Pre oblasť

    Plán elektrických inštalácií v dome

    Článok si prečítalo viac ako 3700+ používateľov
    Plán elektrických inštalácií je súčasťou dokumentácie k projektu pre realizáciu stavby - realizačného projektu (PRS). Rozdelenie plánu na jednotlivé časti závisí od rozsahu každého systému a požadovaných podmienok. Elektrické inštalácie sa v zásade delia na systém transformátorových staníc a systém elektrických inštalácií.
    Odborný článok 3700
    plan elektrickych instalacii
    Máme 393 realizátorov v oblasti Projekt elektroinštalácií:

    1. Transformačná stanica

    Plán transformačnej stanice (tzv. trafostanice) sa vypracúva podľa potreby, v prípade výstavby trafostanice v rámci stavebného projektu. Odporúča sa vypracovať plán trafostanice ako samostatný dokument, aby ho mohla schváliť spoločnosť zaoberajúca sa distribúciou elektriny. V prípade, že v budove trafostanica neexistuje, je možné vyhotoviť samostatný plán pripojenia do distribučnej siete.

    1.1. Technický plán

    Technický plán trafostanice je rozdelený na technický opis, rozpočet, výkaz výmer (súpis materiálov a prác).

    1.2. Technický opis

    Technický opis obsahuje všeobecné náležitosti z projektu k žiadosti o získanie stavebného povolenia (PSP), súhrn zadávacích podmienok, zladenie s predpismi a normami, umiestnenie trafostaníc, rozmiestnenie elektrických zariadení, vstupy, výstupy a pripojenie k distribučnej sieti, rozvody VN a NN, merania elektrickej energie, ochrana pred úrazom elektrickým prúdom a bleskom.

    1.3. Rozpočet

    Rozpočet je možné použiť z projektu na stavebné povolenie (PSP), ale odporúča sa pripraviť nový rozpočet, čo je určitý druh kontroly. Rozpočet môže byť obsiahnutý v jednej kapitole, ktorá rozpracúva subsystémy elektrických inštalácií. Obsahuje výpočty výkonu a počet transformátorov, skratov, výpočty kompenzácií a opis energie, rozmery prístrojov a zariadení na predpovedanie preťaženia, výpočet chladenia transformátora, uzemnenie a výpočty týkajúce sa ochrany pred bleskom.

    1.4. Výkaz výmer – súpis materiálov a prác

    Súpis potrebných materiálov a prác je rozdelený do jednotlivých kapitol, kde sa hodnotia jednotlivé časti trafostanice (VN a NN rozvádzač, kompenzácia jalovej energie, káble, vedenia, merania elektrickej energie, uzemnenie, ochranné prostriedky).

    1.5. Výkresy

    Výkresy obsahujú blokovú schému alebo jednopólovú schému napájania spotrebiteľov v prípade nebytového objektu, VN a NN rozvádzače, merania elektrickej energie (schémy zapojenia, rozmiestnenie elektrických rozvádzačov), kompenzáciu jalovej energie (jednopólové obvody, schémy zapojenia, ochrana, merania, signalizácia, regulácia jalovej energie), jednopólová schéma zapojenia systému DG a UPS, schémy zapojenia sieťových pripojení, pôdorysy transformačnej stanice, uzemnenie transformačnej stanice a ochrana pred bleskom v prípade, že transformačná stanica je ako samostatné zariadenie a ak je to stanovené v predpisoch.

    2. Elektroinštalačný systém

    Názvy jednotlivých schém elektroinštalácie závisia od obsahu. Elektroinštalačné systémy môžu byť uvedené ako samostatné kapitoly týkajúce sa jedného spoločného plánu systému elektroinštalácie alebo niekoľkých rôznych plánov. V pláne elektrických inštalácií sa vykonáva audit, resp. spracovanie všetkých systémov zahrnutých v PSP. Je možné pridať aj špecifický systém elektroinštalácie. V prípade vyradenia individuálneho systému elektroinštalácie z projektovej dokumentácie musí zodpovedný projektant svoje rozhodnutie odôvodniť. Všetky elektrické inštalačné systémy musia byť vyrobené v súlade s PSP a požiadavkami z hľadiska požiarnej bezpečnosti.

    2.1. Technický plán

    Technický plán elektroinštalácií je rozdelený na technický opis, rozpočet a výkaz výmer (súpis materiálov a prác).

    2.2. Technický opis

    Technický opis pozostáva zo všeobecnej časti obsahujúcej súhrn zadávacích podmienok, predpisov a noriem, inštalácie a napájania, ochranu pred úrazom elektrickým prúdom, systém napájania a vyrovnania potenciálov, spôsob označovania jednotlivých prvkov, uzemnenie budovy, systém ochrany pred bleskom, vonkajšie vplyvy na inštaláciu (vlhkosť, voda, prach, teplo), protipožiarne opatrenia a opatrenia týkajúce sa ochrany zdravia a bezpečnosti pri používaní.

    2.3. Rozpočet

    Rozpočet je možné použiť z projektu na stavebné povolenie (PSP), ale odporúča sa pripraviť nový rozpočet, čo je určitý druh kontroly. Rozpočet môže byť obsiahnutý v samostatnej kapitole. Zahŕňa dimenzovanie elektrických inštalácií a elektrických zariadení, rozpočet inštalovaného a konečného výkonu budovy, ochrany pred úrazom elektrickým prúdom, rozpočet úbytku napätia, spoločného osvetlenia a bezpečnostného osvetlenia, uzemnenia, rozpočet systému ochrany LPS a hodnotenia rizika a rozpočet uzemňovacieho odporu. Všetky rozpočtové metódy a všetky výsledky musia byť zahrnuté v pláne elektrickej inštalácie.

    2.4. Výkaz výmer – súpis materiálov a prác

    Súpis materiálov a prác je rozdelený do jednotlivých kapitol, ktoré posudzujú jednotlivé časti plánu, ktoré sú súčasťou budovy (osvetlenie, inštalačný materiál, elektrické skrine, vykurovací káblový systém, inštalácia bleskozvodu, ozvučenie, elektrické hodiny, požiarna signalizácia, kamerový systém, detektor plynov, poplašný systém proti vlámaniu, hlasové zariadenia, garážový parkovací systém a podobne).

    2.5. Výkresy

    Na výkresoch elektrických inštalácií sú podľa druhy inštalácie znázornené legendy symbolov, vyrovnanie potenciálov, inštalačné prípojky, prípojka NN zariadenia (inžinierske siete, bloková schéma napájania, káblové šachty, trasa káblového vedenia...), bloková schéma alebo prehľadová jednopólová schéma rozvodu energie v budove, rozvodná skriňa so súvisiacimi elektromermi pre jednotlivých spotrebiteľov, hlavná elektrická skriňa budovy s možnosťou vypnutia v prípade požiaru, jednotlivé podlahové alebo plošné elektrické rozvádzače budovy, elektrické skrine pre káblové vykurovacie systémy a elektrické skrine.

    Zodpovedný projektový manažér je zodpovedný za celú prípravu inštalácií v objekte. Na plánovaní inštalácií v objekte sa podieľajú aj zodpovední projektanti jednotlivých plánov a prác. Pre priemyselné budovy sú potrebné ďalšie displeje, napríklad bloková schéma riadenia a ochrany, schémy zapojenia technických zariadení a výkresy vedenia káblov.

    3. Cena za plán elektroinštalácie domu

    Cena realizačného projektu elektrickej inštalácie a elektrických zariadení, ktorý obsahuje súpis elektromateriálu, pôdorys osvetlenia a výkonu, pôdorys telekomunikácií, uzemnenia a schémy zapojenia elektrických inštalácií sa pohybuje v rozmedzí  350 až 1 000 EUR.

    Plán elektroinštalácií obsahuje jednotlivé farebné symboly, polohu a legendu inštalácií, resp. konektory
    Plán elektroinštalácií obsahuje jednotlivé farebné symboly, polohu a legendu inštalácií, resp. konektory
    Odborný článok 3700
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt elektroinštalácií?

    Máme 393 realizátorov v oblasti Projekt elektroinštalácií:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 393 realizátorov v oblasti Projekt elektroinštalácií
    9.5
    0

    BM MEDIA


    8.6
    0

    Roomart Architects s.r.o.


    9.2
    0

    DCA Ateliér s.r.o.


    9.7
    0

    ARD PROJEKT - Ing. Martin Michalík


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené