Pre oblasť

    Vybavenie kúpeľne

    Článok si prečítalo viac ako 954+ používateľov
    Napriek tomu, že kúpeľňa je zvyčajne jednou z menších miestností v našom príbytku, predsa jej treba venovať osobitnú pozornosť. Bez ohľadu na rozmery priestoru, veľkosť okna (dokonca kúpeľňa môže byť aj bez okna), môže byť takmer každá kúpeľňa funkčná a pohodlná. Kúpeľňu je možné usporiadať v štýle malého wellness centra, ktoré vyčaruje veľmi zvláštne prostredie. Ktoré sú nevyhnutné prvky interiéru kúpeľne, ako ich usporiadame v miestnosti a aké sú ich ceny, prečítajte si nižšie.
    Odborný článok 954
    vybavenie kupelne
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Vybavenie a usporiadanie kúpeľne

    K povinnému vybaveniu kúpeľne patrí umývadlo, zrkadlo, skrinky, WC a sprcha alebo vaňa. Ak v dome nie je ďalší úžitkový priestor, povinnou súčasťou kúpeľne sú aj práčka a sušička. Vedľa nich by mal byť kôš na špinavú bielizeň. 

    Vo väčšine kúpeľní sú radiátory alebo ohrievače vody. Ak patríte medzi tých, ktorí si môžu dovoliť o niečo väčšie priestory a trochu väčšie pohodlie, môžete mať aj vlastnú saunu, ležadlá a podobne.  Keď máme určené všetky kúpeľňové prvky, podľa rozmerov a dostupného priestoru, môžeme začať s  ich usporiadaním. Odporúča sa niekoľko koncepčných verzií a kombinácií usporiadania, môžeme porovnať ich výhody a nevýhody, aby sme nakoniec všetko perfektne skombinovali. Iba tak sa dopracujeme ku komplexnému riešeniu. Ak je to možné, pri zariaďovaní interiéru sa berie do úvahy poloha okna. Aj keď okno nie je povinnou súčasťou kúpeľne, je určite vítané a predstavuje pridanú hodnotu, ktorá umožňuje vstup denného svetla do miestnosti.

    Umývadlo

    Prvým pravidlom pri umiestňovaní umývadla je neumiestňovať ho priamo za dvere, pretože sa často stáva, že niekto chce vstúpiť do kúpeľne, keď si niekto iný umýva zuby. To samozrejme bráni úplnému otvoreniu dverného krídla a sťažuje prístup do kúpeľne. Odporúča sa tiež osvetliť umývadlo prirodzeným, denným svetlom, samozrejme pre prípad, že máme v kúpeľni okno. Pravidlo stanovuje, že pred umývadlom treba nechať priestor najmenej 80 cm, ale ak sú v jeho blízkosti umiestnené nižšie prvky ako toaleta alebo bidet, vzdialenosť môže byť o niečo menšia.

    Skrinky a zrkadlo

    Kúpeľňové skrinky, police a zrkadlo sú nevyhnutným vybavením, ktoré slúži na uskladnenie rôznych vecí, ako sú výrobky pre osobnú hygienu, špongie, malé spotrebiče, uteráky a podobne. Skrinky môžu byť súčasťou umývadla alebo môžu stáť samostatne. Zrkadlo musí byť umiestnené nad umývadlom.

    Toaleta, bidet, pisoár

    Toaleta (WC) by nemala byť tým prvkom vybavenia kúpeľne, ktorý vidíme hneď po vstupe do kúpeľne. Všetko však závisí od dostupného priestoru a inštalačných potrubí.

    Ideálne je usporiadaná kúpeľňa, ktorá má samostatnú časť s toaletou, buď s dverami alebo iba s deliacou stenou, ktorá nemusí nevyhnutne siahať až po strop. Deliaca priečka môže byť iba do určitej výšky, čo stačí na zabezpečenie akého-takého súkromia. Toaleta môže byť v niektorých prípadoch oddelená aj vaňou alebo sprchovacím kútom. V prípade, že je v kúpeľni dostatok miesta, môžeme si dokonca dovoliť priestor vo vnútri miestnosti, kde je WC úplne oddelené od zvyšku kúpeľne. Týmto spôsobom je zaručené úplné súkromie. Ak pri plánovaní kúpeľne uvažujete o bidete alebo pisoári, je dôležité, aby sa oba prvky nachádzali v bezprostrednej blízkosti toalety.

    Sprcha, vaňa

    Pri umiestňovaní sprchy alebo vane treba mať na zreteli skutočnosť, že je to časť kúpeľne, ktorá musí byť nevyhnutne obložená keramickými dlaždicami. V prípade, že máte dosť voľného priestoru a  rozhodnete sa pre oba prvky, odporúča sa, aby boli umiestnené vedľa seba na tej istej steny, kvôli ľahšej inštalácii potrubí a skutočnosti, že iba jedna stena bude obložená keramickými dlaždicami. Týmto spôsobom sa dosiahne elegantnejší vzhľad kúpeľne a zabezpečí sa minimálny povrch obložený keramickými dlaždicami. Špeciálnym typom vaní sú rohové vane, ktoré sú čoraz viac používané; zaberajú o niečo viac miesta, ale sú kratšie. Inštalácia samostatne stojacej vane má zmysel iba ak máte k dispozícii dostatočne veľký priestor na jej umiestnenie.

    Práčka, sušička, ohrievač vody, radiátor

    Ak je v dome dostatok priestoru na samostatnú, pomocnú toaletu, odporúča sa umiestniť tam práčku a sušičku, oddelene od kúpeľne. Ak nie je k dispozícii iná možnosť, a práčka a sušička sú umiestnené v kúpeľni, odporúča sa aspoň rozdeliť ich dverami, s povinnou možnosťou pravidelného vetrania miestnosti. Dvere okrem iného slúžia aj ako protihluková stena počas prevádzky týchto spotrebičov. To isté platí pre ohrievač vody, ktorý by mal byť umiestnený v skrini. Radiátor je zvyčajne namontovaný na stene v kúpeľni, ale v prípade inštalácie podlahového kúrenia je možné ho demontovať, pretože je úplne zbytočný a jeho použitie predstavuje iba dodatočné náklady na vykurovanie.

    Podlahové a stenové obklady

    Základným podlahovým a stenovým obkladom kúpeľne sú keramické dlaždice, ktoré sú hydrofóbne a ľahko sa čistia. Steny s keramickými dlaždicami až po strop sú minulosťou, dlaždice sa odporúča inštalovať iba v tých častiach, kde sú nevyhnutne potrebné, zatiaľ čo pre ostatné povrchy stien je najvhodnejšie naniesť umývateľný náter. Takto bude kúpeľňa viac prepojená s ostatnými suchými časťami bytu. Steny je potrebné obložiť keramickými dlaždicami tam, kde je umiestnená sprcha alebo vaňa a umývadlo. Podlaha by samozrejme, mala byť celá obložená dlaždicami. Štýl a dizajn dlaždíc závisí od vkusu každého jednotlivca. Môžete sa rozhodnúť pre farebné mozaiky, dlaždice s imitáciou dreva, kameňa a podobne. Výber je takmer neobmedzený.

    Farby, doplnky, osvetlenie

    Kúpeľňa samozrejme nie je kúpeľňou, ak neobsahuje všetky maličkosti a vybavenie, ktoré sú nevyhnutne potrebné, aby ste sa cítili pohodlne pri rannej alebo večernej hygiene alebo sprchovaní. Medzi nevyhnutné doplnky patria vešiaky na uteráky, rôzne police, zásuvky, mydlové misky, zubné kefky a podobne. Osvetlenie kúpeľne je určite dôležitým prvkom. Patria sem stropné svietidlá rôznych tvarov a veľkostí, svietidlá nad zrkadlom a umývadlom, ale aj svietidlá okolo vane, podlahové svetlá a LED pásy pozdĺž steny alebo stropu.

    2. Kúpeľňové vybavenie – cena

    Umývadlo

    Menšie umývadlá stoja okolo 35 EUR, o niečo väčšie umývadlá stoja okolo 150 EUR a viac. Cena závisí od rozmerov, materiálov, výrobcov, spôsobu montáže (rohové umývadlo, vstavané, nástenné, voľne stojace...), farby a podobne.

    Skrinky, zrkadlá, kúpeľňové skrinky so zrkadlom a umývadlom

    Cena plastových skriniek a políc sa pohybuje medzi 10 až 50 EUR, samozrejme, sú aj drahšie verzie, v závislosti od rozmerov, typu zabudovaného skla, montáže, výrobcu a podobne.

    Kúpeľňové skrinky so zrkadlom alebo aj s umývadlom stoja niekoľko stoviek  EUR, opäť záleží na rozmeroch, materiáloch, druhu zabudovaného skla, montáži, výrobcov a podobne.

    Toaleta, bidet, pisoár

    Ceny toaletných misiek sa pohybujú od niekoľko desiatok do niekoľko stoviek EUR v závislosti od spôsobu montáže splachovacej nádržky, výrobcu, rozmerov a podobne.

    Za bidet treba vyčleniť  80 až 120 eur a viac, v závislosti od spôsobu montáže, výrobcu,  rozmerov a podobne.

    Ceny pisoárov sa pohybujú medzi 100 a 200 EUR a viac, v závislosti od spôsobu montáže, výrobcu,  rozmerov a podobne.

    Sprcha, vaňa

    Ceny sprchovacích kabín sa pohybujú od 60 do 250 EUR a viac, v závislosti od rozmerov, spôsobu montáže, výrobcu a podobne.

    Vane stoja 100 až 500 EUR a viac, v závislosti od rozmerov, spôsobu montáže, výrobcu, doplnkových prvkov (masážny systém) a podobne.

    Práčka a sušička

    Môžete si obstarať zostavu (práčka a sušička) alebo samostatne stojace spotrebiče. Cena samozrejme závisí od výrobcu, spôsobu plnenia, mechanických a technických charakteristík a podobne.

    Keramické dlaždice

    Cena keramických dlaždíc strednej kvality s rozmermi 40 cm × 40 cm, bez pokládky, stojí 4 až 12 EUR/m2. Cena závisí od rozmerov, hrúbky, rôznych napodobenín alebo prevedení, výrobcov a podobne.   

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 954
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.8
    0

    INTERIO STUDIO


    10
    1

    Luxury Residences - LR – Development s.r.o.


    8.6
    0

    Do-design, s.r.o.


    9.6
    0

    Kristína Bedečová - Interiérový dizajn


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené