Pre oblasť

    Hydroizolácia plochej strechy

    Článok si prečítalo viac ako 1985+ používateľov
    Plochá strecha je jednou z najcharakteristickejších vlastností moderných budov. Umožňuje lepšie využitie priestoru. Aby ste si však mohli bezstarostne užívať pod takouto strechou, dôležitá je dobrá hydroizolácia plochej strechy.
    Odborný článok 1985
    plocha strecha
    Máme 884 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    1. Kedy sa rozhodnúť pre plochú strechu?

    S plochou strechou oveľa lepšie využijete priestor, pretože zo strechy sa môže stať napríklad ďalšia terasa. Napriek týmto výhodám je správna konštrukcia plochej strechy náročnejšia a nákladnejšia ako klasická šikmá strecha, takže to neriešte sami, najmä ak nemáte skúsenosti. Cena plochej strechy vo veľkej miere závisí od jej sklonu, skladby a možnej pochôdznosti. Pochôdzna alebo zelená plochá strecha je oveľa drahšia ako nepochôdzna. Kľúčovým krokom pri realizácii plochej strechy je správna inštalácia hydroizolácie.

    2. Skladba plochej strechy

    Podľa zloženia existuje niekoľko druhov plochých striech, podľa poradia montáže, hrúbky a druhu materiálu. Plochá strecha zvyčajne obsahuje tieto vrstvy od konštrukcie po povrch: ochrannú vrstvu zo štrku, filtračnú vrstvu z polypropylénovej plsti a tepelnú izoláciu, ktorá sa zvyčajne umiestňuje pod hydroizoláciu; ak je poradie tepelnoizolačnej a hydroizolačnej vrstvy strešného plášťa opačné, ide o tzv. obrátenú plochú strechu. Potom nasleduje hydroizolačná fólia, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti, dažďa a snehu. Toto je kľúčová vrstva plochej strechy, zabezpečuje kvalitu a životnosť strechy bez ohľadu na to, ako je vyrobená. Potom nasleduje ďalšia izolácia v podobe polystyrénu, parozábrany, bitúmenového základného náteru, špeciálneho betónu pre ploché strechy (pridávajú sa protišmykové prísady) a vybraného strešného materiálu. Ak chcete zelenú strechu, na hydroizoláciu sa nainštaluje drenáž, ochrana pred koreňmi rastlín a rastlinný substrát.

    Odborná rada zo spoločnosti GAMAT, s.r.o.

    1. Čo je to hydroizolácia plochej strechy a prečo je dôležitá?

    Hydroizolácia je izolácia, ktorá bráni prieniku vody do strešnej konštrukcie, stavebnej konštrukcie a ďalej do vnútorných priestorov stavby. Kvalitná a kvalitne spracovaná hydroizolácia zvládne zabrániť prieniku vodného živlu v akejkoľvek podobe. Používa sa hlavne na miestach, kde by voda mohla robiť najväčšie ťažkosti. V exteriéri sa jedná hlavne o ploché strechy alebo terasy a v interiéri ide najčastejšie o kúpeľne. Hydroizolácie sa delia podľa použitého materiálu na niekoľko druhov a to živočné, plastové a polyetylénové.

    2. Čo je lepšia voľba: asfaltové pásy alebo pvc fólie? Ktoré sú ich výhody, resp. nevýhody?

    Nie je asfaltový pás ako asfaltový pás a pvc fólia ako pvc fólia. Každý z týchto materiálov sa rozdeľuje na niekoľko modifikácií od ktorých priamo závisí aj kvalita hydroizolácie. Každá tzv. modifikácia hydroizolačného materiálu má vplyv na kvalitu, životnosť a vlastnosti materiálu.

    Asfaltové pásy sa rozdelujú na SBS modifikáciu, APP modifikáciu, APAO modifikáciu a na klasické oxidované asfaltové pásy. Modifikované asfaltové pásy APP a APAO sa vyznačujú neporovnateľne vyššou kvalitou a životnosťou ako klasické asfaltové pásy a hydroizolačné fólie bežne dostupné na trhu. Modifikácia APP a APAO je vystužená polyesterovou nosnou vložkou a v spolupráci s modifikovaným asfaltom umožňuje 45% až 80% rozťažnosť materiálu bez jeho porušenia. Pásy s modifikáciou APP a APAO vplyvom starnutia nepraskajú, zostávajú celistvé a sú určené do najextrémnejších podmienok. Je možné ich aplikovať horákom už od -30°C a tečú pri povrchových teplotách vyšších ako 150 °C. Strecha je vďaka celoplošnému minerálnemu posypu z prírodnej bridlice počas svojej životnosti bezúdržbová a pochôdzna. Medzi najpoužívanejšie asfaltové pásy na Slovensku patria vďaka svojej dostupnosti a hlavne cene asfaltové pásy s modifikáciou SBS. Pri realizácií sa preto treba zamyslieť či vsadiť na kvalitu modifikácie APP alebo APAO, alebo šetriť s modifikáciou SBS alebo s oxidovanými asfaltovými pásmi.

    MODIFIKOVANÉ ASFALTOVÉ PÁSY  

    VÝHODY:

    + životnosť 35 až 45 rokov (pri jednej vrstve modifikácie APP alebo APAO, pri modifikácii SBS je životnosť kratšia)
    + skvelá UV ochrana
    + celoplošné nalepenie
    + dobrá rozťažnosť
    + odolné na mechanické poškodenie
    + nekrehne a nezvetráva (neplatí pre SBS modifikáciu)
    + bez nutnosti kotvenia
    + možnosť aplikácie na pôvodnú vrstvu
    + vytvára jednoliaty celok
    + záruka od 10 do 35 rokov
    + plne pochôdzne (neplatí pre SBS modifikáciu)

    NEVÝHODY:

    - vyššia hmotnosť na m2
    - nižšia kvalita a životnosť SBS modifikácie a oxidovaných asfaltových pásov

    HYDROIZOLAČNÉ FÓLIE PVC/TPO

    Hydroizolačná fólia je rýchly a jednoduchý spôsob izolácie strechy. Pri realizácií je nutné oddeliť PVC fóliu od pôvodnej krytiny a zateplenia separačnou geotextíliou. Pri PVC fóliách je otázny ich vplyv na životné prostredie. PVC fólie obsahujú monomerické zmäkčovadlá, tie sa z fólie postupne uvoľňujú a fólia následkom stráca pružnosť a krehne. TPO fólie, alebo tzv. termoplastické polyolefíny, sú modernou verziou PVC fólií. Na rozdiel od PVC majú menšiu ekologickú stopu a dlhšiu životnosť. Nie sú zdraviu škodlivé a používajú sa aj pri styku s pitnou vodou. PVC a TPO fólie sa kotvia do plochy strechy a prvkov strechy. Namiesto kotvenia je možné použiť balastový systém tzv. zaťaženie štrkom alebo zaťaženie zelenou strechou. 

    VÝHODY:

    + dobrá rozťažnosť
    + jednoduchá realizácia
    + dobrá priedušnosť
    + záruka od 6 do 10 rokov

    NEVÝHODY:

    - nekompatibilita s materiálmi
    - životnosť TPO 25 až 30 rokov
    - životnosť PVC a mPVC 15 až 20 rokov
    - krehne a stráca pružnosť
    - znečisťuje sa (tmavne)
    - zmršťuje sa a zvetráva
    - slabá UV ochrana
    - náchylné na mechanické poškodenie
    - kotvenie (rozvrtaná strecha, kotvy robia po čase problémy hydroizolačnej vrstve, častokrát sa stáva, že kotva časom prenikne cez hydroizoláciu a tá sa stáva defektnou).

    3. Dá sa predísť zatekaniu plochej strechy?

    Prieskumom a výberom správnej realizačnej spoločnosti sa vyhnete problémom s vašou strechou v budúcnosti. Vymeňte všetky nedostatky plochej strechy za jej kvality. Poruchy plochých striech rozdeľujeme na niekoľko typov a to: statické poruchy, vodotesnosť izolácie, konštrukčné detaily, stavebné a fyzikálne poruchy. Predísť takýmto poruchám a teda nechcenému zatekaniu sa dá jednoducho. Vyvarujte sa týmto chybám a predídete zatekaniu plochej strechy.

    4. Prečo vznikajú poruchy na strechách?

    - nesprávne vstupné údaje
    - zlý návrh technického riešenia
    - zlá projektová dokumentácia
    - nekvalitné materiály a konštrukčné prvky
    - rozdielna životnosť jednotlivých materiálov a komponentov, nezlučiteľnosť
    - nesprávna realizácia
    - nesprávne používanie
    - nesprávna manipulácia s materiálmi
    - živelné katastrofy, havárie a pod.
    - nekvalifikované požiadavky
    - nerealistické požiadavky
    - šetrenie financiami na úkor kvality
    - chyby projektanta
    - chyba výrobcu materiálov
    - nekvalitný servis
    - chyba realizátora
    - neopatrnosť firmy a pracovníkov
    - neznalosť

    Pán Matúš Garb, spoločnosť GAMAT, s.r.o.

    3. Hydroizolácia pre ploché strechy

    Existuje niekoľko druhov hydroizolácií pre ploché strechy. Spravidla sú vo forme PVC fólie, takže porovnáme dva typické druhy. Strešná fólia Haniplan MP 150 PVC je odolná proti opotrebovaniu, koreňom a ohňu. Je ľahká a elastická, ale zároveň sa vyznačuje mimoriadnou pevnosťou a stabilitou. Fólia je vo forme pásov v dvojmetrovej šírke, takže sa kladie veľmi rýchlo a ľahko. Je šedočiernej farby, preto môže byť použitá ako finálna vrstva plochej strechy; pri väčších množstvách dokonca existuje možnosť zvoliť si aj inú farbu. Alternatívnou hydroizolačnou fóliou je Sintofoil RG, ktorá je k dispozícii v hrúbkach od 1,5 mm do 1,8 mm. Tento typ hydroizolácie je odolný aj proti opotrebovaniu, roztrhnutiu, koreňom a ohňu.

    Výberom kvalitnej hydroizolácie a dobrého dodávateľa môže plochá strecha slúžiť bez problémov celé desaťročia.

    Zváranie bitúmenovej hydroizolácie na plochej streche
    Zváranie bitúmenovej hydroizolácie na plochej streche

     

    Ak sa rozhodnete pre plochú, obyčajnú alebo zelenú strechu, pochôdznu alebo nepochôdznu, môžete nás kontaktovať aj na daibau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy, ale aj dodávateľov a výrobcov, s ktorými spolupracujeme, a ktorí  v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1985
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plochá strecha?

    Máme 884 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 884 realizátorov v oblasti Plochá strecha
    9.5
    10

    Antonín Herák


    9.8
    0

    IKA – PROJEKTSTAV, s. r. o.


    10
    4

    MAVORA s.r.o.


    9.2
    0

    DUDACH, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené