Pre oblasť

    Vrty a vŕtanie studní

    Článok si prečítalo viac ako 1647+ používateľov
    Pre potreby geomechanických správ, pre stavebné pozemky alebo pre inštaláciu tepelného čerpadla voda-voda, sa čoraz viac využívajú hlbinné vrty. Pomocou hlbinného vŕtania sa v určitých oblastiach vŕtajú aj studne, ktoré umožňujú prísun pitnej vody, resp. zásobovanie vodou. Proces vŕtania prebieha v niekoľkých fázach.
    Odborný článok 1647
    vrtanie vrtov
    Máme 168 realizátorov v oblasti Vrty:

    1. Plánovanie a povolenia

    Pred vŕtaním je potrebné získať príslušné povolenie a vykonať hydrologický a geologický rozbor územia, na ktorom budú vrty. Dokumentácia a povolenia pred začatím prác sa líšia v závislosti od jednotlivých projektov. Poraďte sa s odborníkmi na geotermálne inžinierstvo.

    2. Vykonávanie prác, vŕtanie studní

    Spôsob vykonania prác závisí od konečného účelu vrtu. Spôsob vŕtania závisí aj od umiestnenia studne. Ak sa vŕtanie vykonáva v bezprostrednej blízkosti budov, použije sa  kombinovaný postup vŕtania (vŕtanie s preventérom), ktorý umožňuje odvádzanie vyvŕtaného materiálu a kalu priamo do zberača. Ak je vrt určený pre geosondu, vŕtanie sa vykonáva v súlade s príslušnými smernicami.

    3. Meranie – finálne vrtné práce

    Po dokončení vŕtania sa vykoná meranie zvodnenej vrstvy. Meranie zvodnenej vrstvy je základom pre vypracovanie dokumentácie potrebnej na získanie vodného povolenia. Vodné povolenie vydáva príslušný orgán územnej samosprávy.

    Odborná rada zo spoločnosti Piedra s.r.o.

    1. Keďže je vŕtanie studní práca, ktorú je potrebné zveriť do rúk profesionálom, ako vŕtate studne vy, aký je postup a na čo všetko treba dbať?

    Vodu v domácnosti už v dnešnej dobe berieme ako samozrejmosť. V zastavaných oblastiach, kde je k dispozícii rozsiahla infraštruktúra, je napojenie na vodovod pomerne jednoduchá záležitosť. V prípade, že neexistuje možnosť napojenia na mestský vodovod, je studňa jediný spôsob napojenia na pravidelný prísun vody. Zdroj vody zo studne je zároveň výbornou alternatívou v prípade budovania bazéna, resp. v prípade potreby polievania záhrady spojenou s vyššou spotrebou vody.

    Samotná realizácia studne je rozsiahla činnosť, ktorá pozostáva z viacerých bodov. V bodovom zozname nižšie môžete nájsť približný postup pri vyhotovení vŕtanej studne:

    1.) Vyjasnenie s objednávateľom o účele studne, presun informácii medzi objednávateľom a zhotoviteľom

    2.) Hydrogeologický prieskum, ktorý pozostáva z:

    a. rešerše dostupných podkladov a posúdenia vyhotovenia vodného zdroja,

    b. spracovania potrebných podkladov k začatiu diela a konzultácia s príslušnými štátnymi orgánmi,

    c. hydrogeologického prieskumu územia,

    d. zaistenia realizácie vrtu (samotný hydrogeologický vrt môže následne slúžiť ako studňa),

    e. spracovania podkladov pre vodoprávne konanie.

    3.) Príprava podkladov pre samotnú studňu - projektová dokumentácia studne podľa STN 75 5115 a stavebné konanie s príslušnými štátnymi orgánmi.

    4.) Realizácia vrtu pre studňu (ak nie je použitý vrt z hydrogeologického prieskumu)

    a. príprava pracoviska

    b. samotná realizácia vrtu s hĺbkou a priemerom podľa vytvorenej projektovej dokumentácie

    c. vystrojenie vrtu

    d. odkalenie vrtu

    5.) Čerpacia skúška

    6.) Odovzdanie diela

    Pri stavbe na kľúč môžu byť finálne práce doplnené o vyhotovenie šachty, pripojenie studne na finálnu prípojku a vyčistenie staveniska. Ide len o približný prehľad prác spojených s vyhotoveným studne, ktorý má oboznámiť čitateľa so základnými úkonmi spojenými s vyhotovením diela. Presný rozsah prác nakoniec závisí na dohode medzi objednávateľom a zhotoviteľom.

    2. Aký je postup na vybavenie studne, potrebujeme aj nejaké stavebné povolenie?

    Pre jednoduchosť na začiatok uvediem 3 hlavné pravidla týkajúce sa studní a ich legalizácie.

    1.) Ak bude voda zo studne odoberaná ručne s výdatnosťou menšou ako 10 l/min., nie je potrebné začať stavebné konanie.

    2.) Ak je voda zo studne odoberaná iným ako ručným spôsobom, je potrebné začať stavebné konanie podľa platnej legislatívy.

    3.) Vrty vykonávané strojne nad 30 m podľa zákona číslo 51/1988 Z.z. Zákon o banskej činnosti smie vykonávať len právnická osoba s oprávnením na výkon činnosti vykonávanej banským spôsobom. Studne a vrty nad 30 m vyhotovené strojne neoprávnenými osobami nemôžu byť skolaudované a musia byť zlikvidované.

    Studňa ako vodná stavba je definovaná zákonom č. 364/2004 Z.z. - Zákon o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon).

    Paragraf §18 odsek (1) hovorí:

    (1) Každý môže na vlastné nebezpečenstvo a bez povolenia alebo súhlasu orgánu štátnej vodnej správy odoberať alebo inak používať povrchové vody alebo podzemné vody na uspokojovanie osobných potrieb domácností, ak sa takýto odber alebo iné používanie vykonáva na mieste, ktoré je na to vhodné, jednoduchým vodným zariadením a spôsobom, ktorý neobmedzí alebo neznemožní rovnaké používanie iným osobám.

    Jednoduché vodné zariadenie je definované podľa §18 odsek (3) ako:

    (3) Jednoduchými vodnými zariadeniami na odbery podzemných vôd sú domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne a pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako 10 l/min. a prenosné nádoby.

    Paragraf §52 odsek (1) definuje studňu ako vodnú stavbu:

    (1) Vodnými stavbami sú stavby, ich súčasti alebo ich časti, ktoré umožňujú osobitné užívanie vôd alebo iné nakladanie s vodami. Súčasťou vodnej stavby sa rozumie ďalší objekt, ktorý súvisí s prevádzkovým, výrobným alebo technologickým zariadením pri prevádzke vodnej stavby vrátane obslužných komunikácií a inžinierskych sietí, ktoré slúžia k jej činnosti. Vodnými stavbami sú najmä

    d) studne, stavby vodovodných potrubí, vodovodov a ďalšie vodárenské objekty samostatne slúžiace na účely zásobovania vodou,

    Zároveň ako bolo spomínané vyššie pri strojovom vŕtaní studní s dĺžkou nad 30m sa dostávame do konfliktu s banským zákonom č. 51/1988 Zb.; Zákon Slovenskej národnej rady o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe. Podľa paragrafu §3 odsek písm. h) môže dané prace vykonávať iba osoba oprávnená vykonávať banskú činnosť v presnom znení:

    Činnosť vykonávaná banským spôsobom.

    Činnosť vykonávaná banským spôsobom sa podľa tohto zákona rozumie

    h) strojové vŕtanie studní s dĺžkou nad 30 m a vrty s dĺžkou nad 30 m na iné účely než na práce uvedené v  §2 a v  §3 písm. a) až g).

    3. Budem mať v studni na 100 % pitnú vodu?

    Samotná studňa ešte nie je zárukou pitnej vody. Kvalitu vody ovplyvňuje horninové prostredie, samotné umiestnenie studne v teréne a technické prevedenie studne ako napr. zaizolovanie povrchových vôd, filtračný obsyp atď. Kvalitu pitnej vody stanovuje až následná laboratórna skúška, ktorú vykonávajú certifikované laboratória.

    [1] STN 75 5115 - Vodárenstvo. Studne individuálneho zásobovania vodou

    [2] Zákon č. 364/2004 Z.z.; Zákon o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon ); §18 odsek (3)

    [3] Zákon č. 364/2004 Z.z. ; Zákon o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon ); §52 odsek (1)

    [4] Zákon č. 51/1988 Zb.; Zákon Slovenskej národnej rady o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe; §3 odsek písm. h).

     

    Pán Ing. Branislav Záviš ml., a pán Ing. Branislav Záviš st., spoločnosť Piedra s.r.o. 

    4. Cena vŕtania

    Náklady na vŕtanie sa určujú za bežný meter vrtu. Cena vŕtania závisí od územia, v ktorom sa vŕtanie vykonáva. Ak je pôda tvrdá, kamenistá, je potrebné investovať viac času a energie ako do vyvŕtania jedného metra do voľnej alebo piesočnatej pôdy. Cena za meter vrtu s osadením rúry závisí od rôznych faktorov, najmä od účelu, na ktorý sa bude vrt používať. Cena pri vodnom vrte závisí od požadovaného množstva čerpania vody, pretože od neho závisí veľkosť priemeru vrtu a osadenej rúry, do ktorej môžeme ponoriť ponorné čerpadlo určitého priemeru a výkonu. Cena za vyvŕtanie studne alebo geosondy na tepelné čerpadlo v teréne strednej kategórie, je 50 až 100 EUR/bežný meter.

    Pošlite dopyt našim overeným realizátorom vrtov a dostanete presnú cenovú ponuku.

    Odborný článok 1647
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vrty?

    Máme 168 realizátorov v oblasti Vrty:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 168 realizátorov v oblasti Vrty
    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    9.2
    0

    HYDRODRILLING s.r.o.


    9.5
    0

    Milan Bíro


    10
    4

    Jakub Sliviak - SERVIS LIPTOV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené