Pre oblasť
    Coneco Racioenergia 2024
    Urbanizmus (ako synonymum sa uvádza pojem urbanistika) je samostatná vedecká a tvorivá disciplína, ktorá sa zaoberá teoreticky a prakticky problematikou rozvoja osídlenia na všetkých úrovniach. Spolu s architektúrou tvorí neoddeliteľnú jednotu. Zaoberá sa teoreticky a prakticky plánovanou výstavbou miest, obcí a sídlisk, ich usporiadaním a údržbou. Hlavným cieľom moderného mestského plánovania je zabezpečiť maximálnu kvalitu života v mestských a vidieckych oblastiach, vytvoriť silnú ekonomickú úlohu miest a zabezpečiť zdravé životné prostredie. Urbanizmus je časťou územného plánovania.
    Odborný článok 1611
    urbanizmus
    Máme 167 realizátorov v oblasti Urbanizmus a územné plánovanie:

    1. Urbanizmus, územné plánovanie

    1.1. Čo je urbanizmus?

    Urbanizmus označuje odbor, ktorý sa zaoberá plánovaním a výstavbou miest podľa technických a estetických požiadaviek. Úlohou urbanizmu je predvídať a plánovať využitie pôdy spôsobom, ktorý povedie k hospodárskemu a sociálnemu pokroku, a zároveň chrániť životné prostredie.

    1.2. Územné plánovanie

    Územné plánovanie je súčasťou urbanizmu, ktorého primárnou úlohou je zabezpečiť obyvateľom mesta alebo vidieka primeranú kvalitu života, ktorú je možné dosiahnuť vhodným plánovaním. Pri plánovaní mestských a vidieckych oblastí je potrebné mať na zreteli moderný udržateľný územný rozvoj. Trvalo udržateľný rozvoj musí zabezpečiť obnovu a vitalitu starých centier miest a umožniť rast a rozvoj rôznych aktivít. Trvalo udržateľný priestorový rozvoj nie je o rozširovaní vplyvných zón mesta smerom von, ale o ich rozvoji smerom dovnútra. Reurbanizácia vnútromestských obytných zón (obnova centier miest) sa v poslednej dobe stala veľmi aktuálnym procesom.

    2. Územný plán

    2.1. Čo všetko obsahuje územný plán?

    Územný plán obsahuje mnoho ďalších plánov. Medzi výsledky územného plánovania patria plány, riešenia a východiská pre rozhodovanie o rozvoji s prihliadnutím na priestorové dimenzie rozvoja a dopady na zastavané, prírodné a spoločenské prostredie a na rôzne možnosti realizácie jednotlivých územných a rozvojových plánov. Strategický územný plán obsahuje územné akty, jednotlivé zložky strategických priestorových aktov, realizačné plány, odborné podklady a rôzne návrhy koncepčných riešení.

    2.2.  Kto sa podieľa na príprave územných plánov?

    Na príprave a vypracovaní územných plánov sa podieľa mnoho rôznych profesií a odborníkov. Architekti a záhradní architekti sa podieľajú na úlohách v oblasti územného plánovania, ktoré zahŕňa urbanizmus, v spolupráci so spolupracovníkmi v oblasti dopravného inžinierstva, komunálnej infraštruktúry, geodézie a informačných systémov. V procese prípravy územného plánu v naozaj podrobných detailoch zapojení sú aj tzv. externí spolupracovníci v oblasti geografie, demografie, sociológie, ekonómie, biológie, komunikácie a ochrany životného prostredia.

    Moderný urbanizmus
    Moderný urbanizmus sa usiluje o trvalo udržateľný rozvoj a koncentráciu miest

    3. Urbanistické projekty

    Územné plánovanie je komplexný systém zaoberajúci sa všetkými aspektmi nášho prostredia (stavba sídiel, dopravná a technická infraštruktúra, prvky vytvárajúce prírodné zložky životného prostredia). Medzi činnosti v oblasti urbanizmu patrí príprava územných plánov, územnoplánovacích podkladov a urbanistických štúdií. Základné nástroje územného plánovania sú územné plány obcí, zón a regiónov. Územné plánovanie má predovšetkým regulačnú úlohu. Územnoplánovacie podklady sú dokumenty a súbory údajov vypracované na účel územného plánovania, ktoré slúžia na vypracovanie návrhu územného plánu alebo na zistenie potrieb a rozsahu aktualizácie územného plánu. Urbanistické štúdie riešia koncepciu priestorového usporiadania a funkčného využívania územia.

    4. Moderný urbanizmus a výzvy

    Moderný urbanizmus čelí mnohým výzvam a pravdepodobne najväčšou výzvou je vyvážený udržateľný rozvoj a pokrok. Urbanizmus musí na jednej strane podporovať obnovu a revitalizáciu historických centier miest a na druhej strane umožňovať rozvoj mnohých nových aktivít. Urbanizmus musí tiež reagovať na výzvy moderného sveta, ako je starnutie obyvateľstva, zmena pracovných a sociálnych režimov, environmentálna kríza a znižovanie znečistenia životného prostredia a v posledných rokoch výrazný nedostatok bývania a migrácia z tretieho sveta do rozvinutejších krajín. Západné krajiny sú dobrým príkladom, keď ide o proces modernizácie. Problémom moderných miest, s ktorým musí urbanizmus zápasiť, je revitalizácia a reorganizácia bývalých priemyselných oblastí, ktoré sú opustené a chátrajú. V posledných desaťročiach sme zaznamenali trend zahusťovania sídlisk v mestských častiach alebo rozširovania miest smerom dovnútra namiesto smerom von.

    Odborný článok 1611
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Urbanizmus a územné plánovanie?

    Máme 167 realizátorov v oblasti Urbanizmus a územné plánovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 167 realizátorov v oblasti Urbanizmus a územné plánovanie
    8.7
    0

    expo AIR, s.r.o.


    8.7
    0

    ALEXY & ALEXY s.r.o.


    9.7
    0

    Stapring, a.s. - projektovo - inžinierska činnosť


    8.7
    0

    Ing.arch. Juraj Ženiš


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené