Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Vonkajšie posuvné dvere a systémy

    Článok si prečítalo viac ako 1168+ používateľov
    Či už máte alebo zatiaľ len plánujete balkón, terasu alebo východ do záhrady, určite ste zvedaví, ktoré dvere zvoliť. Východ do záhrady alebo na balkón musí umožňovať dve veci: prechod zvnútra von (spojenie medzi interiérom a exteriérom) a vizuálne prepojenie týchto dvoch priestorov. Podľa nášho názoru ideálnym riešením sú vonkajšie posuvné dvere. V tomto texte sa budeme zaoberať posuvnými dverami a ich príslušenstvom.
    Odborný článok 1168
    vonkajsie posuvne dvere
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    1. Vonkajšie posuvné dvere alebo panoramatická stena

    Pojmy vonkajšie (balkónové) posuvné dvere a panoramatická stena sú takmer identické. Ide o balkónové dvere väčších rozmerov, ktoré sa inak nazývajú aj panoramatická stena. Posuvné dvere sa zvyčajne montujú na slnečnú stranu, kde sa tiež najviac odporúča naplánovať východ do záhrady, na terasu alebo balkón. Najbežnejšie sú samozrejme sklenené exteriérové ​​posuvné dvere, ktoré sa svojim mechanizmom a funkciou vlastne nijako nelíšia od posuvných okien od podlahy po strop.

    1.1. Aké sú výhody posuvných dverí?

    Posuvné dvere majú oproti obyčajným krídlovým dverám veľa výhod. Najviditeľnejšie je samozrejme to, že môžu byť na jar a v lete neustále otvorené, čím prepájajú vnútorný a vonkajší priestor. Samozrejme, obyčajné dvere môžu byť vždy otvorené, ale nemôžu mať také rozmery ako posuvné dvere, ani sa nemôžu otvárať rovnakým spôsobom. Inými slovami, sklenené posuvné dvere môžu mať vďaka úplne odlišnému mechanizmu a spôsobu montáže do steny skutočne veľké rozmery, stále sa budú otvárať a zatvárať celkom ľahko a plynulo. Práve kvôli takýmto rozmerom, ktoré sú prakticky sklenenými stenami, sa interiér a exteriér spájajú neporovnateľne lepšie ako pomocou krídlových dverí.

    Vodidlá pre vonkajšie alebo balkónové posuvné dvere skutočne ovplyvňujú vzhľad celej konštrukcie, preto vyberajte opatrne!
    Vodidlá pre vonkajšie alebo balkónové posuvné dvere skutočne ovplyvňujú vzhľad celej konštrukcie, preto vyberajte opatrne!

    2. Aké typy posuvných dverí poznáme?

    Posuvné dvere sa líšia podľa spôsobov montáže do podlahy a stropu a spôsobu otvárania. Mýtus, že posuvné dvere sa časom deformujú a spôsobujú tak rôzne problémy s otváraním, platí iba vtedy, ak sú prekročené maximálne povolené rozmery odporúčané výrobcami posuvných dverí alebo ak dvere nie sú odborne namontované. To isté platí pre obyčajné dvere – aj tieto by ovisli, keby boli príliš veľké a príliš ťažké, a keby boli zavesené na príliš slabých pántoch. Preto vám pri výbere a kúpe odporúčame, aby ste si zaobstarali vonkajšie posuvné dvere, ktorých rozmery a systém zaručuje výrobca a/alebo dodávateľ. Ak prijmete túto radu, určite nebudete mať s dverami kedykoľvek problémy.

    2.1. Sklopno-posuvné dvere/panoramatická stena

    Pre sklopno-posuvné dvere v je charakteristické, že sa otvárajú sklopno-posuvným mechanizmom, takže krídlo sa najskôr otvára ako pri vetraní (na sklopnom ventuse), a potom sa vytiahnu zdola. Krídlo sa tak môže posúvať (kĺzať) vedľa pevnej časti alebo steny napriek skutočnosti, že obe krídla sú v rovnakej rovine. Pre posuvné dvere v sklopnom systéme alebo prevedení maximálne odporúčané rozmery sú 320 cm × 220 cm.

    2.2. Zdvíhacie posuvné dvere/panoramatická stena

    Zdvíhacie posuvné dvere (zdvižné posuvné dvere, lineárne posuvné dvere) sa otvárajú miernym zdvihnutím posuvného krídla pred otvorením a následným posunutím po koľajniciach vedľa pevnej časti. Takéto posuvné dvere nemajú krídla v rovnakej rovine, ale stena sa stále otvára a zatvára úplne, je dobre tepelne izolovaná a poskytuje v miestnosti úplne príjemnú klímu. Posuvné dvere so zdvíhacím mechanizmom sú vhodné na zatváranie väčších rozpätí. Maximálne odporúčané rozmery sú 400 cm × 240 cm.

    2.3. Skladacie posuvné dvere

    Skladacie (zhrňovacie, harmonikové, akordeónové) vonkajšie posuvné dvere (prípadne panoramatická stena) pozostávajú z niekoľkých segmentov alebo panelov, ktoré sa otvárajú ako harmonika. Takéto skladacie dvere alebo steny je možné posúvať niekoľkými spôsobmi a v niekoľkých smeroch: otvorenie všetkých segmentov na jednu stranu, čiastočné otvorenie segmentov vľavo alebo čiastočné otvorenie segmentov vpravo. Tieto dvere sú ideálnym riešením tam, kde je potrebná maximálna neprerušená šírka prechodu. Maximálny odporúčaný rozmer skladacej panoramatickej steny je 480 cm × 220 cm.

    Posuvné dvere môžu byť v troch verziách: sklopné (výklopné), zdvižné a skladacie posuvné dvere
    Posuvné dvere môžu byť v troch verziách: sklopné (výklopné), zdvižné a skladacie posuvné dvere

    3. Kovanie a vodidlá pre posuvné dvere

    3.1. Kovanie pre posuvné dvere

    Kovanie pre posuvné dvere predstavuje všetky prvky, ktoré tvoria rám posuvných dverí a umožňujú ich otváranie a zatváranie. Súčasťou kovania sú aj vodidlá pre posuvné dvere. V zásade to nemusíte podrobne riešiť, pretože predajca vám poradí, ktoré kovanie pre posuvné dvere je potrebné namontovať, a všetky príslušné informácie nájdete aj v reklamných brožúrach a pokynoch. Treba však mať na zreteli, že kovanie posuvných dverí ovplyvňuje vzhľad dverí a estetiku. Ak chcete bezchybný dizajn podľa vašich želaní, musíte to povedať predajcovi, pretože to uľahčí výber modelu dverí aj z estetického aspektu.

    3.2. Vodidlá pre posuvné dvere

    Vodidlá pre posuvné dvere umožňujú ich posúvanie (otváranie a zatváranie) doľava a doprava, bez námahy a hluku. Vodidlá sú súčasťou kovania, resp. mechanizmu pre posuvné  dvere a závisia predovšetkým od typu dverí (výklopné, zdvíhacie, skladacie). Ak chceme moderný a bezchybný dizajn, je možné vodidlá skryť, čo je však v porovnaní so štandardnými vodidlami o niečo nákladnejšie. Aby sa posuvné dvere mohli posúvať po koľajniciach, potrebujú kolieska namontované zospodu a zhora. Existujú aj neviditeľné teleskopické vodidlá pre posuvné dvere, ktoré sa však používajú iba pre vnútorné posuvné dvere.

    4. Vonkajšie posuvné dvere - cena

    Koľko stoja vonkajšie posuvné dvere? Cena posuvných dverí závisí hlavne od typu posuvných dverí. K dispozícii sú sklopno-posuvné dvere, zdvíhacie posuvné dvere a skladacie  posuvné dvere. Ďalším dôležitým faktorom sú rozmery dverí. Za vonkajšie posuvné dvere určite treba zaplatiť tisícku alebo niekoľko tisícok EUR.

    Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným montérom posuvných, zasúvacích dverí a tak dostanete viacero ponúk. 

    Odborný článok 1168
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia?

    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2425 realizátorov v oblasti Obnova a rekonštrukcia
    8.7
    0

    Peter Kubej (Interier & Kúpelne)


    10
    1

    DESMO STAV, spol. s r.o.


    10
    2

    Attila Gorta - stavebná činnosť


    10
    1

    GHP EUROBAU s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené