Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Elektrikár – elektroinštalácie, montáž, rekonštrukcia, oprava, výmena a údržba

    Článok si prečítalo viac ako 1850+ používateľov
    Vďaka elektrine je náš život pohodlnejší a jednoduchší. Elektrine vďačíme, že máme osvetlenie, prevádzku spotrebičov, niekedy dokonca aj kúrenie. Elektrické vedenie sa dá inštalovať rôznymi spôsobmi, ale časom sa tiež opotrebuje a predstavuje potenciálne nebezpečenstvo.
    Odborný článok 1850
    elektrikar
    Máme 2603 realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár:

    1. Elektrické inštalácie

    Dnes si nevieme predstaviť život bez použitia elektriny. Elektrické inštalácie v budovách sú rozdelené na nízkonapäťové (slaboprúdové) inštalácie, ktoré dodávajú elektrinu a informačné zariadenia, ktoré prenášajú informácie, napríklad internetový kábel, telefónny kábel,  požiarna signalizácia a podobne. Elektrická energia je nebezpečná, preto práce na elektrických inštaláciách nevykonávajte sami, bez predchádzajúcich vedomostí a skúseností. Vždy je lepšie kontaktovať skúseného elektrikára, ktorý sa okrem vykonávania kvalitnej práce  postará aj o dodržiavanie všetkých predpisov. Elektrina sa dá inštalovať rôznymi spôsobmi. Káble môžu byť vedené na omietke, v káblových žľaboch alebo kanáloch alebo pod omietkou. Počas betonáže musia byť zabezpečené prieniky betónom, pretože následná realizácia je mimoriadne náročná a nákladná.

    Aj keď sa veľa opráv elektrických spotrebičov a zariadení zdá byť jednoduchých, v žiadnom prípade ich nerobte sami, zvlášť ak nemáte potrebné znalosti a skúsenosti
    Aj keď sa veľa opráv elektrických spotrebičov a zariadení zdá byť jednoduchých, v žiadnom prípade ich nerobte sami, zvlášť ak nemáte potrebné znalosti a skúsenosti

    Odborná rada zo spoločnosti Electro Team s.r.o.

    1. Na čo by sme mali dať pozor pri rekonštrukcii elektroinštalácii v dome alebo v byte?

    -Rekonštrukcia elektroinštalácie bez následnej revízie a projektovej dokumentácie a zabúdanie na foto dokumentáciu

    -Ponechanie časti elektroinštalácie v pôvodnom stave

    -Zabúdanie na slaboprúdové rozvody pre WIFI routery a TV prípojky

    Na rekonštrukcii elektroinštalácie v byte je jednou z najdrahších položiek sekanie drážok do stien (najmä pri paneloch). Majitelia bytov preto pri rekonštrukcii nechávajú časť elektroinštalácie v pôvodnom stave - hlavne osvetlenie, čo je veľmi nebezpečné a neprehliadné.

    2. Ktoré sú najčastejšie chyby pri tvorbe elektroinštalácie?

    Najčastejšia chyba je keď človek povie "JA SI to spravím sám". Dajte si poradiť od niekoho, kto má skúsenosti alebo už robil niečo podobné, do čoho sa práve ideš pustiť. Youtube a Google sú inak fajn, ale rady skúseného človeka nenahradia.

    3. Prečo nás "trasie" elektrospotrebič alebo nejaký iný predmet? Je to veľmi nebezpečné?

    Pri poruche spotrebiča sa môže dostať na kovovú časť el. prúd a uzavrieť okruh obvodu cez osobu a nie cez spotrebič. Táto osoba bude tým pádom použitá ako spotrebič a to je nebezpečné, preto sú aj nevyhnutné kontroly a revízie spotrebičov a zariadení. V súčastnosti sa na ochranu používa aj doplnková ochrana prúdovým chráničom, ktorý sleduje vstup a výstup v danom obvode a pri zistení nepomeru, táto ochrana ihneď zareaguje.

    Pán Tomáš Šimák, spoločnosť Electro Team s.r.o.

    2. Oprava a výmena elektroinštalácií

    Jednou z hlavných a najčastejších príčin vzniku požiaru v domácnosti sú väčšinou zastarané elektroinštalácie. Priemerná elektrická inštalácia má životnosť okolo 30 rokov, čo neplatí pre inštalácie, ktoré sú vystavené vlhkosti, priamemu slnečnému žiareniu, veľkým teplotným rozdielom alebo živočíšnym škodcom. Všetko uvedené spôsobuje poškodenie elektroinštalácií, čo drasticky zvyšuje riziko skratu. Neopravujte sami elektrické vedenie. Skúsený elektrikár môže pomocou špeciálnych meracích prístrojov skontrolovať vaše elektrické inštalácie a zistiť slabé miesta. V prípade potreby vymeňte opotrebované diely, káble, vložte nové zásuvky alebo spínače alebo vymeňte poistky. Pri pravidelných kontrolách elektroinštalácie vždy budete bez obáv spať.

    Odborný článok 1850
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár?

    Máme 2603 realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2603 realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár
    8.7
    0

    SIVAX-SK s. r. o.


    8.7
    0

    Olyma, s. r. o.


    8.8
    0

    Montáže Zemplín s. r. o.


    9.4
    0

    SEGO s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené