Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Dekoratívny betón umývaný, leštený, opracovaný špeciálnym kladivom, brúsený

    Článok si prečítalo viac ako 1965+ používateľov
    Betón vždy patril k hlavným stavebným materiálom a v poslednej dobe sa čoraz viac používa ako viditeľný, dekoratívny prvok moderných budov. Pohľadový (viditeľný) betón zdobí mnoho hotelov, barov, galérií, obchodov či dokonca rodinných domov. Jeho osobitnou výhodou sú početné možnosti spracovania – spôsoby, ako môže vyzerať v interiéri aj exteriéri. Vybrať si môžete betón opracovaný špeciálnym kladivom ("Stock"), brúsený, umývaný alebo leštený betón.
    Odborný článok 1965
    dekorativny beton
    Máme 130 realizátorov v oblasti Terazzo:

    1. Druhy pohľadového betónu

    Existuje niekoľko druhov pohľadového (viditeľného) betónu, každý z nich je vhodný pre konkrétny objekt alebo priestor. Niektoré z dekoratívnych betónových podláh sú vyrobené priamo na existujúcom podklade, zatiaľ čo niektoré druhy si vyžadujú špeciálny podklad. V podstate sa rozlišujú dva druhy dekoratívneho betónu: prvý sa vyrába brúsením a leštením existujúcej betónovej dosky, čím sa povrch stenčuje, a druhý sa vyrába pridaním tenšej vrstvy betónu na podklad.

    2. Umývaný betón

    Umývaný betón sa ukázal byť obľúbeným druhom podláh pre interiér aj exteriér. Umývaný betón je dekoratívny typ pohľadového betónu, ktorý sa získava umývaním, odstránením tenkej vrstvy povrchu. Týmto spôsobom sa vlastne zdôrazňuje štruktúra a textúra kameniva, ktoré sa stáva dekoratívnym prvkom. Výroba takejto podlahy si vyžaduje zladenie betónovania a konečnej úpravy, ktorá sa vykoná ihneď po betónovaní. Ako sa to robí? Betónová doska sa postupne leje na povrch určitej rozlohy. Keď sa betón do určitej miery vytvrdí, povrch sa upraví tak, aby sa hladká vrstva betónu odlúpla umývaním pod tlakom a nechala kamenivo odkryté. Pri tejto práci je veľmi dôležité rešpektovať harmonogram, pretože betón je možné vytvrdiť iba do určitého bodu, pretože inak sa už nedá umyť. Nakoniec sa robí impregnácia, ktorá betón chráni pred poveternostnými vplyvmi a opotrebovaním.

    Umývaný betón je veľmi častý na verejných priestranstvách, pretože vyzerá naozaj pekne a má potrebné vlastnosti – je odolný a nešmýka sa. Konečný vzhľad umytého betónu sa dosahuje pridaním rôznych prvkov, ako sú pigmenty a minerály, cementy a granuláty.

    3. Leštený betón

    Leštený betón sa vyznačuje mimoriadnou estetikou a kvalitou. Skrášľuje mnoho verejných budov a povrchov, pretože dizajnéri mu vďaka jeho početným vynikajúcim vlastnostiam dávajú prednosť oproti iným podlahovým obkladom. Jednou z nich je výnimočná odolnosť. Brúsením a leštením sa odstráni vrchná vrstva betónu a zvyšný povrch sa potom impregnuje špeciálnymi prostriedkami. Výhody lešteného betónu sú v tom, že neumožňuje vývoj alergénov, baktérií alebo plesní. Leštený betón nevyžaduje veľkú starostlivosť, s výnimkou občasnej obnovy impregnácie každých pár rokov.

    Konečný vzhľad lešteného betónu sa môže meniť. Jedinou podmienkou je, aby sa pred jeho vyhotovením zvolila farba spojiva a druh a veľkosť kameniva. Brúsením sa kamenivo stane tak viditeľným, že nakoniec vznikne terazzová podlaha. Potom nasleduje záverečné leštenie do plného lesku. Skôr než leštený betón začneme používať, ochránime ho pred opotrebením hĺbkovou impregnáciou.

    Leštený betón alebo terazzo je najbežnejšie používaným materiálom pre verejné budovy
    Leštený betón alebo terazzo je najbežnejšie používaným materiálom pre verejné budovy

    3.1. Aký je rozdiel medzi umývaným a lešteným betónom?    

    Umývaný betón (terazzo) sa vyrába ako podlahová krytina priamo na betónovom povrchu v hrúbke asi 2 cm, ak ide o leštenú betónovú podlahu a železobetónový podklad na tvári miesta sa brúsi a leští. Betónový podklad je v tomto prípade finálová podlaha. Keď sa vyrába leštený betón, existujúca doska sa tiež používa ako podklad, nepridáva sa k nej nič, ale povrchová vrstva sa odstráni. Hĺbka brúsenia, t. j. aká vrstva sa odstráni, závisí od želania zákazníka; či chce, aby bol agregát viac alebo menej viditeľný. Existuje aj možnosť, že betón bude vyzerať jednotne, jednofarebne a monoliticky, bez akýchkoľvek prísad.

    4. Betón opracovaný špeciálnym kladivom (Stock)

    Betón opracovaný špeciálnym kladivom je považovaný za ideálny pre vonkajšie povrchy. Takýto druh opracovania betónu je v skutočnosti proces, pri ktorom sa predtým brúsený povrch oklepáva alebo špikuje (bodá) profilovaným kladivom (HTC) ručne alebo mechanicky. Pri tomto spracovaní cement a kamenivo sa stáva drsným, a preto výsledný zrnitý povrch vyzerá skvele, je vysoko kvalitný a hlavne nekĺže. Nakoniec je tiež impregnovaný, aby bol čo najtrvanlivejší. 

    Betón opracovaný špeciálnym kladivom je vhodný na verejné priestranstvá – námestia, chodníky, dráhy, parky, prístupové cesty k nákupným a športovým centrám, ako aj na všetky podobné miesta vystavené každodennému používaniu, zaťaženiu a rôznym poveternostným podmienkam. Tento typ betónu sa ľahko udržuje, pretože sa čistí obvyklými spôsobmi; dôležité je len to, aby sa jeho impregnácia obnovovala každých pár rokov. Hlboká impregnácia ho chráni pred smogom, usadeninami, snehom a soľou.

    5. Brúsený betón

    Brúsená betónová podlaha je ideálna aj na vonkajšie povrchy, pretože nekĺže; vyrobiť sa dá rovnako ľahko ako leštený betón s tým, že konečný povrch brúseného betónu sa neleští, aby bol úplne hladký. Tu je oveľa dôležitejšia hĺbková impregnácia, ktorá chráni betón pred zamrznutím.

    Brúsený betón sa vyrába na železobetónovej doske, ktorá musí mať určitú hrúbku a musí byť vyhladený strojom. Pripravená doska sa ďalej po etapách brúsi do určitej hĺbky, koľko, to bude závisieť od toho, ako má byť kamenivo viditeľné. Počas práce sa používajú ťažké brúsne stroje a zariadenia. Nakoniec z takto upravenej podlahy vznikne povrch v exteriéri, ktorý vyzerá monoliticky a kompaktne a poskytuje trvanlivosť a životnosť.

    6. Microtopping betón

    Microtopping betón je dekoratívny druh zložený z určitých polymérov, ktoré obohacujú cement, a je určený iba na zalievanie povrchov. V podstate je tento betón umelou zmesou, ktorá sa naleje na mazaninu (poter). Pretože je vysoko adhézny, priľne k akémukoľvek druhu podkladu a materiálu. Microtopping je možné použiť na vonkajšie aj vnútorné povrchy. Nemusia nutne byť rovné, pretože microtopping sa viaže aj na zvislé povrchy. Ako to bude vyzerať, keď bude hotové, závisí od zákazníka. Existuje veľa farieb a odtieňov, ako aj spôsoby spracovania, ktoré dosahujú vzhľad umytého, opotrebovaného alebo lešteného betónu.

    7. Nátery na betón, vonkajšie

    Dekoratívny betón vyžaduje údržbu, aby si čo najdlhšie zachoval svoju kvalitu a vzhľad. Preventívne betónové nátery predlžujú životnosť exponovaných povrchov, pretože chránia pred atmosférickými vplyvmi, vlhkosťou a mikroorganizmami, roztokmi a kyselinami. Nátery môžu byť na vodotesnosť, hydroizoláciu, základné nátery a materiály na opravy a ochranu betónu.

    8. Dekoratívny betón – cena

    8.1. Umývaný betón – cena

    Koľko stojí umývaný betón? Umývaný betón stojí 12 – 20 EUR/m2.

    8.2. Leštenie betónu – cena

    Koľko stojí leštený betón? Cena leštenia je 1,5 – 2,5 EUR/m2.

    8.3. Betón opracovaný špeciálnym kladivom („Stock“) – cena

    Koľko stojí betón opracovaný kladivom („Stock“)? Stojí  3 – 4 EUR/m2.

    8.4. Diamantové brúsenie betónu – cena

    Koľko stojí brúsenie betónu? Cena leštenia betónu stojí 5 – 6 EUR/m2.

    8.5. Microtopping betón – cena

    Koľko stojí microtopping betón? Cena microtoppingu je 40 – 55 EUR/m2.

    Ak sa rozhodnete pre niektorý z týchto betónov, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy, ale aj dodávateľov a výrobcov, s ktorými spolupracujeme. Tí  v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1965
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Terazzo?

    Máme 130 realizátorov v oblasti Terazzo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 130 realizátorov v oblasti Terazzo
    10
    1

    HELIOTRONIK s.r.o.


    10
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    10
    40

    Ján Koller


    9.2
    2

    Marek Horváth REMSTEP


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené