Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Strešné okno: cena strešného okna

    Článok si prečítalo viac ako 1769+ používateľov
    Strešné okno je ideálne riešenie, ktoré výrazne ovplyvní kvalitu bývania vo vašom podkroví. Strešné okná prepúšťajú do podkrovia veľa denného svetla a čerstvého vzduchu. Na trhu je niekoľko druhov strešných okien. V tomto článku sa viac dozviete o tom, ako si vybrať to najvhodnejšie strešné okno.
    Odborný článok 1769
    balkonove okna
    Máme 721 realizátorov v oblasti Strešné okno:

    1. Klasické strešné okno

    Najbežnejším modelom strešného okna je okno so stredovou osou otáčania, strešné okno je možné otvoriť otočením okolo osi. Kľučku je možné umiestniť buď na hornú alebo dolnú časť takéhoto okna. Keď ide o materiál strešných okien, ten môže byť rôzny. Klasické strešné okná sú vyrobené z impregnovaného dreva, ktoré je viditeľné zvnútra a vytvára v miestnosti útulný pocit, a zvonka sú chránené hliníkovým rámom. Tento druh okien je vo väčšine prípadov prvou voľbou zákazníkov. K dispozícii sú tiež plastové strešné okná alebo hliníkové okná, ktoré sú vhodné pre väčšie rozpätia. Vďaka moderným výrobným technológiám existujú strešné okná, ktoré majú na kľučke otvory (kanály pre ventiláciu), takže čerstvý vzduch cirkuluje po miestnosti aj pri zatvorenom okne. Veľkosti strešných okien sa pohybujú medzi 70 cm a 160 cm.

    1.1.  Strešné okno – cena

    Aká je cena strešných okien? Cena strešných okien sa pohybuje v rozmedzí 250 až 400 EUR/m2, takže za okno s rozmermi 80 cm × 160 cm zaplatíte okolo 350 EUR.  Dodanie okien a montáž bude stáť ďalších 100 až 120 EUR, vytvorenie lemovania ešte okolo 100 EUR. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu môžete poslať dopyt našim overeným montérom strešných okien, a tak dostanete viacero ponúk. 

    2. Panoramatické strešné okno

    Panoramatické strešné okná sú ideálnym riešením pre obytné priestory. Ich veľkosť a dizajn umožňujú výhľad a dostatok prirodzeného svetla a tepla v podkroví. Panoramatické strešné okno je v podstate mierne upravené klasické strešné okno. Lepšie verzie panoramatických strešných okien majú tiež možnosť vetrania cez otvory (kanály) so špeciálnym filtrom, ktorý  zabraňuje prenikaniu hmyzu a znečisteného vzduchu.

    Panoramatické okná sú inštalované vo výške od 100 do 150 cm, aby umožňovali výhľad a ľahšie sa otvárali.

    Odborná rada zo spoločnosti WORKSTAV SLOVAKIA s.r.o.

    1. Na čo si dať pozor pri výbere strešných okien?

    Strešné okná sú investíciou na dlhú dobu:
    - montáž by mala realizovať vždy kvalifikovaná firma, montáž je základ dobrej funkčnosti strešného okna,

    - strešné okná si vyžadujú pravidelnú údržbu, to znamená raz ročne určite, ale uisťujem vás, že okno bude fungovať dlhodobo,

    - ak chcete znížiť hluk z vonku, použite zvukové izolačné zasklenie,

    - ak sa chcete vyhnúť problémom s plesnivením okien a ošetrovaním povrchu okna, zvoľte okná plastové.

    2. Aký typ strešných okien je podľa Vás najpraktickejší?

    No tak klamal by som, keby poviem, že len Fakro a Velux nie. Sú to obe dobré značky, no ja preferujem FAKRO. Delia sa do troch tried, lebo sú vizuálne podobné, ale v mnohých ohľadoch sa líšia.

    Delia sa na: STANDART, PROFI a LUX.

    URČITE BY SOM ŠIEL CESTOU PROFI A LUX

    STANDART:

    Výrobky tejto triedy poskytujú základné funkcie strešných okien. Dobre presvetľujú interiér prirodzeným svetlom, umožňujú vetranie podkrovia a zaisťujú výhľad von. Majú dobré termoizolačné a akustické parametre; vyznačujú sa vysokou kvalitou výrobkov FAKRO. Tieto výrobky sú široko používané v stavebníctve a sú dostupné za priaznivú cenu.

    PROFI:

    Okná triedy PROFI charakterizujú zvýšené parametre a väčšia funkčnosť. Väčšia úspora tepelnej energie, zvýšená ochrana proti vlámaniu a prevádzková bezpečnosť alebo riešenia, ktoré umožňujú efektívne a optimálne vetranie podkrovia - to sú len niektoré z charakteristických rysov týchto výrobkov. Okná PROFI sa vyznačujú vysokou kvalitou za konkurenčné ceny.

    LUX:

    Trieda LUX, to je najvyššia kvalita a tiež výnimočná funkčnosť výrobkov nielen z konštrukčného hľadiska, ale aj z hľadiska ich použitia. Strešné okná z tejto triedy majú unikátne riešenia, vďaka ktorým vynikajú na celosvetovom trhu. Mnoho použitých riešení je patentovo chránené a má značný vplyv na funkčnosť a komfort používania strešných okien. Najlepšie koeficienty prestupu tepla, vysoká bezpečnosť, vzhľad a tiež jednoduché ovládanie rozhodujú o tom, že sú to výrobky najvyššej triedy, ktoré spĺňajú očakávania tých najnáročnejších zákazníkov. Okná triedy LUX - to sú jedinečné, inovatívne produkty, ktoré iní výrobcovia neponúkajú.

    3. Aký je postup pri inštalácii strešného okna?

    Dôležitou zložkou pre zaistenie správnej funkcie strešných okien je ich inštalácia. FAKRO ponúka montážne uholníky, ktoré umožňujú montáž okien v strešnej konštrukcii na latách alebo na krokvách, v troch montážnych hĺbkach. Vyvýšená montáž v úrovni N (+3 cm) spolu s tesniacim lemovaním Thermo umožňuje umiestniť okno nad úroveň strešnej krytiny. Okná inštalované vyššie než je štandardná montážna hĺbka, lepšie plnia svoju funkciu za nepriaznivých poveternostných podmienok v oblastiach so značnými snehovými zrážkami. Oproti tomu hlbšie zapustenie okna do strešnej konštrukcie umožňuje znížiť tepelné straty a zlepšuje vzhľad celej strechy. Montáž strešných okien predstavuje systémové riešenie pre jednoduchú a komplexnú inštaláciu okna v plochej streche. Použitie špeciálnej izolačnej sady XDK umožňuje rýchle a správne prevedenie tepelnej, parotesnej a paropriepustnej izolácie okolo okna, čo zaručuje spoľahlivosť všetkých funkcií okna.

    Sú dva spôsoby inštalácie strešného okna:

    - montáž na krokvách.
    - montáž na latách.

    Tri montážne hĺbky strešného okna:

    - montáž v úrovni +3 cm,
    - montáž v úrovni 0 cm,
    - montáž v úrovni -3 cm.

    Jednoduchá montáž

    Ideálne je, ak sa okno zmestí medzi dve susedné krokvy a na okrajoch ešte ostáva medzera 2 až 3 cm. V iných prípadoch musíme prepíliť aj krokvu (krokvy) a vykonať tzv. tesársku výmenu (odrezaného kusa) krokvy. Nič ťažké. Ďalej, na jednoduchšiu montáž vyberieme krídlo okna. Zasklenie okna je dosť ťažké, takže sa nám s prázdnym rámom bude oveľa lepšie manipulovať. Okno položíme do zhotoveného otvoru na strešné laty. Do rámu vložíme krídlo. Vyrovnanie rámu v rovine strechy má vplyv na správne otváranie a zatváranie okna. Je dôležité nastaviť priebeh škár medzi ostením a krídlom okna. Na okno prisponkujeme hydroizolačný golier, prípadne golier vytvoríme pomocou podstrešnej fólie. Dôležité je umožniť odvádzanie vody nad oknom odtokovým žliabkom. Potom na okno nasadíme lemovanie a krycie diely (krycí rám).

    Pán Juraj Francisty, spoločnosť WORKSTAV SLOVAKIA s.r.o.

    3. Balkónové okno alebo strešné balkóny

    Vo vysokom podkroví je balkón niečo, čo by ste skutočne chceli mať. Špeciálne strešné okná vám umožňujú vytvoriť pohodlný balkón v niekoľkých krokoch a vyjsť na slnko. Osvedčení výrobcovia strešných okien vyrobili balkónové okno pozostávajúce z dvoch častí. Horná časť okna sa otvára smerom hore, spodná časť smerom von a tiež sa otvára bezpečnostné zábradlie  zboku. Na streche tak vznikne menší balkón v priebehu niekoľkých sekúnd. Rozmery strešného balkóna sú asi 100 cm × 200 cm.

    Balkónové okno s jedným otočením kľučky z okna vytvorí balkón!
    Balkónové okno s jedným otočením kľučky z okna vytvorí balkón!

    4. Strešné okná na mieru

    Ak máte v podkroví vysokú parapetnú stenu a chceli by ste viac svetla a tepla, je možné ľahko a funkčne kombinovať vertikálne a šikmé okná. Vertikálne okná sú ideálne, pretože umožňujú priamy výhľad von, zatiaľ čo šikmé okná zachytávajú svetlo po celý deň. Takto získate strechu s množstvom sklenených povrchov. 

    Povedzme, že sa rozhodnete pre 3 vertikálne okná a 3 svetlíky s celkovou výškou 250 cm a šírkou 100 cm. Hodnota okna by sa pohybovala okolo 1 500 EUR. Montáž okna, akékoľvek tesárske a pokrývačské práce by boli za príplatok. Strešné okná je možné umiestniť aj medzi nosné stĺpy, ktoré sú vo vzdialenosti od 70 do 100 cm.

    Kombináciou panoramatických okien vznikne sklenená strecha
    Kombináciou panoramatických okien vznikne sklenená strecha
    Odborný článok 1769
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Strešné okno?

    Máme 721 realizátorov v oblasti Strešné okno:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 721 realizátorov v oblasti Strešné okno
    10
    0

    Strešné krytiny BEJZ s. r. o.


    9.2
    0

    TESSPO s.r.o.


    9.7
    0

    FIDO s.r.o.


    10
    3

    Naša strecha s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené