Pre oblasť

    Stenové vykurovanie

    Článok si prečítalo viac ako 1050+ používateľov
    Medzi najbežnejšie spôsoby vykurovania určite patrí klasické radiátorové vykurovanie, hoci sa v súčasnej dobe čoraz viac ľudí rozhoduje aj pre podlahové vykurovanie. Existuje aj stenové vykurovanie, ktoré sa ľahko inštaluje a vyznačuje sa aj nízkou spotrebou.
    Odborný článok 1050
    stenove vykurovanie
    Máme 235 realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie:

    1. Čo je stenové vykurovanie?

    Stenové vykurovanie resp. stenové kúrenie je známe aj ako sálavé vykurovanie. Je to moderný a efektívny spôsob vykurovania domácnosti. Na rozdiel od vykurovacích systémov, ktoré sa pri vykurovaní miestnosti spoliehajú na teplý vzduch, stenové vykurovanie využíva sálavé teplo na ohrev stien a predmetov v miestnosti. Zjednodušene povedané: pri stenovom vykurovaní namiesto jednotlivých radiátorov vyžarujúcich teplo pôsobí celá stena ako jeden veľký radiátor. Výsledkom je  rovnomernejšie šírenie tepla vo vykurovanom priestore. 

    2. Stenové vykurovanie - výhody

    Stenové vykurovanie je veľmi výhodné najmä preto, že vykurovacím telesom je celá stena, ktorá vyžaruje teplo po celej svojej ploche. Samotný systém je navyše skonštruovaný tak, že stena v zime vykuruje miestnosť a v lete je možné použiť ju na chladenie. 

    Stenové vykurovanie je možné ovládať a regulovať pomocou termostatu, takže sa v súlade s tým mení aj teplota. Najzaujímavejšie na tomto systéme je, že vzduch v takto vykúrenej miestnosti je oveľa príjemnejší, pretože nie je úplne vysušený. Okrem toho pri stenách nie je studený vzduch, ktorý by steny ochladzoval a zvyšoval tak riziko vzniku plesní. Dokončovacia vrstva stien môže byť ľubovoľná, podľa vášho výberu, pretože neexistujú žiadne obmedzenia týkajúce sa druhu a zloženia materiálu. V neposlednom rade je cena stenového vykurovania dostupná, náklady na údržbu sú nízke a nízka je aj spotreba energie.

    2.1. Stenové vykurovanie je efektívne

    Stenové vykurovanie je energeticky efektívny spôsob vykurovania vášho domu. Keďže teplo sála zo stien, nepotrebuje toľko energie ako klasické vykurovacie systémy, ktoré musia ohrievať vzduch v miestnosti. 

    2.2. Stenové vykurovanie je pohodlné

    Stenové vykurovanie je pohodlné, vytvára príjemnejšie prostredie. Teplo sa po celej miestnosti šíri rovnomernejšie, pretože vykurovacia plocha je väčšia, eliminuje sa tak chlad a prievan.

    2.3. Zdravší vnútorný vzduch

    Stenové vykurovanie nezávisí od mechanického vetracieho systému, ktorý dokáže rozniesť prach a alergény po celom dome. Zlepšuje kvalitu vnútorného vzduchu a vytvára zdravšiu mikroklímu.

    2.4. Stenové vykurovanie je univerzálne

    Stenové kúrenie je možné inštalovať do rôznych typov stien, vrátane betónových, tehlových a sadrokartónových. 

    2.5. Stenové vykurovanie je praktické a estetické

    V priestoroch vykurovaných stenovým vykurovaním neexistuje rušivý estetický účinok  vykurovacích telies a iných rozvodov, na ktorých sa usadzuje prach. Priestor je tak nezaťažený, otvorený a čistý.   

    3. Stenové vykurovanie - typy

    3.1. Elektrické stenové vykurovanie 

    Tento typ vykurovacieho systému využíva elektrické vykurovacie panely, ktoré sú zabudované do steny. Panely napojené na elektrinu sálajú teplo do miestnosti. Elektrické stenové vykurovanie sa jednoducho inštaluje a môže byť použité ako primárne alebo sekundárne vykurovacie zariadenie.

    3.2. Vodné stenové vykurovanie

    Podobne ako tradičné radiátory, aj stenové vykurovanie využíva vodu na ohrev stien a sálanie tepla do priestoru. Systém pozostáva z rúr, ktoré sú zabudované v stenách a napojené na centrálny ohrievač teplej vody. Vodné stenové vykurovanie je energeticky efektívnejšie ako elektrické stenové vykurovanie a je ideálne pre väčšie domy alebo budovy.

    4. Stenové vykurovanie – na čo si dávať pozor?

    Problém pri stenovom vykurovaní môže nastať, ak budova nie je dostatočne tepelne izolovaná, pretože potom teplo vznikajúce vykurovaním vo vnútri miestnosti vychádza na druhú stranu, cez steny. Montáž na stenu vyžaduje veľa priestoru a stenové vykurovanie sa nesmie prekrývať s inými inštaláciami. Pri vyhrievanej stene nesmie byť masívny nábytok. Tým sú čiastočne obmedzené možnosti pri zariaďovaní interiéru. Stenové kúrenie môže byť inštalované v novostavbe alebo ho možno inštalovať počas renovácie, v suchom a mokrom prevedení. Suché prevedenie stenového vykurovania sa realizuje pred montážou sadrokartónových alebo iných dosiek. Keď sú rúrky na rozvod vody uložené pod omietkou, ide o mokré prevedenie stenového vykurovania.

    4.1. Počiatočné náklady

    Počiatočné náklady na inštaláciu stenového vykurovacieho systému môžu byť vyššie ako pri tradičnom vykurovacom systéme. Avšak úsporami v spotrebe energie sa  počiatočné náklady rýchlo kompenzujú.

    4.2. Montáž

    Stenové vykurovanie si vyžaduje odbornú montáž, ktorá môže byť komplikovanejšia ako montáž tradičných vykurovacích systémov.

    4.3. Údržba

    Stenové vykurovanie vyžaduje pravidelnú údržbu, aby sa zabezpečila optimálna účinnosť vykurovacieho systému.

    Ak máte záujem o stenové vykurovanie, môžete nás kontaktovať na daibau.sk, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 1050
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie?

    Máme 235 realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 235 realizátorov v oblasti Stenové, stropné vykurovanie a chladenie
    10
    0

    SISEP-PVP, s.r.o.


    9.5
    0

    Milan Brandobur - chladiarenská technika


    9.9
    0

    HORVÁT servis, s. r. o.


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené