečuje optimálnu vlhkosť pôdy. Pri primeranej vlhkosti a optimálnych podmienkach sa vegetácia stáva menej náchylnou na choroby a škodcov. To znamená, že sa menej budú používať pesticídy a fungicídy.

    2.2. Zavlažovací systém šetrí vodu a čas

    Zavlažovací systém prispieva aj k úspore vody. K systému je možné pripojiť časovače a senzory, ktoré umožňujú zavlažovanie v optimálnych termínoch a množstvách. Zabráni sa tak zbytočným stratám vody v dôsledku nadmerného polievania, a následne sa zníži spotreba vody na polievanie a mesačné náklady na spotrebu vody. Ručné zavlažovanie vyžaduje veľa času a fyzickej námahy. Keď ide o zavlažovací systém, proces je automatizovaný a umožňuje záhradkárom šetriť čas a energiu, ktoré môžu využiť na iné záhradnícke práce.

    2.3. Prispôsobivosť a presnosť

    Rôzne typy zavlažovacích systémov, akými sú kvapková závlaha, zavlažovacie systémy s tryskami a podzemné systémy, umožňujú prispôsobenie podľa potrieb rastlín alebo záhrad. Každá rastlina alebo určitá časť záhrady môže prijať optimálne množstvo vody, čo určite zlepší ich rast.

    2.4. Využitie vodných zdrojov a diaľkové ovládanie

    So zavlažovacím systémom sa môžeme vyhnúť stratám vody vyparovaním a odtekaním. Voda je dodávaná priamo na miesto, kde je potrebná, čo prispieva k lepšiemu využitiu vody. Technologicky vyspelé zariadenia, akými sú senzory pôdnej vlhkosti a inteligentné ovládače, umožňujú vzdialené monitorovanie a riadenie zavlažovania. Tým sa zvyšuje presnosť a účinnosť zavlažovania.

    2.5. Zavlažovací systém a trvalo udržateľné pestovanie

    Zavlažovací systém umožňuje pestovanie rastlín aj v suchých obdobiach alebo v oblastiach s nedostatkom prirodzenej vlahy. To prispieva k udržateľnej výrobe potravín.

    Zavlažovacie systémy optimálne využívajú vodu a energiu, čo je dnes v časoch klimatických zmien a čoraz častejších suchých období veľmi dôležité
    Zavlažovacie systémy optimálne využívajú vodu a energiu, čo je dnes v časoch klimatických zmien a čoraz častejších suchých období veľmi dôležité

    Odborná rada zo spoločnosti P&K GARDEN

    Prečo si nainštalovať automatický závlahový systém?

    Automatické závlahové systémy pomáhajú nám udržiavať záhradu sviežu a hlavne v každom kúsku zaliatu. Celý závlahový systém sa skladá z veľa častí a postupov čo treba dodržiavať od filtrácie až po kvalitné postrekovače. Samozrejme, že ak chceme, aby bol závlahový systém automatický potrebujeme na to riadiacu jednotku, ktoré sa rozlišujú do rôznych kategórii príklad: interiérové, exteriérové, baterkové a podľa toho akú si želá majiteľ aj funkčnosť či si praje do nej aj wifi modul. Samozrejme už automaticky ku každej riadiacej jednotke dávame dažďový senzor, ktorý je skvelý pomocník kde si nastavíme mm zrážok a nezalieva nám vtedy ak naprší dané množstvo zrážok. Hlavným zdrojom pre závlahový systém je hlavne voda a tá sa napája podľa toho čo má majiťeľ, buď studničná voda alebo obecný vodovod odtiaľ je hlavný prívod do elektromagnetických ventilov, z ktorých to ide do danných sekcií.

    2. V ktorých prípadoch a kde sa používa kvapková závlaha?

    Kvapkové závlahy sa používajú na nadzemnú inštaláciu pre zavlažovanie rastlín, plodov a stromov. Na kvapkovú závlahu v prvom rade potrebujeme tlakový regulátor, aby nám zmenil tlak do menších hadíc, ktoré kvapkajú.

    3. Ktoré závlahové systémy ponúka Vaša spoločnosť P&K GARDEN?

    Naša spoločnosť ponúka závlahový systém značky TORO kde spolupracujeme s firmou greenshop.

    4. Aké sú ceny zavlažovacích systémov?

    Cena zavlažovacieho systému sa nedá určiť. Každá jedna závlaha sa vypočíta po osobnej obhliadke a náročnosti.

    Pán Peter Hlaváč, spoločnosť P&K GARDEN

    3. Zavlažovacie systémy rôznych typov

    3.1. Kvapková závlaha

    Kvapková závlaha je účinná tam, kde je potrebné presné zásobovanie rastlín vodou. Používajú sa perforované hadice, ktoré sa umiestňujú ku koreňom rastlín. Tento systém znižuje straty vody v dôsledku vyparovania a umožňuje optimálne zavlažovanie. Kvapôčková závlaha je  systém podobný systému s tryskami. Výhodou tohto systému v porovnaní s inými je, že spotrebuje menej vody a tým sú aj nižšie účty za vodu. Nevýhodou je pomalší rozklad listov. Pri tomto systéme musíme použiť špeciálne vodovodné potrubie a regulačný ventil, ktorý reguluje tlak v potrubí.  

    3.2. Zavlažovací systém s tryskami

    Takýto zavlažovací systém funguje prostredníctvom zavlažovačov alebo trysiek a umožňuje  rovnomernú povrchovú distribúciu vody. Tento systém je účinný pri polievaní trávnikov a záhonov. Potrebuje veľa vody a silný tlak vody, aby dobre fungoval. Systém funguje napojením hadice na dávkovač. Takýto dávkovač vody je vhodný najmä na polievanie väčších záhonov s kvetmi alebo zeleninou. Môžete si vybrať dávkovač so spätným ventilom alebo bez neho. Zavlažovací systém môže mať aj statické zavlažovacie hlavy, na pokrytie celej plochy je potrebné viac hlavíc. Jedna hlava zvyčajne pokrýva plochu 5 m2. Ďalšou možnosťou je zvoliť rotačnú zavlažovaciu hlavicu, ktorá sa otáča a zavlažuje väčšiu plochu záhrady.

    Zavlažovací systém s tryskami zabraňuje tvorbe kaluží.

    3.3. Podzemný zavlažovací systém

    Podzemný systém používa zakopané potrubie a trysky, ktoré dvíhajú vodu priamo na povrch zeme. Tento systém je esteticky nenápadný a znižuje riziko vyparovania vody.

    3.4. Mobilný záhradný zavlažovací systém

    Tento typ zavlažovacieho systému je prenosný a možno ho jednoducho premiestniť do rôznych častí záhrady. Poskytuje väčšiu flexibilitu pri zavlažovaní a je veľmi pohodlný na premiestňovanie.

    Kvapková závlaha zabezpečuje dostatočné množstvo vlahy pre rastliny a umožňuje pohyb po záhrade aj počas samotného procesu zavlažovania
    Kvapková závlaha zabezpečuje dostatočné množstvo vlahy pre rastliny a umožňuje pohyb po záhrade aj počas samotného procesu zavlažovania

    4. Koľko stojí zavlažovací systém do záhrady?

    Je veľmi ťažké povedať koľko bude stáť zavlažovací systém do tej-ktorej záhrady. Závisí to od veľkosti  plochy, štruktúry a tvaru pozemku a dostupného množstva vody. Ak s takýmto typom projektu alebo systému nemáte skúsenosti, odporúčame sa poradiť s odborníkom. Cena zavlažovacieho systému sa pohybuje od 6 do 20 EUR/m2.

    Ak hľadáte niekoho, komu by ste zverili návrh a realizáciu zavlažovacieho systému, môžete vyhľadať pomoc na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú dodávatelia zavlažovacích systémov s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 1272
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zavlažovací systém?

    Máme 248 realizátorov v oblasti Zavlažovací systém:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 248 realizátorov v oblasti Zavlažovací systém
    10
    1

    KTn Service s.r.o.


    9.4
    0

    Hedera Park


    9.4
    0

    Stanislav Ležovič - Údržba záhrad


    8.7
    0

    PETOMAR s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené