Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Nerezové zábradlie, nerezové ploty

    Článok si prečítalo viac ako 1718+ používateľov
    Nerezová oceľ je pevný a odolný materiál vhodný na vnútorné i vonkajšie použitie. Má vysokú odolnosť proti korózii a dlhú životnosť. Preto je ideálnym materiálom na nerezové zábradlie a nerezové ploty. Pri tejto príležitosti sa zameriame na fakty, ktoré vám budú užitočné, ak sa rozhodnete pre zábradlie alebo plot z nehrdzavejúcej ocele.
    Odborný článok 1718
    nerezove ploty
    Máme 239 realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie:

    1. Nerez alebo Inox alebo nehrdzavejúca oceľ

    Nerez alebo Inox sú bežne zaužívané, ale nesprávne názvy pre nehrdzavejúcu oceľ, zliatinu na báze železa, obsah železa je vyšší ako polovica (50 %). Nerezová oceľ je všeobecný pojem pre skupinu ocelí, ktoré sú odolné voči korózii (hrdzi) a kyselinám, obsahujú viac ako 10,5 % chrómu. Na povrchu ocele vzniká oxidický film bohatý na chróm, tým spôsobom oceľ vlastne vzdoruje korózii. Nerezová oceľ je ideálnym materiálom pre všetky poveternostné podmienky, všetky teploty a na vonkajšie i vnútorné použitie. Môže byť dodatočne chránený žiarovým zinkovaním alebo práškovým lakovaním, vďaka čomu si vyžaduje minimálnu údržbu. Jedinou slabou stránkou  väčšiny kovov, a tak aj nehrdzavejúcej ocele, je to, že v prípade poškodenia sa nedajú opraviť, ale musia sa vymeniť buď časti alebo celé prvky.

    2. Nerezové zábradlia a ploty

    Nerezové zábradlia alebo ploty môžu mať akýkoľvek tvar a farbu, najmä ak sú vyrobené na  objednávku. V závislosti od miesta montáže a účelu môže byť záhradné oplotenie, zábradlie pre balkón, terasu, schodisko a podobne.

    Zhotoviteľ vám po zohľadnení situácie ponúkne niektorý z výrobkov obsiahnutých v katalógu. Ak sa vám však žiaden z nich nepáči, môžete spolu urobiť 3D animáciu unikátneho dizajnu alebo si nakresliť plot resp. zábradlie na objednávku. Nerezové ploty a zábradlia je možné kombinovať aj s drevom, sklom alebo inými materiálmi.

    2.1. Výplň pre nerezové zábradlie a ploty

    Nerezové ploty alebo nerezové zábradlie môžu mať veľmi odlišný vzhľad. Podľa toho, koľko súkromia, bezpečnosti alebo svetla chcete, môžete si vybrať medzi rôznymi výplňami. Plný plot z nehrdzavejúcej ocele úplne chráni pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich a ľahko sa čistí, pretože nie sú žiadne rohy, kde by sa mohla hromadiť špina.

    Plný plot môže byť tiež perforovaný kruhmi, obdĺžnikmi alebo jedinečnými výrezmi. Perforovaný plot z nehrdzavejúcej ocele predstavuje dobrú rovnováhu medzi súkromím, priepustnosťou svetla a estetickou funkciou.

    Drôtený plot z nehrdzavejúcej ocele je vyplnený vodorovne alebo zvisle napnutými oceľovými lanami, ktoré sú tiež vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Tento plot má výrazne otvorený, moderný vzhľad a je určite tou správnou voľbou, keď chcete spoľahlivý a krásny výhľad.

    Nerezovú oceľ je možné kombinovať aj s inými materiálmi, ako je drevo, sklo, plech atď. Pri kombinovaní rôznych materiálov musíme venovať pozornosť kontaktom (spojom) medzi nimi, pretože pri nesprávnom použití tieto miesta môžu byť zdrojom hrdze.

    Balkónové nerezové zábradlie
    Balkónové nerezové zábradlie

    2.2. Farby na ploty a zábradlia z nehrdzavejúcej ocele

    Okrem vynikajúcich vlastností samotnej nehrdzavejúcej ocele farba poskytuje ďalšiu ochrannú vrstvu, ako aj možnosť úplne prispôsobiť vzhľad plotu alebo zábradlia vašim želaniam. Na povrchovú úpravu sa používa práškové lakovanie, žiarové zinkovanie alebo kombinácia oboch postupov.

    Neošetrená nehrdzavejúca oceľ odráža svetlo veľmi silno, čo môže byť v určitých prípadoch nežiaduce. Tvoreniu odleskov sa dá zabrániť zmatnením povrchu, ale takýto plot vyžaduje väčšiu údržbu a pri nesprávnej starostlivosti môže začať hrdzavieť.

    2.3. Nerezový plot, nerezové zábradlie - montáž

    Pri montáži plotu alebo zábradlia z nehrdzavejúcej ocele je potrebné ďalšie zváranie, brúsenie a leštenie prvkov a ďalšie následné spracovanie. Dbajte na to, aby boli všetky prvky oplotenia z nehrdzavejúcej ocele rovnako kvalitné (napr. skrutky), inak by mohlo dôjsť k hrdzaveniu.

    Nerezová oceľ sa perfektne hodí do každého štýlu exteriéru aj interiéru
    Nerezová oceľ sa perfektne hodí do každého štýlu exteriéru aj interiéru

    2.4. Údržba nerezového plotu

    Čistenie plotu z nehrdzavejúcej ocele je mimoriadne jednoduché. Môžu sa použiť neagresívne čistiace prostriedky, napr. čistiaci prostriedok na sklo s handričkou na leštenie. Keďže nehrdzavejúca oceľ je odolná proti poveternostným vplyvom, pevná a nehrdzavie, nebudete mať s údržbou veľa práce. Vonkajší plot z nehrdzavejúcej ocele navyše nepotrebuje ani každoročné natieranie a brúsenie.

    Odborná rada zo spoločnosti YARD STEEL, s. r. o.

    1. Prečo odporúčate zábradlie z nehrdzavejúcej ocele?

    Zábradlie z nehrdzavejúcej ocele má v porovnaní s inými typmi kovových zábradlí viacero výhodných vlastností. Tou najväčšou výhodou je nesporne odolnosť voči poveternostným vplyvom. Jednoducho povedané: "Nerezové zábradlie nekoroduje". Nie je to nevyhnutná pravda. Ale v zásade pri dodržaní použitia vhodného typu nerezovej ocele do daného prostredia, správneho technologického postupu pri výrobe zábradlia a správneho technického postupu pri jeho montáži, bude predchádzajúca tvrdenie platiť. Najmä v exteriéroch a v priestoroch vystavených nadmernému styku s vodou a vlhkosťou je táto vlastnosť veľmi žiadaná a výhodná. Ďalšou jeho výhodou je jeho vzhľad. Najrozšírenejšie a prakticky jediné dve konvenčné použiteľné povrchové úpravy nerezových zábradlí, povrch brúsený a povrch leštený, sú všeobecne považované za nadštandardné, hodnotné, až luxusné. Pri vhodnom architektonickom stvárnení zábradlia teda dochádza k efektu zvýšenej reprezentatívnosti konštrukcie. Treťou výhodou je vysoká pevnosť samotného materiálu. Najmä v porovnaní s ďalším nekorodujúcim typom zábradlia, hliníkovým, má nerez rádovo vyššiu pevnosť vo všetkých typoch namáhania. Preto sú nerezové zábradlia pevnejšie, prípadne môžu byť vyhotovené zo subtílnejších profilov. 

    2. Má zábradlie z nehrdzavejúcej ocele podľa Vás aj nejaké slabé stránky?

    Slabé stránky nerezového zábradlia určite existujú. Dokonca by sa dalo povedať, že sú zásadné. Pretože inak by sa kovové zábradlia nevyrábali z ničoho iného. Jednou z nevýhod je jeho samotný vzhľad. Áno, aj keď sme v predchádzajúcom odseku jeho vzhľad vyzdvihovali, nie vždy je luxusný "look" výhodou. Nie všade sa tento typ reprezentačnej konštrukcie hodí. Povedzme taká tradičná chata, či chalupa, alebo útulný interiér. Tam vo väčšine prípadov pôsobí takéto zábradlie rušivo, nevhodne. Nerezové zábradlie za štandardných podmienok nebýva farebne upravované (pozn. je to pre neekonomickosť riešenia). To je jeho ďalšia nevýhoda oproti ostatným typom kovových zábradlí. Najväčšia nevýhoda je však určite jeho samotná cena. Cena nerezového zábradlia je v porovnaní s klasickejším oceľovým zábradlím vyššia, v závislosti na type, tvare, povrchovej úprave aj trojnásobná. Je nutné podotknúť, že pri zahrnutí celkovej doby životnosti zábradlia môže vďaka minimálnej údržbe toho nerezového, byť tento výpočet opačný. Avšak nákupné náklady sú u nerezového zábradlia vždy vyššie. Je to spôsobené jednak drahším vstupným materiálom, ale aj ťažšou spracovateľnosťou pri výrobe. Zváranie, ošetrenie zvarov, opracovanie detailov ako brúsenie a leštenie je pomerne náročné. Navyše aj pri mechanickom poškodení zábradlia je oprava pokriveného, alebo poškriabaného povrchu pomerne náročná.

    3. Ako udržiavať zábradlie z nehrdzavejúcej ocele vonku, v exteriéri?

    Údržba zábradlia je veľmi jednoduchá. Zábradlie je potrebné, tak ako čokoľvek iné, pravidelne čistiť od bežných nečistôt spôsobených jeho používaním. Ak sa aj takáto údržba nedeje, na zábradlie to okrem estetiky, v drvivej väčšine prípadov nemá žiadny negatívny vplyv. Ale pri dlhodobo neriešenom znečistení sa môže stať, že pri následnom pokuse o údržbu sa povrch zábradlia poškriabe. Oprava býva zložitá a finančne náročná. Pri jeho čistení treba takisto používať vhodné neagresívne prípravky. Najpohodlnejší spôsobom čistenia zábradlia je pomocou použitia vysokotlakového čističa. Zábradlie s povrchom brúseným je menej náchylné na "fľaky" po umývaní. Zábradlie leštené si potrpí na dokonalé vyutieranie a prípadné naleštenie povrchu po umytí. Každopádne, pri údržbe zábradlia v exteriéry sa naplno ukáže jeho najväčšia výhoda o ktorej sme písali a to odolnosť voči korózii.

    Pán Ing. Roman Vlnka, spoločnosť YARD STEEL, s. r. o.

    3. Nerezové zábradlie, nerezové ploty - cena

    Nerezové zábradlia a ploty sú omnoho nákladnejšie, ale investícia sa určite z dlhodobého hľadiska oplatí, pretože nerezová oceľ nehrdzavie, je odolnejšia a má dlhšiu životnosť ako klasická oceľ. Cena zábradlia (plotu) závisí od dĺžky a výšky, typu stĺpov, výplne, druhu nehrdzavejúcej ocele (obyčajná, žiarovo pozinkovaná alebo práškovo lakovaná) a samozrejme dodávateľa. Cena 1 m vysokého kvalitného zábradlia z nerezu sa pohybuje medzi 100 – 140 EUR/m.

    Odborný článok 1718
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie?

    Máme 239 realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 239 realizátorov v oblasti Nerezové zábradlie
    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    10
    1

    LESK - Ivan Černý


    9.7
    0

    L-stav - Ladislav Sztupák


    9.6
    0

    Jaroslav Ochodničan


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené