Pre oblasť

    Čistenie fasády a čistenie striech

    Článok si prečítalo viac ako 1479+ používateľov
    Dážď a vietor prinášajú rôzne nečistoty, ktoré sa hromadia a zostávajú na strechách a fasádach. Pravidelné čistenie fasády a čistenie striech prispieva k ich krásnemu vzhľadu, ale aj k dlhšej životnosti fasády a strešnej krytiny. Zisťovali sme ako umývať fasádu a prečo sa oplatí vyčistiť strechu.
    Odborný článok 1479
    cistenie fasady
    Máme 577 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby:

    1. Čistenie fasády

    Každá fasáda sa skôr či neskôr zašpiní. Nečistoty prináša dážď, vietor, lišajníky, mach a zvieratá. Z tohto dôvodu fasáda časom stráca farbu a nahromadené nečistoty predstavujú riziko poškodenia (korózia, hniloba, rozvoj plesní a podobne). Pravidelné čistenie fasády predĺži jej životnosť a ušetrí náklady na renováciu. Je však dôležité, aby túto prácu vykonali kvalifikovaní odborníci.

    Keď sa rozhodnete, že treba vykonať čistenie fasády, obhliadku objektu vykoná skúsený vykonávateľ takýchto prác. Poznajúc úroveň znečistenia, druh nečistôt, prístupnosť povrchov a ďalšie faktory, bude schopný predvídať najvhodnejšie postupy, čistiace prostriedky a samozrejme náklady na čistenie. Služby údržby fasád zahŕňajú: umývanie fasády, odstraňovanie cementovej vrstvy, odstraňovanie rias, lišajníkov a machu, ochranu okenných rámov, čistenie tehál, dreva, plastov, hliníka alebo prírodného kameňa. V prípade potreby je možné vypracovať dlhodobý plán údržby fasády. Čistenie fasády sa vykonáva vo výške, v ťažšie dostupných miestach, je to práca často nebezpečná, a preto nie je pre amatérov. Poskytovatelia týchto služieb majú k dispozícii vybavenie na odborné čistenie fasády. Tieto činnosti je možné kvôli výške vykonávať iba pomocou plošín a horolezeckej techniky.

    2. Čistiace prostriedky na fasády

    Fasády sú vyrobené z rôznych materiálov, takže ich čistenie si vyžaduje rôzne postupy, vybavenie a čistiace prostriedky.  Na umývanie fasád sa používajú mimoriadne silné neutrálne, zásadité alebo kyslé čistiace prostriedky.  Ak povrch fasády nie je veľmi znečistený, vápennú fasádu je možné umyť vodou (tlakovým čističom). Každý čistiaci prostriedok určený na čistenie fasád obsahuje aktívne zložky, ktoré sú prispôsobené určitým materiálom. Na čistenie špinavej bridlice, tehál, terakoty a čadiča sa používajú veľmi silné kyselinové čističe. Silné alkalické čistiace prostriedky sú vynikajúce na znečistené citlivé fasády z vápenca, pieskovca, betónu alebo mramoru.

    Odborná rada zo spoločnosti RC Cleaning

    1. Čo je to čistenie fasád a ako čistenie prebieha, aký je postup?

    Každá fasáda pod vplyvom rôznych faktorov (slnečné žiarenie, vlhkosť, mráz, vietor a iné) stráca svoju pôvodnú farebnú sýtosť a krásu. Práve preto si občas vyžaduje údržbu v podobe vyčistenia, aby opäť mohla plniť svoju estetickú funkciu. Výrobcovia fasádnych omietok odporúčajú fasádu čistiť každých 5 - 7 rokov. Dôležité je vedieť, že fasády v mestách sú kvôli "rušnému životu" znečisťované viac ako na dedine. Podľa pôvodu znečistenia sa lepšie určuje spôsob čistenia. Najčastejšie príčiny znečistenia sú:

    1) machy, riasy, lišajníky, plesne a mikroskopické huby

    2) smog, dym, exhaláty

    3) prach

    4) vandalizmus - grafiti

    Zateplené fasády znižujú cirkuláciu vzduchu a obzvlášť severná strana zvykne byť na znečistenie najviac náchylná. Práve preto sa stávajú tieto strany živnou pôdou pre plesne, machy a lišajníky. Zanedbaním fasády sa plesne môžu dostať až do interiéru a znehodnotiť stavbu. Majú aj negatívne účinky na zdravie. Čistenie fasád je komplex systematických krokov, ktorých cieľom je čistá a ochránená fasáda. Ku každej fasáde treba pristupovať individuálne. Ako prvý krok je vizuálne zhodnotenie stavu fasádnej omietky a následne zvolený správny pracovný postup. Ďalší krok pri čistení fasád je nanesenie chemického prípravky zmiešaného v správnom pomere pomocou nízkotlakového prístroja. Po nanesení prípravku čakáme 10 - 30 minút pokiaľ prípravok zareaguje s nežiaducimi organickými nečistotami. Následne na to umyjeme fasádu pomocou vysokotlakového čističa s primeraným tlakom a teplotou. Na záver na fasádu nanesieme ochranný prostriedok, ktorý zabraňuje opätovnému vzniku organických nečistôt.

    2. Prečo si radšej zvoliť profesionálov na čistenie fasády ako si ju vyčistiť sám?

    Pretože naša spoločnosť disponuje profesionálnym materiálnym vybavením, špecializovaným práve na čistenie fasád, striech a dlažieb. Taktiež sme aj vyškolení na prácu vo výškach, na prácu s plošinami a disponujeme horolezeckou a speleologickou technikou. Sme držiteľmi preukazov pre práce vo výškach a práce s plošinami podľa vyhlášky. Máme za sebou množstvo zákaziek a mnoho spokojných klientov a zákazníkov. Naše dlhoročné skúsenosti a neustále sa zlepšovanie posunulo našu prácu na profesionálnu úroveň.

    3. Ako často je potrebné vyčistiť strechu a aké stroje a technologické postupy používate pri čistení striech?

    Na túto otázku sa nedá konkrétne odpovedať, pretože rozsah znečistenia strešnej krytiny je závislý od mnohých faktorov. Sú to napríklad poveternostné podmienky, druh a materiál, z ktorého je vyrobená strešná krytina, samotná poloha domu, dĺžka slnečného žiarenia počas dňa, stromy v blízkosti domu a iné. Strechu je potrebné vyčistiť vtedy, ak na nej spozorujeme prvé nečistoty. Pracovné postupy sú podobné ako pri čistení fasád, no pri čistení striech preferujeme prácu z lana. Princíp práce spočíva v tom, že po aplikácii chemického prostriedku a jeho následnej reakcie s organickými nečistotami sa použije vysokotlakový čistič s nastaviteľným tlakom a teplotou. Na záver na strechu nanesieme ochranný prostriedok, ktorý zabraňuje opätovnému vzniku machov a lišajníkov, na ktorý sa vzťahuje záruka až na 5 rokov.

    Pán Lukáš Cigánik, spoločnosť RC Cleaning

    3. Čistenie striech

    Strecha je vystavená nečistotám viac ako fasáda, pretože sa na jej povrchu ľahšie hromadia  rôzne látky. Na každej streche sa hromadí prach, pôda a vlhkosť, takže ju časom pokryjú organizmy ako sú riasy, machy a lišajníky. Pôsobenie týchto organizmov v kombinácii s mrazom a dažďom môže časom spôsobiť poškodenie strešnej krytiny. Keď dôjde k znehodnoteniu a poškodeniu strechy, sanácia a rekonštrukcia sú nevyhnutné. Je potrebné tomu predísť a vykonať čistenie striech, lebo neskôr to bude náročnejšie a nákladnejšie. Profesionálnym čistením zabezpečíte krajší vzhľad a dlhšiu životnosť strechy. Strecha sa umyje vodou (tlakovým čističom) alebo pomocou vlhkého piesku. Po vyčistení sa odporúča impregnačný náter pre hydrofóbnu (vodoodpudivú) úpravu, aby sa zabezpečila lepšia ochrana a tým sa predĺžil čas do ďalšieho čistenia alebo rekonštrukcie strechy. Odborníci na stavebné materiály odporúčajú pravidelné umývanie striech v intervaloch 5 až 8 rokov.

    Pravidelným čistením fasády a strechy zaistíte životnosť materiálov, ušetríte náklady na opravy a rekonštrukciu a váš dom bude opäť vyzerať ako nový.

    Odborný článok 1479
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby?

    Máme 577 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 577 realizátorov v oblasti Čistenie fasád, striech, dlažby
    10
    2

    Luka Dekor - Lukáš Vľasko


    9.2
    0

    Všetko pod jednou strechou s. r. o.


    8.6
    0

    TreeGuard s.r.o.


    9.5
    0

    pisto-stav s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené