Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Rekonštrukcia bytu, cena

    Článok si prečítalo viac ako 1692+ používateľov
    Rekonštrukcia bytu je v mnohých prípadoch oveľa náročnejšia ako novostavba a nákladovo je takmer rovnaká. Je dôležité vedieť, kedy má zmysel rozhodnúť sa pre rekonštrukciu bytu a ako dokončiť prácu. Samozrejme, treba vedieť, aká je cena čiastkových úkonov ako aj celková cena rekonštrukcie. V ktorých prípadoch sa rozhodneme pre rekonštrukciu bytu, aký je postup pri rekonštrukcii bytu a aké sú ceny za rekonštrukciu bytu, prečítajte si v tomto článku.
    Odborný článok 1692
    rekonstrukcia bytu
    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu:

    1. Rekonštrukcia bytu

    Na rozhodnutie o type rekonštrukcie domu majú vplyv rôzne faktory. Rozhodnutie a hlavne rozsah prác závisí od aktuálneho stavu bytu, do ktorého sa chceme nasťahovať alebo v ktorom už bývame. Na základe toho rozlišujeme rôzne typy rekonštrukcií, o ktorých vám viac povieme  nižšie.

    Čiastočne zariadený nový byt

    Prvým typom rekonštrukcie je byt, ktorý je nový a čiastočne zariadený, takže na to, aby ožil a stal sa príbytkom, mu chýbajú iba nejaké kusy nábytku a dekorácia. Aj keď ide o minimálny „zásah“ do bytu, je potrebné si uvedomiť, že rekonštrukcia je široký pojem, ktorý zahŕňa aj spomínané drobné práce alebo zásahy, pomocou ktorých môžete zmeniť vzhľad, formu a kvalitu vnútorného priestoru.

    Nezariadený nový byt

    K druhému typu rekonštrukcie patrí úplne nový byt, ktorý neobsahuje žiadne prvky interiérového dizajnu, resp. nábytok a je vybavený iba inštaláciami a prípadne nejakou podlahovou krytinou, ktorá sa nám nepáči. V tomto prípade ide o rozsiahlejší zásah, ktorý si vyžaduje plán a harmonogram jednotlivých prác, resp. fáz. Odporúča sa spolupracovať s architektom alebo interiérovým dizajnérom, ktorý vám poradí s výberom materiálov, farieb a tiež s návrhom dispozičného riešenia interiéru.

    Zariadený byt, ktorý nevyhovuje vášmu životnému štýlu

    Ďalším typom rekonštrukcie je úprava zariadeného bytu, ktorá však nespĺňa vaše kritériá alebo ktorý nie je v súlade s vašim životným štýlom. Nasleduje výmena určitých kusov nábytku, podlahových a stenových krytín alebo dokonca úprava týkajúca sa nového usporiadania miestností v byte, kde je vo väčšine prípadov zahrnutá aj demolácia stien. Tento druh rekonštrukcie sa považuje za ešte zložitejšiu rekonštrukciu ako tá predošlá a okrem architekta je vítaný aj názor statika, ktorý najlepšie vie, ako určiť, ktoré steny sú vhodné na búranie,  samozrejme za predpokladu, že sú nenosné.

    Starý byt

    Stará chátrajúca stavba si väčšinou vyžaduje rekonštrukciu sama o sebe. Starý byt je bytová jednotka, ktorá si vyžaduje kompletnú rekonštrukciu: výmenu inštalácií, okien a dverí, stenových a podlahových krytín, nábytku a vnútorného vybavenia. Ide teda o kompletnú rekonštrukciu bytu, ktorá stojí najviac a pri takejto rekonštrukcii má určite zmysel zahrnúť architekta alebo dizajnéra, ktorý vám poradí s výberom materiálov, farieb, dekoru, interiérového dizajnu a podobne.

    Odborná rada zo spoločnosti ZAJÍČEK – MH STAV spol. s r.o.

    1. Na čo všetko treba dbať pri rekonštrukcii bytu?

    Človek sa z rôznych dôvodov odhodlá na rekonštrukciu bytu. Sú dva spôsoby rekonštrukcie: rekonštrukcia bytového jadra a kompletná rekonštrukcia bytu.

    Pri rekonštrukcii bytového jadra je potrebné myslieť na materiál z ktorého chceme postaviť nové bytové jadro. Sú dva spôsoby rekonštrukcie bytového jadra: môžeme priečky spraviť z pórobetónu a zo sadrokartónu. Je len na vás ktorý spôsob si vyberiete. Dôležité je myslieť aj na nové elektrické rozvody, na nové rozvody teplej a studenej vody a kanalizácie. Pri kompletnej rekonštrukcii bytu je vhodné tiež vymeniť ističovú skrinku a elektrické vedenie za nové v celom byte. Čo sa týka stropov, vhodné je v celom byte spraviť sadrokartónové podhľady ktoré zakryjú nerovnosti na stropoch. V prípade, že váš byt ešte nemá plastové okná alebo má okná ktoré už nespĺňajú vaše predstavy, je dobre ich vymeniť za nové, taktiež aj vchodové dvere vymeniť za bezpečnostné.

    2. Oplatí sa zrekonštruovať starý byt alebo dom pred predajom? Kedy to už nestojí za to?

    Byt alebo dom ktorý máte v pôvodnom stave a ktorý prešiel menšou rekonštrukciou, nie je potrebné pred predajom zrekonštruovať. Pretože náklady vydané na rekonštrukciu bytu by sa vám tak nemuseli vrátiť a nový majiteľ si aj tak úpraví byt podľa vlastných predstáv.

    3. Dá sa rekonštrukcia riešiť aj na etapy?

    Rekonštrukcia na etapy prináša viacero nevýhod ako výhod. Záleží však na finančnej situácii majiteľov bytu. Nevýhody vidím hlavne v sťahovaní a prašnosti pri rekonštrukcii na viacej etáp. Ale áno, je to možné. Túto možnosť využívajú aj moji zákazníci, ktorí si dajú zhotoviť ako prvé bytové jadro a potom po určitom čase riešia miestnosti.

    Pán Marcel Zajiček, spoločnosť ZAJÍČEK – MH STAV spol. s r.o.

    2. Koľko môže stáť rekonštrukcia bytu?

    Cena rekonštrukcie bytu závisí predovšetkým od aktuálneho stavu a veľkosti bytovej jednotky, čo následne ovplyvňuje rozsah prác. Na cenu rekonštrukcie bytu vplýva množstvo zásahov a zložitosť rekonštrukcie, typ a kvalita vstavaných materiálov, zhotoviteľ a ďalšie. 

    Poznámka: uvedené ceny sú priemerné a vzťahujú sa na byt s rozlohou asi 65 m2.

    Čiastočne zariadený nový byt

    V prípade čiastočne zariadeného nového bytu, kde je pri rekonštrukcii bytu zahrnuté iba individuálne vnútorné vybavenie a dekor, treba vyčleniť približne 5 000 EUR, samozrejme v závislosti od množstva a kvality vybavenia a materiálov.

    Nezariadený nový byt

    V prípade nezariadeného nového bytu s rozlohou 65 m2 sú náklady podstatne vyššie. Náklady na rekonštrukciu nezariadeného nového bytu, ktorá zahŕňa všetko vybavenie interiéru, nábytok, v závislosti od množstva a kvality vnútorného vybavenia, materiálov, podlahových krytín, sa pohybujú okolo 15 000 EUR.

    Zariadený byt, ktorý nevyhovuje vášmu životnému štýlu

    Za rekonštrukciu zariadeného bytu, vo veľkosti 65 m2, ktorý nevyhovuje vášmu životnému štýlu, treba vyčleniť viac peňazí. Rekonštrukcia už zariadeného bytu si vyžaduje tieto práce: nové dispozičné riešenie, ktoré môže zahŕňať zbúranie priečok (nenosných múrov), premiestnenie niektorých inštalácií, výmenu vnútorného vybavenia, podlahy a obkladov stien. Za tento druh práce treba zaplatiť približne 25 000 EUR, čo môže byť podstatne viac, v závislosti od rozsahu búracích prác a premiestnenia inštalácií, množstva a kvality vnútorného vybavenia a inštalovaných materiálov na podlahové a stenové krytiny.

    Starý byt

    V prípade kompletnej rekonštrukcie bytu s demoláciou priečok, postavením nových stien, kompletnou obnovou elektrických inštalácií, zhotovením nového vykurovania, montážou sadrokartónu, parketárskymi, maliarskymi a inými prácami, sa cena pohybuje od 400 EUR/m2 do 600 EUR/m2 a viac. Za rekonštrukciu bytu na kľúč, s výmerou 65 m2, zaplatíte okolo 35 000 EUR. Uvedená cena môže byť samozrejme vyššia, v závislosti od veľkosti bytu, inštalovaných materiálov a podobne. Najväčšími nákladmi na kompletnú rekonštrukciu bytu je realizácia inštalácií, najmä v kúpeľni. Ak chcete pomoc architekta alebo interiérového dizajnéra, zaplatíte 15 EUR/m2, čo je zanedbateľná suma v porovnaní s cenou celkovej rekonštrukcie. Avšak to vám môže ušetriť veľa času a peňazí a výsledok bude oveľa lepší. 

    Pošlite dopyt našim skúseným realizátorom rekonštrukcií bytov, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád na rekonštrukciu bytu. 

    Odborný článok 1692
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu?

    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2560 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia bytu
    9.4
    0

    Komabau s. r. o.


    10
    0

    Lukáš Baláž - Balostav


    10
    3

    Mgr. Martin Andruščák - Profi-Mart


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené