Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Prefabrikované betónové konštrukcie (skelety, prefabrikáty)

    Článok si prečítalo viac ako 2388+ používateľov
    Betón sa často používa v stavebníctve, pretože je to materiál s mimoriadnou pevnosťou a trvanlivosťou. Je ideálnym riešením pre priemyselné a skladové haly, nákupné centrá, verejné budovy, bytovú výstavbu. Čoraz viac sa využíva na individuálnu výstavbu. Betónové konštrukcie sa zvyčajne vyhotovujú na stavenisku nalievaním betónu, ale môžeme stavať aj s vopred pripravenými betónovými prvkami, ktoré sa používajú najmä keď objekt treba realizovať rýchlo a racionálne. Prefabrikované prvky sa vyrobia v továrni, privezú sa na stavenisko a namontujú na tvári miesta.
    Odborný článok 2388
    prefabrikovane betonove prvky
    Máme 1630 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    1. Prefabrikované betónové prvky

    Prefabrikovaná betónová konštrukcia využíva prefabrikované prvky vopred vyrobené v továrni. V betónových prvkoch je zabudovaná výstuž. Na trhu sú rôzne druhy prefabrikátov. Zvyčajne sa vyrábajú na objednávku, v závislosti od potrebných prvkov určených stavebnými plánmi.

    Stavba je nákladovo efektívnejšia, ak sa použije čo najviac rovnakých prvkov. Toto musí architekt brať do úvahy pri kreslení plánov. Preto konštrukcie postavené z prefabrikovaných betónových prvkov vyzerajú ako moduly a vzdialenosť medzi rôznymi nosnými prvkami je rovnaká. Je tiež dôležité, aby prvky neboli príliš veľké a aby sa dali transportovať na dané miesto.

    2. Skeletový konštrukčný systém

    V prefabrikovanej betónovej konštrukcii sa zvyčajne používajú rôzne druhy prvkov, ktoré spolu tvoria skeletovú konštrukciu. V takýchto prípadoch spravidla existujú nosné prvky, stĺpy a nosníky, medzi nosné prvky sa inštalujú nenosné výplne. Nosnú konštrukciu zvyčajne tvoria zvislé prvky, stĺpy, v ktorých je už nainštalovaná mäkká výstuž. Stĺpy sú navzájom spojené vodorovnými nosníkmi.

    3. Prefabrikované betónové steny

    Pri stavbe montovanej budovy sa používajú aj prefabrikované betónové steny vyrobené v továrni. Steny pozostávajú z betónových dosiek so zabudovanou výstužou. Počas ich výroby v stenách sa ponechajú otvory pre inštaláciu okien a dverí. Tento konštrukčný systém je mimoriadne bezpečný proti zemetraseniu, pretože steny majú zabudovanú výstuž po celej ploche stien.

    4. Montáž na stavenisku

    Prvky vyrobené v továrni dopravia na požadované miesto nákladné automobily. Stavebná jama a základy sú vopred vyhotovené, tiež môžu byť prefabrikované. Prefabrikovaná konštrukcia sa najskôr naskladá na mieste a potom sa namontuje na existujúce základy. Po dokončení prízemia vyhotoví sa stropná doska, a potom sa s výstavbou pokračuje. Prefabrikovaný betónový dom alebo akýkoľvek iný objekt môže byť postavený vo veľmi krátkom čase.

    Konštrukcia z prefabrikovaných betónových prvkov
    Konštrukcia z prefabrikovaných betónových prvkov

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Ak potrebujete pomoc so stavbou, obráťte sa na Daibau, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 2388
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónovanie?

    Máme 1630 realizátorov v oblasti Betónovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1630 realizátorov v oblasti Betónovanie
    9.9
    0

    Peter Strobl - STROBLSTAV


    8.8
    0

    Igor Trajda ROGI


    9.8
    0

    LOGATEC s.r.o.


    8.7
    0

    Marián Kiss


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené