Pre oblasť

    Keramické obklady a dlažby a ich vlastnosti

    Článok si prečítalo viac ako 1806+ používateľov
    Pri výbere keramických obkladov a dlažieb sa väčšinou zameriavame iba na ich farbu, textúru a veľkosť. Keramické obklady a dlažby majú však niekoľko ďalších vlastností, ktorým musíme pri kúpe výrobkov tohto druhu venovať náležitú pozornosť.
    Odborný článok 1806
    keramicke obklady a dlazby
    Máme 1659 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    1. Zloženie keramických obkladov a dlažieb

    Keramické obklady a dlažby sa skladajú z dvoch častí. Vyrábajú sa z hliny, pri vysokej teplote sa vypaľujú v peciach. Táto časť výrobku je zvyčajne svetlošedá, pretože hlina obsahuje veľké množstvo oxidu hlinitého. Môže byť aj červenkastá, keď hlina obsahuje železo. Čoraz častejšie sa však používajú produkty vyrobené z hliny, do ktorej sa pridáva kamenivo vo forme granulovaného piesku, vďaka čomu sú odolnejšie.

    Druhú, hornú časť tvorí glazúra, ktorá sa nanáša na časť vyrobenú z hliny. Glazúra môže byť matná alebo s vysokým leskom. Do glazúr sa kvôli lesku pridávajú zlúčeniny olova, a do týchto zlúčenín sa môžu pridávať pigmenty.

    2. Vlastnosti

    Pri výbere keramických obkladov a dlažieb je dobré poznať ich vlastnosti. Prvá vec, ktorej musíme venovať pozornosť, je nasiakavosť (množstvo vody, ktoré môže výrobok tohto druhu absorbovať). Zvyčajne sa vyjadruje v percentách (označenie E). Čím nižšie je percento, tým kvalitnejší je výrobok. E > 10 % sú hodnoty pre interiér, výrobky označené s E ≤ 0,5 % sú najodolnejšie. Napríklad, podlahové dlaždice použité v interiéri a v exteriéri, ako aj pre vonkajšie steny, musia mať absorpčnú schopnosť menšiu ako 3 %. Interiérové keramické dlaždice môžu mať vyššie percento.

    Ďalšou vlastnosťou keramických obkladov a dlažieb je odolnosť proti povrchovému opotrebovaniu (oteruvzdornosť). Glazované dlaždice sa delia na rôzne triedy odolnosti PEI. V obytných budovách sa zvyčajne používajú dlaždice s PEI medzi 2 a 3, ak sa keramické dlaždice kladú do verejných budov, trieda okolnosti PEI je zvyčajne vyššia,  okolo 5 PEI. Pred zakúpením musíme vedieť, či ich použijeme na obkladanie podlahy, steny alebo stropu. Podlahové dlaždice musia mať tvrdšiu glazúru.

    Jednou z najdôležitejších technických vlastností bezpečnosti keramických dlaždíc je protišmykovosť (protišmykový index) označená písmenom R. Protišmykovosť sa udáva v hodnotách R1 až R13. R určuje uhol sklzu, pod ktorým sa osoba s predpísanou obuvou pošmykne. Toto je obzvlášť dôležité pri kladení dlaždíc vo verejných budovách (chodby, čakárne, schody a ďalšie priestory), kde sa pohybuje veľa používateľov. Protišmykový index je dôležitý i pri kúpe obkladačiek do obytných priestorov, najmä ak budú použité do vlhkých priestorov, napr. v kúpeľniach alebo na vonkajších povrchoch.

    Pri výbere keramických obkladov a dlažieb zohľadňujte aj odolnosť voči chemikáliám, zvlášť ak budú položené v kuchyni alebo v dielni.

    Odborná rada zo spoločnosti H-Stav s.r.o.

    1. Čo znamená dobre umiestnená keramická dlažba?

    Dobre umiestnená keramická dlažba by mala byť s medzerami minimálne 1 mm ale podľa mňa je ešte lepšie, ak je šírka medzier 2-3 mm. Medzery medzi dlaždicami nemajú len estetickú vlastnosť ale plnia aj technické funkcie. Minimalizujú rozdiel rozmeroch dlaždíc, absorvujú povrchové napetia, lebo aj rozptyľovanie slúži ako deletácia. Pre zabezpečenie rovnakých medzier použiť plastové krížiky, alebo nivelačný sistém. Hlavne pri pokládke je dôležitý výber vhodného typu lepidla. Na pokládku dlaždíc nikdy neaplikujeme bodovanie s lepidlom, síce je to rýchlejšie, ale dlažba by mala byť pokritá lepidlom na 80 % aby sme zabezpečili prilínavosť dlaždíc. Toto zabraňuje prasknutiu a zlomeniu dlaždíc pri vŕtaní, alebo pri spadnutí predmetu na dlažbu. Ak aplikujeme lepidlo na tenkú vrstvu vždy používame zubaté hladidlo, ktorým rovnomerne roztierame lepidlo, čo zabráni vzniku vzduchovej komore. Týka sa to všetkých keramických daždíc väčších ako 30 cm × 30 cm, ktorým aplikujeme metódu dvojitého lepenia. Dobre položená keramická dlažba znamená že najprv sa musí vymerať plocha a to je predpoklad, aby nedošlo ku rezaniu úzkych prúžkov na spojoch stena - stena, podlaha - stena.

    Na záver: Dobre položená dlažba obkladov znamená pri dodrzaní hore uvedených postupov záruku dlhodobosti a estetického vzhľadu a radosť z prevedenej práce a hlavne spokojnosť zákazníka.

    2. Aké máme druhy keramických obkladov a ktoré najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom?

    Obvykle nechávam na zákazníkoch aby si oni vybrali, výber je na nich a každá zákazka je posudzovaná na mieru a priania alebo podľa vizualizácie projektu. Poradiť zákazníkovi je individuálne. Je to v danom prostredí akú dlažbu alebo obklad by mal použiť či v suchom alebo vlchkom prostredí. To znamená či ide o kúpelňu alebo napr. o halu, kuchyňu, chodbu, schody atď. Podľa zváženia daného prostredia si zákaznik môže vybrať:

    a.) Keramická žula - vyznačuje sa tvrdosťou, odolnosťou voči mrazu, minimálnou nasiakovosťou vody a vysokov stabilitov voči poteru.

    b.) Bikottura - vyrobená je z porézneho materiálu vhodný je na aplikáciu v suchom prostredí, vzhľadom je lesklá a matná, má krásny vzhľad.

    c.) Lisovany alebo Exstrudovany - už podľa názvu je vidieť že sú to lisované obklady, dostupnosť je vo všetkých tvaroch a veľkostiach.

    d.) Slinku - má vysokú hustotu, obsahuje rôzne druhy prísad ilu atď.

    e.) Kamenina - dvojité, husté vypaľovanie, často biele glazurované.

    3. Ktoré sú výhody a ktoré nevýhody keramiky?

    Veľké množstvo vzorov, veľkostí, povrchov, farieb. Nevýhodou je veľký výber a to, že sú cenovo lacné aj luxsusné výrobky. Nevýhodov keramických obkladov je ešte aj to, že sú náchylné na mechanické poškodenie. Sú tvrdé a studené a najvhodnejšie ich je použiť pri podlahovom kúrení. Keramickú dlažbu by som neodporúčal do vlchkého prostredia, nakoľko sú glazúrované.

    Pán Róbert Héderváry, spoločnosť H-Stav s.r.o

    3. Keramické obklady a dlažby – cena

    Koľko stoja obklady a dlažby? Cena keramických dlaždíc strednej kvality s rozmermi 40 cm  × 40 cm, bez pokládky, je 4 až 12 EUR/m2. Kvalitnejšie obklady a dlažby môžu dosiahnuť veľmi vysokú cenu, až do 100 EUR/m2.

    Odborný článok 1806
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obklady, dlažby?

    Máme 1659 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1659 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby
    8.8
    0

    Slavomír Dulin


    8.8
    0

    Peter Čonka ml.


    8.7
    0

    DAM MANAGER, spol. s r. o.


    8.6
    0

    And&Mar Services, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené