Pre oblasť

    Prečo potrebujeme architekta?

    Článok si prečítalo viac ako 1110+ používateľov
    Spravidla existuje presvedčenie, že potrebujeme architekta, ktorý nám pripraví dokumentáciu potrebnú pre stavebné povolenie. Architekt síce vypracúva projektovú dokumentáciu, ale to nie je jeho prvoradá činnosť. Väčšinou sa architekti zameriavajú na návrh priestoru, návrh budovy na mieru, racionálne usporiadanie priestorov, vytvorenie bývania podľa našich želaní, potrieb a samozrejme možností.
    Odborný článok 1110
    preco potrebujeme architekta
    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    Projektová dokumentácia

    Na začatie výstavby domu je potrebné stavebné povolenie, predtým sa však treba obrátiť na architekta, ktorý pripraví projektovú dokumentáciu. Architekt najprv pripraví koncepčný návrh, v ktorom definuje ideu a koncepciu samotnej budovy, približné pôdorysy, základné informácie o umiestnení a na základe toho sa vyžiadajú podmienky projektu. Aby architekt mohol začať pracovať, potrebujete informácie o polohe a geodetický elaborát.

    Po schválení podmienok projektu sa pripravuje projekt pre stavebné povolenie (PSP). Ten môže byť navrhnutý a pripravený najskôr pre orgány, ktoré ho schvaľujú, a potom pre správny útvar, ktorý vydáva stavebné povolenie. 

    Keď budete mať vybavené stavebné povolenie, môžete začať stavať, potrebujete však realizačným projekt (RP), ktorý tiež pripraví architekt. Realizačný projekt obsahuje podrobné architektonické plány so všetkými podrobnosťami ako sú napr. plány mechanických a elektrických inštalácií. V praxi často počuť názor, že schválená projektová dokumentácia je vhodná aj na realizáciu a že realizačný projekt nie je potrebný. Ak nie je potrebný, určite sa odporúča, pretože zhotovitelia nemôžu začať pracovať bez podrobných plánov a pokynov.

    Architekt detailne pozná všetky fázy procesu, legislatívu a predovšetkým vie, ako navrhnúť a umiestniť budovu tak, aby bola v súlade s vašimi potrebami, kontextom a platnou legislatívou.

    Racionalizácia nákladov

    Vezmime si napríklad výstavbu domu na kľúč so stredne kvalitnými materiálmi veľkosti 150 m2, a cenu za m2  800 až 1400 EUR. Dom bude stáť približne 150 000 EUR.

    K tomu treba pripočítať cenu pozemku, rôzne poplatky a ďalšie nepredvídané náklady. Keď ide o služby architekta, ktorý pripraví celú dokumentáciu, ceny za individuálne projekty sa pohybujú okolo 1 % – 2 % a viac z hodnoty investície, v závislosti od ceny stavby objektu. Architekt vie a môže samotnú budovu, teda jej pôdorys, zracionalizovať a navrhnúť tak, aby nakoniec bola celková čistá plocha menšia ako sa očakávalo, a zachovať ekonomické usporiadanie, funkčnosť a použiteľnosť priestorov. Vysokú cenu budovy často najviac ovplyvňujú zbytočné metre štvorcové, ktoré je možné odstrániť rozumným usporiadaním jednotlivých miestnosti. Napríklad cena kompletnej dokumentácie vypracovanej architektom sa rovná cene štvorcového metra toalety, malej kúpeľne alebo chodby.

    Okrem toho, že architekt môže zlacniť výstavbu harmonizáciou využiteľného priestoru a znížením štvorcových metrov, môže tiež racionalizovať náklady na ďalšie položky. Ak si napríklad neobjednáte realizačný projekt s výpočtom stavebných konštrukcií, z dôvodu predimenzovania konštrukcie sa náklady drasticky zvýšia, čo sa takmer vždy stáva. Plán však vždy presne určuje, koľko tehál, betónu a výstuže je potrebných, takže za prebytočný materiál nebudete platiť.

    Objekt na mieru

    Samozrejme, vždy máte možnosť ušetriť na koncepčnom návrhu a objednať si štandardný plán, ktorý sa potom čiastočne, v skutočnosti, do tej miery, do akej je to reálne možné,  prispôsobí vašim potrebám a okoliu. Prispôsobenie štandardného plánu bude stáť podobne alebo o niečo menej ako koncepčný návrh vyhotovený na objednávku, ktorý bude šitý na mieru presne podľa vašich želaní, potrieb a prostredia, v ktorom bude objekt umiestnený.

    Výstavba domu bude pravdepodobne vašou najväčšou životnou investíciou, takže sa neoplatí ušetriť niekoľko stoviek eur na koncepčnom návrhu, čo je oveľa menej ako 1 % z hodnoty celkovej investície. 

    Za objekt na mieru sa považuje objekt, ktorý je prispôsobený vášmu životnému štýlu a zohľadňuje váš denný rytmus, od okamihu, keď sa zobudíte, do okamihu, keď idete spať. Je teda takmer nemožné, aby sa určitý koncept (pôdorys) opakoval na dvoch rôznych pozemkoch, pre dve rôzne rodiny.

    Návrh (dizajn) priestoru

    Architekt navrhuje budovu, ktorá je určená nie iba na bývanie a uspokojovanie základných potrieb a funkcií, ale navrhuje priestor tak, aby ste sa v ňom cítili dobre. Vyčaruje priestor, kde sa budete radi zdržiavať. Budovu navrhuje tak, aby sa hlavná myšlienka točila okolo prepojenia interiéru s exteriérom, s prírodným okolím. Zároveň navrhuje jednotlivé miestnosti tak, aby boli čo najfunkčnejšie a najpríjemnejšie. 

    Okrem toho, že sa navýši hodnota domu, v budúcnosti sa bude dať jednoduchšie predať, ak bude zmysluplne a komplexne navrhnutý.

    Ak potrebujete pomoc architekta, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám.  

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1110
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 494 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    9.2
    0

    Ned Atelier, s.r.o.


    10
    1

    Green space, s.r.o.


    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    9.7
    0

    Stapring, a.s. - projektovo - inžinierska činnosť


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené