Pre oblasť

    Interiérový dizajn - izbové rastliny

    Článok si prečítalo viac ako 1076+ používateľov
    Pomocou izbových rastlín je možné z priestoru urobiť atraktívnu zelenú oázu, stále je však dobré dodržiavať pravidlo „menej je viac“. Pri vylepšení priestorov s rastlinami sa ľahko stane, že priestory preplníme. Preto sú potrebné malé, postupné kroky na usporiadanie priestoru s izbovými rastlinami, aby sme zistili, ktorým smerom sa treba uberať. V prípade, že nie ste zvyknutí na pestovanie rastlín, vyberte si niečo nenáročné a moderné.
    Odborný článok 1076
    interierovy dizajn izbove rastliny
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1.   Výhody ozelenenia interiéru

    Izbové rastliny môžu byť dôležitým prvkom, ústredným bodom určitého priestoru, zaujímavým detailom alebo môžu slúžiť ako nádherné pozadie. Izbové rastliny sú užitočné z hľadiska zvlhčovania a čistenia vzduchu, tvorby kyslíka a spracovania akýchkoľvek škodlivých látok v miestnosti. Odborníci navyše tvrdia, že zelená farba pôsobí na ľudí upokojujúco, znižuje krvný tlak, je užitočná pri znižovaní stresu a úzkosti. Okrem správneho výberu rastlín je dôležité aj ich umiestnenie v priestore. Pri správnom (dobre premyslenom) usporiadaní môžu rastliny doplniť interiér a organickým tvarom stoniek a listov môžu mierne zjemniť ostré hrany nábytku.

    2. Výber izbových rastlín

    Zelené listnaté rastliny sa väčšinou zhodujú so všetkými časťami interiéru bez ohľadu na ich usporiadanie. Pri výbere izbových rastlín dbajte na vhodnú veľkosť, rast rastlín, tvar a veľkosť listov. Izbové rastliny s väčšími listami sú vhodné do väčších, klasicky koncipovaných priestorov. Patria sem druhy ako fikus, aralia, monstera a podobne. Takéto rastliny sú vhodné do väčších a otvorených priestorov, pretože zdanlivo priestor zmenšujú. Pre menšie moderné apartmány sú vhodné palmy, bambusy a iné druhy izbových rastlín, ktoré pôsobia vzdušne, vďaka čomu sú aj izby v byte svetlejšie a vzdušnejšie.

    Izbové rastliny ako módny doplnok pre interiérový dizajn

    Rastliny môžu byť skvelým módnym doplnkom do interiéru. V tom hrá najväčšiu úlohu farba kvetov, ktorá by mala určite ladiť s farbami v širšom priestore. Zároveň by sa nemalo zabúdať na rast rastliny a jej tvar.

    Medzi izbové rastliny, ktoré sa odporúčajú alebo lepšie hodia k štýlovému nábytku alebo priestoru na vidieku, patria afelandra, begónia, chryzantémy, africké fialky, gloxínie, gerbery a hortenzie. Pre moderne zariadený byt sa odporúčajú druhy izbových rastlín ako bromélie, kaktusy, bambusy, rôzne druhy orchideí, klokanie labky...

    V prípade, že sa rozhodnete pre zmiešané usporiadanie rôznych druhov izbových rastlín, zohľadnite ich veľkosť, tvar, farbu listov a kvetov a rozdeľte ich do menších skupín. Osobitnú pozornosť treba venovať izbovým rastlinám, ktoré kvitnú iba krátko. Preto treba dbať na to, aby izbové rastliny boli zaujímavé po celý rok. Modernú zelenú kombináciu je možné vyrobiť iba z jedného druhu rastlín v rôznych veľkostiach alebo z rastlín rovnakej veľkosti, ktorých tvar alebo farba sa striedavo opakuje. Na tento účel sa odporúča použitie nekvitnúcich rastlín, medzi ktoré patrí napr. svokrin jazyk a zamia.

    3. Bylinková záhradka

    Ak chcete, aby vaše izbové rastliny boli nielen dekoratívne, ale aj užitočné, bylinková záhrada je tou správnou voľbou.  Bylinková záhrada je užitočná najmä v kuchyni, kde máme k dispozícii široký výber bylín a korenín v ozdobných kvetináčoch, ktoré kuchyňu rozžiaria. Záhrada s bylinkami je praktickým riešením najmä pre byty vo viacpodlažných budovách, kde  nemáme toľko možností na výsadbu a úpravu takže jedinou možnosťou je vytvorenie malej záhradky na balkóne alebo v kuchyni.

    Odborný článok 1076
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.8
    0

    KIVVI architects


    8.7
    0

    PH9 s.r.o.

    02
    9.3
    0

    BCGlass s. r. o.


    10
    0

    Interior Ceramic s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené