Pre oblasť

    Tienenie: markíza na terasu a pergola

    Článok si prečítalo viac ako 960+ používateľov
    Sotva sa nájdu takí, ktorí by nemali radi veľké terasy, ktoré tvoria akési pokračovanie alebo rozšírenie interiéru domu (obývacie izby pod holým nebom). Terasa je obľúbeným miestom, kde môžete v letných mesiacoch tráviť voľný čas. Aby ste si však mohli terasu skutočne vychutnať počas horúcich letných dní, bude potrebné nielen kúpiť pohodlný záhradný nábytok, ale aj zabezpečiť určitú ochranu pred slnkom, vetrom a dokonca aj náhlym dažďom. Takúto bezpečnosť a ochranu ponúka markíza. Poskytuje nielen ochranu pred slnečnými lúčmi, ale aj ochranu pred nežiaducimi pohľadmi, ak ju doplníte horizontálnou clonou.
    Odborný článok 960
    markiza na terasu
    Máme 265 realizátorov v oblasti Markízy:

    1. Markízy zachytáva väčšinu slnečných lúčov

    Terasa je obľúbeným miestom na oddych, relaxáciu  a trávenie kvalitného času, najmä v lete. Správnym výberom markízy si zabezpečíte pohodlný a príjemný pobyt na terase počas celého roka,  aj počas najväčších horúčav. Jedným z výborných riešení pre terasu, ale aj balkón, sú markízy vyrobené z materiálov, ktoré absorbujú 90 % až 100 % UV žiarenia.

    2. Vertikálna markíza

    Okrem horizontálnych poznáme aj vertikálne markízy, ktoré sú určené na zamedzenie prehrievania priestoru, ale aj nežiadúcich pohľadov. Ak chcete byť chránení nielen pred slnečnými lúčmi, ale aj pred neželanými pohľadmi susedov alebo okoloidúcich, doplňte horizontálnu (strešnú) markízu o vertikálnu, ktorá ponúka viac súkromia. Vertikálne markízy sú tiež dobrým riešením na predelenie spoločných balkónov a terás.

    3. Akú markízu si vybrať?

    V poslednej dobe je k dispozícii veľa rôznych modelov markíz. Klasické a kazetové markízy patria medzi najobľúbenejšie, čoraz častejšie sa však používajú aj iné typy markíz na terasy, pergoly a pavilóny. Kazetové markízy sa líšia od klasických iba tým, že majú továrensky vyrobené puzdro, v ktorom je uložené plátno markízy. Veľkou výhodou kazetových markíz oproti klasickým markízam je určite ich životnosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom. 

    Do kazety treba sťahovať iba suché plátno, aby sa zabránilo tvorbe plesní.

    Odborná rada zo spoločnosti Tienenie na mieru spol. s.r.o.

    1. Aké typy markíz máte vo svojej ponuke a ktoré najčastejšie odporúčate svojim klientom?

    V ponuke máme viacero typov terasových markíz. Pre tých menej náročných máme v ponuke základne typy markíz bez krycieho boxu na manuálne ovládanie (kľukov), rovnako aj pre tých náročnejších máme v ponuke markízy s dizajnovým boxom, ktorý chráni látku pred vonkajším vplyvom počasia a skrášľuje váš exteriér, a to všetko s pohodlným elektrickým ovládaním a možnosťou napojenia na inteligentnú domácnosť. Stačí mať doma po ruke smartphone alebo diaľkový ovládač, a markíza Vám funguje bez použitia fyzickej sily. V ponuke máme širokú škálu látok v rôznych farebných prevedeniach, rovnako si môžete vybrať akúkoľvek farbu konštrukcie. Počas neskorších letných večerov si dokonca môžete markízu doplniť o LED osvetlenie. Výber konkrétnej markízy vždy prekonzultujeme so zákazníkom podľa jeho požiadaviek a pomôžeme mu s výberom tej najlepšej markízy.

    2. Je potrebná špeciálna údržba markíz, aby vydržali čo najdlhšie?

    Výhodou terasových markíz je, že sú takmer bezúdržbový produkt. Profily sú hliníkové, čiže hrdze sa báť nemusíte. Látky sú z tých najkvalitnejších materiálov, čo zabezpečuje pevnosť látky, ale aj dlhodobú stálosť farieb. Látky sú impregnované, tým pádom sú odolné aj proti dažďu, ale ich primárna ochrana je proti slnku. Elektrické prevedenie môže byť doplnené veterným senzorom, ktorý zabezpečí pri veľkom nápore vetra zrolovanie markízy do ochranného boxu. Úplne stačí, ak raz začas markízu umyjete od vonkajšieho prachu.

    3. Ako sa u nás pohybujú ceny markíz?

    V ponuke máme markízy rôznych cenových kategórií. Záleží, či si zákazník vyberie základný typ markízy bez boxu s manuálnym ovládaním, alebo siahne po drahšom výbere markízy s boxom a elektrickým ovládaním. Vždy sa snažíme zákazníkom čo najlepšie poradiť a vybrať nejaký cenový kompromis. Treba si uvedomiť, že markízy sa snažíme vyrábať čo najkvalitnejšie, aby Vám slúžili čo najdlhšie, preto aj ceny za tento produkt sú vyššie. Ceny za základné markízy sa pohybujú okolo 750,00 €. Konečná cena sa vždy upresní až po konzultácií s naším technikom.

    Pán Matej Kronauer, spoločnosť Tienenie na mieru spol. s r. o.

    4. Ovládanie markízy

    4.1. Manuálne alebo automatické ovládanie markízy?

    Markízy na terasy je možné ovládať manuálne alebo automaticky. Keďže markízy sú často veľkých formátov, manuálna obsluha je komplikovaná a fyzicky náročná, preto odporúčame automatické ovládanie markíz. Markízu je možné ovládať automaticky pomocou diaľkového ovládača, vypínača, aplikácie v telefóne alebo počítači alebo prostredníctvom viacerých médií súčasne. Odporúča sa zvoliť aspoň dve médiá, aby ste v prípade poruchy jedného ovládania  markízy mohli použiť druhé ovládanie.

    4.2 Markíza na terasu a inteligentné inštalácie

    Takmer každý ​​systém súvisiaci s markízou je možné pripojiť k inteligentnému systému, vďaka čomu je jej ovládanie ešte jednoduchšie. Inteligentné inštalácie zabezpečia, že v určitom čase alebo keď nie je slnko sa markízy automaticky zložia a naopak - keď slnko začne opäť svietiť, automaticky sa otvoria. Aj pri markízach existuje možnosť diaľkového ovládania pomocou mobilného telefónu alebo tabletu. Ak ste na dovolenke a chcete pár dní pred príchodom pasívne ochladiť dom, môžete markízu vytiahnuť pomocou systému inteligentnej inštalácie.   

    Markíza vybavená senzormi sa v prípade nepriaznivého počasia automaticky zatvorí
    Markíza vybavená senzormi sa v prípade nepriaznivého počasia automaticky zatvorí

    5. Pergola na terasu

    Pergola nie je klasická markíza, ponúka niečo viac. Zvyčajne je esteticky dokonalá a skvele zodpovedá objektom s priamymi a elegantnými líniami. Môže byť samostatne stojaca alebo ukotvená k existujúcemu objektu. Ak sa rozhodnete pre markízu, ktorá má samostatne stojacu konštrukciu, nezabudnite na možnosť skladacej strechy.

    6. Markíza vybavená senzormi

    Pri kúpe markízy berte do úvahy nepredvídateľné poveternostné podmienky. Vietor môže rýchlo poškodiť markízu a spôsobiť vám nežiaduce ďalšie náklady. Aby ste sa vyhli nepríjemnostiam s počasím, markízu včas sklopte alebo ju vybavte senzormi slnka, vetra, dažďa a ľadu, a markíza sa zatiahne sama.

    V prípade silnej búrky senzory aktivujú systém a markíza sa automaticky zatiahne, čím sa zabráni jej poškodenie.

    7. Estetika markízy

    Nezanedbateľná je aj estetika markízy. Cez leto bude markíza spustená viac-menej stále, čiže výrazne ovplyvní vzhľad vášho domu. Povrch markízy je veľký, preto dbajte na výber vhodného materiálu, ktorý ladí s fasádou domu. Najkrajšie sú markízy v prírodných, zemitých tónoch, ktoré farebne ladia s materiálmi fasády a tvoria s domom harmonický celok. Ak si trúfate, môžete si vybrať farebnú markízu, ktorá vynikne a bude pôsobiť ako dekorácia fasády.

    Pri výbere farby markízy dôležitá je zladenosť markízy s exteriérom. Chcete, aby bola markíza ľahko viditeľným kontrastom alebo najmenej nápadná? Pri výbere plátna treba tiež prihliadať na ochranu pred UV žiarením a tepelnú vodivosť.

    8. Markíza a pergola - cena 

    Cena pergol či markíz závisí od ich veľkosti, typu konštrukcie, plátna, spôsobu ovládania (ručné, motorové, automatické) a samozrejme od dodávateľa. Za bežné tienenie zaplatíte od 100 do 200 EUR. Cena klasickej markízy, s montážou, je asi 130 EUR/m2. Pergola je tým najpevnejším, ale aj najdrahším variantom. Za oceľovú pergolu s plátnom, s rozmermi 3 m × 3 m zaplatíte okolo 500 EUR.

    Odborný článok 960
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Markízy?

    Máme 265 realizátorov v oblasti Markízy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 265 realizátorov v oblasti Markízy
    10
    1

    PEMA okná


    9.2
    3

    Karol Herák - Podolie


    9.4
    0

    LUNAP Gabriel Čomor


    9.9
    0

    MTM OKNÁ s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené