Pre oblasť

    Statika stavebných konštrukcií

    Článok si prečítalo viac ako 1292+ používateľov
    Každý stavebný objekt možno zo statického hľadiska chápať ako konštrukčnú zostavu rôznych prvkov, z ktorých každý má svoju špecifickú funkciu. Na zabezpečenie primeranej únosnosti a stability budovy je potrebný vhodný výber stavebných materiálov, každý má odlišné fyzikálne, mechanické a chemické vlastnosti. Stabilita a nosnosť budovy majú prvoradý význam pre zaistenie jej bezpečného používania. Nasleduje stručný prehľad rôznych konštrukčných systémov a jednotlivých prvkov budovy a síl pôsobiacich na budovu.
    Odborný článok 1292
    statika stavebnych konstrukcii
    Máme 93 realizátorov v oblasti Statika stavebných konštrukcií:

    1. Konštrukčné systémy a ich klasifikácia

    Každá stavebná konštrukcia musí byť stabilná. Konštrukčné systémy sú rozdelené na masívne konštrukčné systémy, skeletové konštrukčné systémy, bunkové konštrukčné systémy a priestorové konštrukčné systémy. Existujú tiež rôzne kombinované konštrukčné systémy, ako sú napríklad masívne stavby kombinované so skeletovými konštrukciami alebo skeletové konštrukcie v kombinácii s bunkovými konštrukciami.

    1.1. Masívny konštrukčný systém

    Masívny konštrukčný systém z hľadiska skladby prvkov pozostáva z plných stien, resp. dosiek. Podľa spôsobu výstavby a vyhotovenia sa masívny konštrukčný systém člení na murovaný a monolitický. V prípade murovaného konštrukčného systému sú typickým stavebným materiálom tehly, zatiaľ čo v prípade monolitického konštrukčného systému ide o vyhotovenie stien pomocou formy alebo debnenia. Najtypickejšími materiálmi masívnych konštrukčných systémov sú tehly, betónové a sklenené tehly, tehly na báze cementu, kameň, betón, železobetón, hlina a rôzne umelé materiály.

    1.2. Skeletové konštrukčné systémy

    Typickými konštrukčnými prvkami skeletového konštrukčného systému sú stĺpy, nosníky, trámy a uhlopriečky. Každá skeletová konštrukcia sa skladá z primárnej konštrukcie, resp. primárnych nosníkov a sekundárnej konštrukcie alebo sekundárnych nosníkov. Okrem klasického systému stĺpov, nosníkov a uhlopriečok existuje aj systém oblúkov a rámov, kde oblúky a rámy preberajú funkciu nosníkov a sú vhodné pre väčšie rozpätia, aj do 10 m. Najčastejšie používané materiály na skeletové konštrukcie sú drevo a oceľ.

    1.3. Bunkový konštrukčný systém

    Bunkové konštrukčné systémy sa vyznačujú jednotlivými modulmi, najčastejšie vyrobenými vo výrobe, ktoré sa následne dopravujú na stavenisko. Priestorové moduly sa skladajú jeden na druhý alebo vedľa seba. Výsledkom usporiadania jednotlivých modulov je dokončený priestorový celok, resp. budova.

    1.4. Priestorové konštrukčné systémy

    Priestorové alebo 3D konštrukčné systémy sa vyznačujú vysokou únosnosťou v pomere k ich vlastnej hmotnosti. 3D konštrukčný systém funguje ako ucelený konštrukčný celok,  najčastejšie používanými materiálmi na tieto účely sú drevo, oceľ a železobetón. Priestorové konštrukčné systémy sú: tyče, rovinné ploché konštrukcie (pokrčené – zvlnené dosky, polyedrické dosky), rovinné zakrivené konštrukcie (kupoly), laná a membrány.

    2. Prvky stavby

    Každý prvok stavby (objektu) má konkrétnu funkciu, resp. úlohu zabezpečiť stabilitu a únosnosť celej budovy. Tieto prvky sa zvyčajne posudzujú zo štyroch rôznych hľadísk: z hľadiska ich funkcie, vhodnosti materiálov, spôsobu vyhotovenia a ich vzájomného vzťahu v konštrukcii. Tentokrát sa zmienime o prvkoch z hľadiska ich funkcie, ktorá väčšinou súvisí so statikou konštrukcie budovy.

    2.1. Funkcia

    Z hľadiska primárnej funkcie sú prvky budovy rozdelené na prvky nosnej konštrukcie, deliace prvky (priečky) a prvky ochrany a povrchovej úpravy.

    Prvky nosných konštrukcií

    Primárnou funkciou prvkov nosných konštrukcií resp. konštrukčných prvkov je predpoklad zaťaženia a prenos zaťaženia na základovú pôdu. Patria sem základy, steny, stĺpy, dosky, stropy, trámy / nosníky / strešné nosníky, strechy (primárne a sekundárne zastrešenie, krokvy a iné prvky strechy) a v neposlednom rade schody.

    Krov nesie celé zaťaženie z vlastnej hmotnosti (hmotnosť konštrukčných prvkov strechy), ale aj hmotnosť krytiny, pričom netreba zabudnúť aj zaťaženie spôsobené snehom, dažďom  a vetrom (premenlivé zaťaženie). Zvislé nosníky, vrátane stien a stĺpov, nesú zaťaženie celej strechy a medziposchodových konštrukcií, zatiaľ čo medziposchodové dosky nesú zaťaženie zvislých nosníkov (vlastná hmotnosť konštrukcie) a úžitkové zaťaženie, spôsobené  používaním stavebnej konštrukcie (bežné používanie osobami, nábytok, premiestniteľné predmety), a základy slúžia na prenos celého zaťaženia na základovú pôdu. 

    Deliace prvky

    Samotný názov naznačuje, že ide o prvky objektu, ktoré slúžia na oddelenie vnútorných priestorov, ​​ale rovnako tak aj oddelenie vnútorného priestoru od vonkajšieho. Medzi vnútorné deliace prvky patria deliace steny (priečky), dvere a nábytok, zatiaľ čo vonkajšie deliace prvky zahŕňajú nenosné steny, okná a ďalšie zasklené plochy budovy.

    Prvky ochrany a povrchovej úpravy

    Medzi prvky ochrany a povrchovej (dokončovacej) úpravy patria steny (obklady stien, omietky, tapety, farby, tepelná a zvuková izolácia, ochrana proti vlhkosti, požiarna ochrana, vzduchotesné pásky, membrány), stropy (podlahové krytiny, stropné vrstvy, tepelná a zvuková izolácia, protipožiarna ochrana, rôzne stropné krytiny), strecha (strešná krytina, ochrana proti vlhkosti, tepelná ochrana, vzduchotesné pásy, membrány) a podlaha (povrchová úprava, vrstvy podlahovej dosky, hydroizolácia, tepelná izolácia).

    3. Priame zaťaženie – sila (bremeno)

    Na každý objekt pôsobia vertikálne sily, horizontálne sily, dynamické sily (zemetrasenie, vibrácie v dôsledku dopravnej premávky a strojov), tlak podzemnej vody a pôdy, sily spôsobené deformáciou materiálov a pôdy či sily nárazových vĺn (explózia). 

    3.1. Vertikálne sily

    Vertikálne sily pôsobiace na budovu zahŕňajú vlastnú váhu konštrukcie, úžitkové zaťaženie spôsobené používaním stavebnej konštrukcie (bežné používanie osobami, nábytok) a zaťaženie snehom a dažďom. Keď ide o stále zaťaženie (vlastná tiaž konštrukcie),  pri výpočte sa zohľadňuje korekčný faktor 1,35. Pre zaťaženie snehom, ktoré patrí do kategórie premenných zaťažení, sa berie korekčný faktor 1,50.

    3.2. Horizontálne sily

    Horizontálna sila pôsobiaca na objekt je vietor. Vietor je premenné zaťaženie, pri výpočte zaťaženia objektu sa berie do úvahy korekčný faktor 1,50.

    Sily spôsobené deformáciou materiálov

    Sily spôsobené deformáciou materiálov vznikajú následkom teplotných zmien (tepelná rozťažnosť a zmršťovanie chladom).

    3.3. Sily spôsobené deformáciou pôdy

    Sadanie stavby sa prejavuje pôsobením zaťaženia stavby na základovú pôdu, ktorá sa pod základmi stavby prirodzene stláča. Sadanie každej stavby je normálny jav, ak je sadanie  rovnomerné, hoci aj väčšie, stavbu neohrozuje. Nerovnomerné sadanie je pre stavbu veľmi nebezpečné, môže mať za následok narušenie statiky a v niektorých prípadoch až ohrozenie stavby ako takej.

    4. Statika stavebných konštrukcií – cena

    Koľko stojí projekt statiky domu? Stabilita a nosnosť stavby sú veľmi dôležité na zaistenie bezpečného užívania objektu, takže nešetrite na plánovaní a projekte konštrukcie. Potrebujete plán stavebných konštrukcií, projektovú dokumentáciu a realizačný projekt rodinného domu, ktorého súčasťou je statický výpočet a dimenzovanie jednotlivých častí domu, zhotovenie paženia a plány výstuží, technická správa so súpisom množstiev. Skúsený statik, resp. inžinier stavebných konštrukcií, vám ho vypracuje za 1 000 až 2 500 EUR. Statický výpočet budete potrebovať aj pre vlastnú bezpečnosť pri odstránení nosnej steny alebo pri realizácii nového okenného otvoru.

    Smer pôsobenia síl
    Smer pôsobenia síl
    Plan stavebnej konštrukcie
    Plan stavebnej konštrukcie
    Odborný článok 1292
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Statika stavebných konštrukcií?

    Máme 93 realizátorov v oblasti Statika stavebných konštrukcií:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 93 realizátorov v oblasti Statika stavebných konštrukcií
    10
    1

    LATEKO - strechy, s.r.o.


    10
    4

    Roman Gábor - René stav


    8.6
    0

    SHARCH - Architektonický ateliér


    8.7
    0

    CREO ART - Ing. arch. Marek Šandrik


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené