Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Termovízia

    Článok si prečítalo viac ako 1415+ používateľov
    Termovízia je bezdotykové meranie teploty na povrchu akéhokoľvek objektu, resp. metóda snímania tepelného žiarenia v infračervenej oblasti elektromagnetického spektra. Práve preto sa termovízia využíva v najrôznejších oblastiach, akými sú stavebníctvo, priemysel, energetika, elektroinštalácie a iné zariadenia. Meranie sa vykonáva špeciálnou termovíznou kamerou, ktorá umožňuje pohľad na predmety na základe ich vyžarovaného a odrazeného tepla.
    Odborný článok 1415
    termovizia
    Máme 51 realizátorov v oblasti Termografia:

    1. Termovízia v stavebníctve

    1.1. Čo je termovízia?

    V stavebníctve sa termovízia používa na kontrolu stavieb, kde sa posudzuje ich stavebno-fyzikálny a energetický stav. Termovízia hodnotí rôzne chyby budovy, ktoré sa objavili počas výstavby alebo sú výsledkom prevádzky a starnutia zabudovaných materiálov.

    1.2. Aké chyby zistí termovízna kontrola?

    Medzi najbežnejšie chyby zistené pri termovíznej kontrole patria tepelné mosty, nesprávne nainštalovaná tepelná izolácia, netesniace okná a dvere, prítomnosť vlhkosti v stene, naklonenie objektu, poruchy hydroizolácie na plochých strechách, úniky vody z potrubí a z podlahového kúrenia.

    2. Kedy treba vykonať termovíznu kontrolu budovy?

    Pri kúpe nehnuteľnosti, výstavbe novej budovy a rekonštrukcii existujúcej budovy je vhodné vykonať termovíznu kontrolu budovy.

    2.1. Termovízia a kúpa nehnuteľnosti

    Počas termovíznej kontroly nehnuteľnosti, ktorú chcete kúpiť, kamera ukáže všetky možné skryté chyby. Termovízne meranie je spôsob ako zistiť kvalitu zhotovenia stavby, odbornosť pri realizácii tepelnej izolácie, potenciálne zdroje vlhkosti a polohu teplovodných inštalácií v budove. Termovízna kontrola je vhodná aj pre nízkoenergetické a pasívne domy, pretože tým spôsobom sa skutočne môžete presvedčiť, či dom spĺňa technické normy a jednotlivé energetické triedy. 

    V prípade zistenia určitých chýb má kupujúci právo požiadať predávajúceho o odstránenie nedostatkov alebo zníženie ceny nehnuteľnosti.

    2.2. Termovízia počas výstavby budovy

    Termovízna kontrola nám umožňuje eliminovať prípadné chyby pri výstavbe nového objektu, čo umožňuje takto zistené chyby odstraňovať priebežne počas procesu výstavby. Týmto spôsobom môžete ušetriť nemalé peniaze, pretože na druhej strane odstránenie chýb po dokončení stavby je oveľa nákladnejšie a časovo náročnejšie. Aj vďaka odstráneným chybám sú v konečnom dôsledku náklady na kúrenie a chladenie oveľa nižšie.

    2.3 Rekonštrukcia existujúcej budovy

    Pri rekonštrukcii existujúcej budovy nám termovízna kamera ukazuje tepelné straty obvodového plášťa budovy. Na základe termovíznej kontroly budovy sú zobrazené najkritickejšie body obvodového plášťa budovy, ktoré ukazujú najnutnejšie opatrenia na zníženie nákladov na vykurovanie a chladenie budovy.

    Termovízna kamera je hlavným nástrojom používaným pri termovíznej kontrole objektu
    Termovízna kamera je hlavným nástrojom používaným pri termovíznej kontrole objektu

    3. Termovízia a priebeh termovíznej kontroly 

    Termovízna kontrola zahŕňa preventívnu kontrolu elektroenergetických zariadení a kontrolu obvodového plášťa budovy.

    3.1. Kontrola elektroenergetických zariadení

    Termovíznou kamerou sa kontrolujú všetky elektroenergetické zariadenia v budove. Je dôležité, aby boli zariadenia počas kontroly v prevádzke a aby výhľad nebol blokovaný. Výsledkom meraní je zobrazenie, lokalita a teplota anomálií. Pri kontrole elektroenergetických zariadení je potrebné dodržať všetky bezpečnostné podmienky, aby meranie bolo presné a bezpečné.

    3.2. Termovízia na kontrolu obvodového plášťa budovy

    Kontrolu obvodového plášťa budovy je možné vykonať zvonka, zvnútra alebo z oboch strán budovy. Z vonkajšej strany sa kontrolujú všetky viditeľné vonkajšie povrchy fasády budovy, rovnako tak sa kontrolujú všetky vnútorné povrchy obvodového plášťa budovy. Na základe výsledkov merania je možné určiť, resp. zistiť možný únik tepla z budovy, možnú kondenzáciu a vznik plesní. Výsledkom termovíznej kontroly budovy je zobrazenie a určenie všetkých teplotných anomálií.  

    Termovízia umožňuje identifikovať tepelné mosty. Na základe testu určíme, do akej miery bude potrebné sanovať plášť budovy.
    Termovízia umožňuje identifikovať tepelné mosty. Na základe testu určíme, do akej miery bude potrebné sanovať plášť budovy.

    4. Koľko stojí termovízia?

    Cena za základnú termovíznu kontrolu domu alebo bytu (do 8 snímok) je okolo 150 EUR. Rozšírená kontrola s vyhotovením do 30 termovíznych snímok vás bude stáť okolo 250 EUR. Cena termovíznej kontroly malého podniku alebo priemyselného objektu, s vyhotovením do 50 snímok je okolo 550 EUR. Za rozšírenú termovíznu kontrolu budovy, s vyhotovením približne 200 snímok, zaplatíte orientačne 1 550 EUR.

    Cena termovíznej kontroly závisí od rozsahu kontroly, resp. počtu snímok, veľkosti objektu a od poskytovateľa služieb. 

    Termovízna kamera je drahý prístroj, ktorý môže stáť 2 000 EUR a viac. Cena termovíznej kamery v podstate závisí od technických možností a výrobcu.

    Odborný článok 1415
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Termografia?

    Máme 51 realizátorov v oblasti Termografia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 51 realizátorov v oblasti Termografia
    9.6
    0

    I.MAR spol. s r.o.


    10
    1

    MCH dozoring s.r.o.


    8.7
    0

    Servis Profi s.r.o.


    10
    0

    BBF elektro s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené