Pre oblasť

    Bazény - typy a konštrukcia (stavba)

    Článok si prečítalo viac ako 1327+ používateľov
    Blízkosť vody má pozitívny vplyv na fyzickú a duševnú pohodu každého z nás. Bazény v domácom prostredí sú čoraz bežnejšie, pretože sú cenovo dostupnejšie a ponúkajú vysokú úroveň relaxácie. Vyhotovenie bazéna si však vyžaduje určité úsilie. Ak ste sa už rozhodli pre stavbu bazéna, pokúsime sa pomôcť vám niekoľkými praktickými radami.
    Odborný článok 1327
    bazeny
    Máme 246 realizátorov v oblasti Bazény, wellness:

    1. Tvary bazénov

    Bazény môžu byť rôznych tvarov, môžu byť klasicky obdĺžnikové, okrúhle, oválne alebo obličkovité.  Tie, ktoré sú nepravidelného tvaru, sú o niečo drahšie. Rozmery bazénov môžu byť veľmi odlišné, zvyčajne sú dlhé 7 m až 14 m a široké 3 m až 5 m. Môžu byť samozrejme ľubovoľne veľké, závisí to však od veľkosti miesta, ktoré je k dispozícii a výšky investície (akú sumu peňazí ste ochotní minúť). Čím väčší je bazén, tým vyššia je cena. Štandardná hĺbka bazénov je približne 1,5 m. Dôležitým faktorom je aj účel, ktorý vplýva na rozmery bazéna: bazény na plávanie sú v zásade dlhšie a užšie, zatiaľ čo tie na kúpanie sú širšie a menšie.

    Montovaný bazén vo dvore
    Montovaný bazén vo dvore

    2. Montované bazény, plastové bazény

    Prefabrikovaný (montovaný) bazén má o niečo kratšiu životnosť, ale je to riešenie dostupné pre každého z nás. Inštalácia plastového bazéna je mimoriadne rýchla a môžete si vybrať medzi rôznymi tvarmi a rozmermi.

    3. Polyesterové (celoplastové) bazény

    Tento typ bazéna má dlhšiu životnosť a postaví sa pomerne rýchlo. Polyesterový bazén je vyrobený z umelých hmôt (plastu), takže môže byť rôznych tvarov a farieb. Cena bazéna je stále prijateľná a kvalita lepšia ako pri montovaných bazénoch.

    Murovaný bazén vo dvore
    Murovaný bazén vo dvore

    4. Betónové bazény, murované bazény

    Betónový bazén bol prvým typom bazénu, ktorý sa objavil na trhu. Tento typ bazéna je najvyššej kvality,  a preto má dlhú životnosť a vysokú cenu. Vzhľadom na samotnú povahu betónu ako stavebného materiálu, je možná realizácia rôznych zložitých tvarov. Pri stavbe betónového bazéna však musíme byť mimoriadne opatrní, pretože je náročnejší ako vyššie uvedené typy.

    5. Rybník (jazierko)

    Ak sa rozhodnete pre prírodný bazén, v skutočnosti sa rozhodnete vybudovať bazén v tvare rybníka (jazierka), kde si môžete zaplávať. V takomto prípade aj jeho tvar je prírodnejší. Inými slovami, ide o vykopanú jamu pokrytú bazénovou PVC fóliou. Výhodou týchto bazénov je, že do nich môžeme sadiť aj rastliny. 

    Odborný článok 1327
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Bazény, wellness?

    Máme 246 realizátorov v oblasti Bazény, wellness:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 246 realizátorov v oblasti Bazény, wellness
    9.6
    0

    TITTUS, spol. s r. o.


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    8.6
    0

    BLASTING s.r.o.


    9.8
    0

    Aquamarine Spa s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené