Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Ploty, záhradné ploty

    Článok si prečítalo viac ako 1475+ používateľov
    Ploty sú veľmi obľúbeným architektonickým prvkom, najmä záhradné ploty. Zdá sa, že ľudia skutočne radi zreteľne označia svoj kúsok zeme a oddeľujú sa od svojich najbližších susedov. Okrem toho, že sú ploty prostriedkom na označovanie hraníc, poskytujú nám určitú bezpečnosť, ochranu pred hlukom, môžu slúžiť ako tienidlo alebo opora pre popínavé rastliny a môžu mať aj osobitnú estetickú hodnotu.
    Odborný článok 1475
    zahradne ploty
    Máme 355 realizátorov v oblasti Drevené ploty:

    1. Záhradné ploty - montáž

    Ak chcete plot namontovať najrýchlejším a najjednoduchším spôsobom, môžete použiť iba ten prefabrikovaný, ktorý sa kupuje ako hotový výrobok v špecializovaných predajniach. S najväčšou pravdepodobnosťou ho nainštalujete sami. Najskôr sa kladú stĺpy (umiestnené v určitej vzdialenosti medzi nimi), ktoré môžu byť drevené, kovové alebo dokonca betónové a musia byť položené na vhodné drevené alebo betónové podklady. Nakoniec sa montujú  dosky, resp. výplň.

    Namontovať plot na rovine alebo kolmo na svah nie je žiadny problém. Ak je plot umiestnený v strmom teréne, montuje sa stupňovite alebo tak, línie plota boli pod uhlom sklonené. Osobitnú pozornosť treba venovať základom. Niet pochýb o tom, že krajšie a kvalitnejšie ploty sa vyrábajú vždy na objednávku. Ich montáž vykonáva dodávateľ, ktorý ich vyrobil, takže sa nemusíte obávať inštalácie. Existuje veľa druhov plotov, ktoré sa líšia hlavne materiálom. Môže sa použiť drevo, kov alebo kovový drôt, kameň, betón, železo, bambus, ale aj rôzne rastliny. Ploty sa líšia aj spôsobom montáže.

    Záhradný plot
    Záhradný plot chráni pred zvedavými pohľadmi

    2. Drevené záhradné ploty

    Drevo odjakživa v človeku prebúdza príjemné pocity na pohľad i na dotyk, také sú aj drevené ploty. Môžu byť vyrobené z rôznych druhov dreva, môžu byť aj rôznych tvarov. Plot s jednoduchými zvislými alebo vodorovnými doskami za považuje za klasický. Treba si uvedomiť, že plot s vodorovnými doskami sa opotrebuje skôr ako plot so zvislými doskami, pretože z neho ťažšie odteká voda. Drevo je materiál, ktorý sa dá tvarovať rôznymi spôsobmi. Vždyzelené drevo je vďaka obsahu živice náročnejšie na spracovanie a menej často sa používa. Na ploty sa najčastejšie používa smrekovec, pretože je tvrdý a odolný, zatiaľ čo ploty z dubu alebo gaštanu si vyžadujú menšiu ochranu. Treba mať na zreteli, skutočnosti, že drevo, ktoré sa použije na vyhotovenie záhradného plotu by nemalo mať viacej ako 15 % vlhkosti.

    V každom prípade by drevené ploty mali byť dobre chránené pred vonkajšími vplyvmi povrchovými nátermi. Môžu to byť nátery na báze vody, ktoré je potrebné obnovovať každé 4 roky. Ak chceme, aby plot vydržal dlhšiu dobu, je lepšie kupovať už impregnované drevo. Drevo, ktoré nie je chránené náterom, s rokmi získa charakteristickú šedú patinu, ktorá odráža zdravé starnutie dreva. Drevené stĺpiky na plot by mali byť od vlhkého podkladu oddelené pomocou kovových podstavcov a ich životnosť by mala predĺžiť aj ochranná čiapočka.

    Drevený plot
    Drevený plot vyzerá atraktívne a perfektne zapadá do okolia

    2.1. Drevené ploty – cena

    Cena dreveného plota závisí od typu dreva, postavených základov, zložitosti trasy, typu plota a samozrejme od dodávateľa. Medzi dreveným plotom na mieru a typovým dreveným plotom je veľký rozdiel v cene, preto zvážte, či chcete lepší dizajn alebo nízku cenu. Cena za dodávku a montáž 100 cm vysokého dreveného plota je okolo 40 - 80 EUR/m.

    3. Drôtené záhradné ploty

    Okrem drevených plotov sa na oplotenie dvorov a záhrad používajú aj drôtené ploty. Drôtený plot je pomerne cenovo dostupný a jeho montáž je jednoduchá. Výhodou drôteného záhradného plotu je, že si ho môžete namontovať sami. Najskôr je potrebné namontovať okrajové stĺpy, ktoré by mali byť od seba vzdialené najviac 25 m. Potom položíme medziľahlé stĺpy, ktoré sú od seba vzdialené 2,5 m. Okrajové stĺpy musia mať betónový základ a medziľahlé je možné zakopať do zeme. Samozrejme, v každom prípade je lepšie ich zabetónovať. Potom treba napnúť napínací drôt a pripevniť ho na stĺpiky. Nakoniec sa drôtené pletivo zafixuje na napínací drôt.

    Drôtené ploty
    Drôtené záhradné ploty sú skvelým riešením, najmä na väčšie plochy

    3.1. Drôtené ploty – cena

    Cena drôteného plotu (pletiva) zeleného potiahnutého PVC, vysokého 100 cm sa pohybuje okolo 60 EUR za 15 m. V tomto prípade sú dodatočnými nákladmi stĺpy, vzdialenosť medzi nimi by mala byť 2,5 m.

    4. Bambusový plot

    Bambus je mimoriadne ľahké drevo s mimoriadnou pevnosťou, pružnosťou, odolnosťou proti vlhkosti a škodcom. Bambusový plot má extrémne dlhú životnosť a nedá sa ľahko poškodiť. Bambusový plot môže byť pletivo vyrobené z bambusových tyčí alebo to môžu byť bambusové zásteny alebo bambusové panely, ktoré dostanete takmer v každom obchode so stavebným materiálom.

    4.1. Bambusový plot – cena

    Koľko stoja bambusové ploty? Bambusové rolky na vyhotovenie bambusového plotu stoja niekoľko desiatok eur.

    Odborný článok 1475
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené ploty?

    Máme 355 realizátorov v oblasti Drevené ploty:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 355 realizátorov v oblasti Drevené ploty
    8.8
    0

    Michal Horvát


    9.9
    0

    Milan Palšovič


    10
    1

    Dominik Palenčár


    10
    3

    SPODSTAV, spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené