Pre oblasť

    Drevené okná alebo drevo-hliníkové okná

    Článok si prečítalo viac ako 1245+ používateľov
    Keď ide o stavbu nového domu a výber okien, často vyvstáva otázka, aké okná si vybrať. V nasledujúcom texte sa zmienime o drevených a drevo-hliníkových oknách, ktoré sú považované za najlepšie. Keďže drevo je ekologický a prírodný materiál, ktorý pozitívne vplýva na človeka a priestor, rozhodne stojí za zváženie, či by drevené okná boli tou správnou voľbou.
    Odborný článok 1245
    okna drevene
    Máme 466 realizátorov v oblasti Drevené okná:

    1. Drevené okná

    Drevené okná majú veľké výhody. Ich najväčšou výhodou je samozrejme materiál, z ktorého sú vyrobené – drevo, ktoré je prírodné a organické a na jeho spracovanie sa spotrebuje  malé množstvo energie. Drevené okná sú preto šetrné k životnému prostrediu a svojím vzhľadom prinášajú do príbytku pocit tepla a pohody. Napriek tomu, že sú drahšou možnosťou, drevené okná majú mnoho pozitívnych vlastností, a preto vám ich vrelo odporúčame.

    2. Aké sú vlastnosti drevených okien?

    2.1. Drevené okná – výhody

    Drevené okná majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie a pohodu ľudí, navyše svojím vzhľadom vytvárajú pocit tepla a domácej atmosféry. Keďže je drevo dobrým izolátorom, drevené okná majú dobrú tepelnú izoláciu. Zo všetkých materiálov, ktoré sa používajú na  výrobu okien, drevo má najnižšiu tepelnú vodivosť. Drevo tiež dobre reguluje vlhkosť v miestnosti. Drevené okná musia byť impregnované, pretože len tak odolávajú poveternostným vplyvom. Ak sú drevené okná povrchovo chránené, sú odolné a trvanlivé, ale je potrebné ich pravidelne udržiavať, farbiť alebo lakovať.

    2.2. Drevené okná – nevýhody

    Hlavnou nevýhodou drevených okien je ich cena, ktorá je až o 50 % vyššia ako cena plastových okien. Drevené okná tiež treba pravidelne udržiavať, farbiť alebo lakovať, aby  nezačali chátrať, pretože drevo je v porovnaní s inými materiálmi náchylnejšie na vplyvy prostredia. Neudržiavané drevené okná sa nakoniec zdeformujú, popraskajú, netesnia, čo má za následok zhoršenie izolácie. Vzhľadom na všetky uvedené skutočnosti majú drevené okná kratšiu životnosť ako okná z PVC alebo hliníka, sú však nenahraditeľné ako prírodný, ekologický a v každom zmysle dobrý prvok – drevo.

    3. Koľko stoja drevené okná?

    Cena za fixné drevené okno s rozmermi 100 cm × 100 cm, s dvojitým zasklením (tepelná priepustnosť U = 1,2 W/m2K) je 110 až 180 EUR/komplet.

    Cena za pevné drevené okno s rozmermi 100 cm x 100 cm, s dvojitým zasklením (tepelná priepustnosť U = 1,2 W/m2K) je 180 až  290 EUR/komplet.

    Drevo má nízku tepelnú vodivosť, vďaka čomu sú drevené okná najlepším izolantom
    Drevo má nízku tepelnú vodivosť, vďaka čomu sú drevené okná najlepším izolantom

    4. Drevo-hliníkové okná

    Veľmi dobrou alternatívou k dreveným oknám sú okná vyrobené z kombinácie hliníka a dreva. Sú známejšie ako drevo-hliníkové okná, pretože ich jadrom je drevená konštrukcia, ktorá je potom obložená hliníkom. Drevo-hliníkové okná sú na prvý pohľad podobné hliníkovým oknám, pretože pri zatvorených oknách drevo nikde nevidieť.

    Odborná rada zo spoločnosti RIMIS Slovakia s.r.o.

    1. Aké sú drevohliníkové okná a prečo ich odporúčate zákazníkom?

    Jednotné materiály a farby interiéru zdôrazňujú Váš minimalistický štýl bývania a posúvajú pozoruhodné kúsky do popredia. HF 410 sa perfektne prispôsobuje Vášmu interiéru. Rôzne farby a druhy dreva Vám ponúkajú nespočetné možnosti pri Vašom individuálnom farebnom stvárnení vnútorných priestorov. Dub šedý ako interiérová farba zodpovedá modernému štýlu bývania s čistými formami, jednoduchými materiálmi a decentnými farbami. Presne na mieru vyrobené otváravé a fixne zasklené okná je možné pripojiť k veľkým plochám. Drevo podľa výberu, nosná časť profilu z I-tec Coru, hliník a medzi nimi vysoko izolačná termopena = dokonalé spojenie. Vynikajúce tepelnoizolačné hodnoty, krásne, prírodné drevo s decentnými lazúrami a z vonkajšej strany hliník odolný poveternostným podmienkam robia okno HF 410 absolútnou jednotkou medzi drevo-hliníkovými oknami. Vďaka rovnakému, plošne lícujúcemu dizajnu hliníkového krytu je možné okno HF 410 kombinovať s plastovým oknom KF 410. Celoobvodové vlepenie tabule skla (I-tec Zasklenie) zabezpečuje vynikajúcu stabilitu a bezpečnosť pred vlámaním. Tri celoobvodové tesnenia chránia vnútorný priestor pred vlhkom.

    - Tepelná izolácia až U w = 0,65 W/(m 2 K)

    - Zvuková izolácia až 45 dB

    - Bezpečnosť až RC1N, RC2

    - Uzamykanie (celoobvodové kovanie) skryté

    - Stavebná hĺbka 85 mm

    - Štyri dizajnové štýly rámu

    - Izolačné sklá s prémiovým pokovením ECLAZ®

    drevo-hlinikove-okno.jpg
    DREVO-HLINÍKOVÉ OKNO

    2. Prečo Internorm európsku značku okien č. 1?

    Už 91 rokov je Internorm rodinnou spoločnosťou, ktorá sa vyvinula z malej zámočníckej firmy s jedným zamestnancom k najväčšej medzinárodne pôsobiacej značke okien. Už viac ako 27 miliónov okenných a dverných jednotiek – 100 % Made in Austria – opustilo doteraz naše tri výrobné závody v mestách Traun, Sarleinsbach a Lannach. Od vzniku plastového okna cez výrobu drevo-hliníkových okien až po dnešné high-tech a high-design inovácie stanovuje náš rodinný podnik celoeurópske kritériá. Nepretržitý technický vývoj a stále nové inovácie robia z nás priekopníkov v branži. Našich 1 974 zamestnancov v celej Európe sú špecialisti, ktorí konajú s vášňou, vynaliezavosťou a láskou k detailu. Spoločne s viac ako 1 300 obchodnými partnermi v 21 krajinách garantujeme perfektnú kvalitu výrobkov s vysokou kompetenciou služieb.

    3. Typy a vyhodnotenia

    Pri novostavbe alebo pri rekonštrukcii budov hrajú bezpečnosť a energetická efektivita stavieb veľkú
    rolu. V žiadnom prípade však tým nesmie utrpieť architektúra. Kombinovateľnosť rôznych materiálov okien ako aj zabudovanie k tomu hodiacich sa veľkoplošných zasklení a zdvižno-posuvných dverí, stoja na najvyššom stupni. Možnosti stvárnenia sú takmer neobmedzené. Radi Vám splníme Vaše osobné želania týkajúce sa tvarov, farieb ako aj príslušenstva.

    Okrem toho dostanete aj cenné tipy týkajúce sa:

    · kombinovateľnosti materiálov okien,

    · maximálnej bezpečnosti okien.

    Ponúkame Vám:

    · množstvo farieb pre plastové, drevené a hliníkové povrchy,

    · pekne tvarované kľučky a madlá z hliníka, chrómu a mosadze,

    · systémy ochrany pred slnkom a hmyzom.

    SÚ PERFEKTNE KOMBINOVATEĽNÉ, ŠTÝLOVO NEZÁVISLE OD MATERIÁLOV,  HARMONICKÉ.

    S individualitou architektúry rastú aj nároky na dizajn, energetickú efektivitu a komfort okien. Funkcia a dizajn si v Internorme neprotirečia. Plast-hliníkové a drevo-hliníkové systémy sú perfektne kombinovateľné. Zvonku rovnaký dizajn – zvnútra na výber plast alebo drevo. Ak dávate v kúpeľni vzhľadom na vysokú vlhkosť vzduchu radšej prednosť oknu z plast-hliníka, v obývačke sa ale nechcete vzdať drevo-hliníkových okien, potom môžete oba tieto materiály v Internorme bez problémov skombinovať. Dizajn Vašich okien a tým aj externé stvárnenie Vášho domu zostane stále nezmenený. V interiéri máte možnosť si v každej miestnosti vytvoriť okno podľa Vašich požiadaviek – buď v plaste alebo v dreve.

    Rovnaký vzhľad pre štýlovú architektúru. Nezáleží, pre aký dizajnový štýl ste sa rozhodli pri výbere Vášho domu – či pre avantgardný, moderný, elegantný, hravý alebo nadčasovo klasický – Internorm Vám ponúka pre každý štýl perfektnú kombinovateľnosť materiálov plast a drevo.

    Kombinovateľné aj so zdvižno-posuvnými dverami.

    Nevzdávajte sa veľkoplošného zasklenia a prísunu svetla do Vašich miestností. Ponúkame Vám zdvižno-posuvné dvere v materiáloch plast-hliník a drevohliník, ktoré sa perfektne hodia k štýlu Vašich okien.

    DREVO-HLINIKOVE-OKNA2.png
     Hliník-Plast-Drevo

     

    Pán Ing. Richard Učeň, spoločnosť RIMIS Slovakia s.r.o.

    5. Prečo si vybrať drevo-hliníkové okná?

    5.1. Drevo-hliníkové okná – výhody

    Drevo-hliníkové okná majú oproti dreveným oknám veľa výhod. Pretože jadro okenného rámu je vyrobené z dreva, majú tieto okná rovnakú dobrú tepelnú izoláciu ako drevené. Na druhej strane, pretože drevo je potiahnuté hliníkom, tieto okná sa ľahšie udržiavajú ako drevené okná. Navyše sú oveľa odolnejšie voči vonkajším vplyvom, čo následne predlžuje ich životnosť. V porovnaní s hliníkovými oknami sú lacnejšie a predovšetkým lepšie izolované a vzhľad je prakticky rovnaký.

    5.2. Drevo-hliníkové okná – nevýhody

    Jedinou skutočnou nevýhodou drevo-hliníkových okien je, že sú o niečo drahšie ako drevené okná, pretože hliník, z ktorého je plášť okenného rámu vyrobený, je veľmi drahý materiál. Drevo-hliníkové okná sú však stále lacnejšie ako hliníkové.

    6. Koľko stoja drevo-hliníkové okná?

    Za fixné drevo-hliníkové okno, s rozmermi 120 cm × 100 cm, s dvojvrstvovým zasklením treba zaplatiť okolo  270 EUR, s trojvrstvovým zasklením  asi 320 EUR.

    Cena jednokrídlových drevo-hliníkových okien, s rozmermi 120 cm × 100 cm, s dvojvrstvovým zasklením je 400 EUR a s trojvrstvovým zasklením 480 EUR.

    Drevo-hliníkové okná sú skvelou alternatívou k dreveným oknám vďaka hliníkovej maske, ktorá chráni drevené jadro
    Drevo-hliníkové okná sú skvelou alternatívou k dreveným oknám vďaka hliníkovej maske, ktorá chráni drevené jadro
    Odborný článok 1245
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Drevené okná?

    Máme 466 realizátorov v oblasti Drevené okná:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 466 realizátorov v oblasti Drevené okná
    9.2
    0

    Ing. Ján Baculák, s.r.o.


    8.6
    0

    AVrekon s.r.o.


    10
    2

    MR Staviame s.r.o.


    9.3
    0

    MIRADOR


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené