Pre oblasť

    Parkety alebo laminát?

    Článok si prečítalo viac ako 830+ používateľov
    Parkety a laminát patria medzi najbežnejšie podlahové krytiny obytných priestorov. Večná dilema, ktorú z týchto dvoch možností si vybrať. Aké sú výhody a nevýhody parkiet aj laminátu, z hľadiska materiálu (zloženie), použitia, údržby a ceny, dozviete sa v nasledujúcom článku.
    Odborný článok 830
    laminat
    Máme 878 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny:

    1. Materiál a zloženie

    Keď ide o samotný materiál a jeho zloženie, treba zdôrazniť, že parkety sú  absolútne prírodná drevená podlahová krytina. Z toho dôvodu sa parkety považujú za teplejšiu podlahovú krytinu a zároveň, pretože lepšie absorbujú a uvoľňujú vlhkosť, vytvárajú v priestore vyváženejšiu a príjemnejšiu mikroklímu.

    Parkety sa skladajú zo spodnej časti, strednej vrstvy a z nášľapnej vrstvy z kvalitného dreva. Spodná vrstva parkiet poskytuje podlahovej krytine priestorovú a rozmerovú stabilitu a umožňuje dobrú priľnavosť lepidla k podkladu. Strednú vrstvu parkiet tvoria priečne ukladané smrekové lamely. Horná vrstva je drevo, ktoré si vyberieme na základe jeho vzhľadu. Na toto drevo možno dodatočne naniesť vrstvu laku alebo oleja, aby sa dosiahol sofistikovaný vzhľad, lesk, zlepšila ochrana a životnosť. Na základe toho rozlišujeme surové masívne a „hotové parkety“, ktoré sa po položení nebrúsia ani inak neopracúvajú, všetko je už zhotovené vo výrobe, a podlaha sa môže okamžite používať.

    Laminát sa skladá z vrchného priehľadného povlaku, dekoratívnej vrstvy (vzorovaného povrchu), HDF dosky a spodnej rovnovážnej vrstvy. Horná priehľadná vrstva chráni dekoratívnu vrstvu laminátu pred opotrebením, nárazmi a rôznymi škrabancami. Dekoratívna  (vzorovaná) vrstva predstavuje skutočný vzhľad podlahovej krytiny, imitáciu dreva s mimoriadne vysokým rozlíšením, potlačenú a nakoniec dobre potiahnutú melamínovou živicou. HDF doska je vláknitá doska s vysokou hustotou vyrobená z vopred spracovaných drevených vlákien a melamínovej živice, a preto sa považuje za mimoriadne trvanlivú, vodotesnú a stabilnú. Rovnovážna vrstva je vodotesná nosná vrstva, ktorá zaisťuje dokonalé vyváženie podlahovej krytiny za predpokladu správneho položenia laminátu.

    2. Používanie a údržba

    Za predpokladu, že parkety sú primerane kvalitné a správne položené, budú slúžiť mnohým generáciám. V porovnaní s laminátom majú parkety podstatne dlhšiu životnosť, ale na druhej strane si vyžadujú viac údržby. Údržba parkiet závisí od typu povrchovej úpravy - či je lakovaná alebo olejovaná. Po položení sa lakované parkety očistia špeciálnym čistiacim prostriedkom na lakované povrchy, predtým sa však musí povrch riadne povysávať, aby sa odstránili všetky pevné častice.

    Olejované parkety si vyžadujú iný postup údržby. Po pokládke sa olejované parkety ihneď očistia špeciálnym čistiacim prostriedkom určeným výhradne na olejované povrchy. Predtým musí byť podlaha poriadne povysávaná a očistená od pevných častíc. Čistiaci prostriedok musí byť zriedený vodou v príslušnom pomere. Na čistenie treba použiť mäkkú handričku, ktorá však nie je príliš vlhká. Po nanesení tekutina musí niekoľko minút odstáť a nakoniec drevenú podlahu treba dobre utrieť suchou handričkou, najlepšie trením v smere drevených vlákien.

    Laminátovú podlahu naopak nie je potrebné brúsiť a lakovať, vyžaduje si podstatne menšiu údržbu. Na trhu si možno vybrať z mnohých napodobenín prírodných materiálov (drevo, kameň, keramika) a umelých materiálov. Medzi parketami a laminátom sú tiež rozdiely, ktoré cítiť pri použití, presnejšie pri chôdzi. Laminát nepatrí medzi materiály s vysokou zvukovou a tepelnou izoláciou. Oveľa lepšia tepelná a zvuková izolácia sa dosiahne vložením vhodného podkladu (zvuková izolácia) pod laminát. Veľmi dobrým zvukovým izolátorom pod laminátom alebo plávajúcimi parketami je korok (3 mm), ktorý si v porovnaní s penovou fóliou zachováva svoju hrúbku a časom sa nezmršťuje.

    laminatova-podlaha-obyvacka.jpg
    Výhodou laminátu je počet farieb a odtieňov, ako aj textúra

    Odborná rada zo spoločnosti JUTIMA s.r.o.

    1. Prečo je parketová podlaha lepšia voľba ako laminátova podlaha? Ktoré sú výhody parkiet?

    Na otázku, či je parketová podlaha lepšia voľba ako laminátová podlaha neexistuje univerzálna odpoveď. Výber závisí najmä od vašich preferencií a od toho, koľko ste do podlahy ochotný investovať, aké hodnoty uznávate a tiež treba zvážiť, kde bude podlaha umiestnená. Tak ako aj drevená podlaha aj laminátová podlaha majú každá svoje plusy a mínusy.

    Aktuálne trendy a dopyt je u nás práve po vinylových podlahách (až 60 %), potom nasledujú parketové podlahy drevo (30 %) a nakoniec laminátové podlahy (10 %). Údaje z predaja, ktoré sme realizovali v minulom roku.

    U nás najpredávanejšia drevená podlaha je značky Barlinek. Je vyrobená z čistého dreva, je prírodným a ušľachtilým produktom. Drevené podlahy sú zdravšie a odolnejšie. Neelektrizujú a nepriťahujú prach ani roztoče, vďaka čomu sú ideálne pre alergikov. Vďaka schopnosti absorbovať vlhkosť regulujú mikroklímu miestnosti.

    Podlaha pozostáva z troch vrstiev čistého dreva usporiadaných do modernej krížovej štruktúry. Vrstvená konštrukcia podlahy Barlinek zaisťuje vysokú stabilitu podlahy a umožňuje čo najefektívnejšie využiť sily prírody. Svojou konštrukciou je ideálna na podlahové vykurovanie. Vrchná vrstva je vybrané európske alebo exotické drevo vhodnej hrúbky, povrchovo upravené lakom alebo olejom. Stredná a spodná vrstva sú vyrobené z ihličnatého dreva.

    Nie každá drevená podlaha je vhodná na podlahové kúrenie. Podlaha Barlinek vďaka vrstvenej štruktúre dokonale vedie teplo a možno ju s úspechom použiť s podlahovým kúrením – elektrickým aj vodným. To je jedna z jeho výhod oproti masívnym dreveným podlahám. 

    2. Aký je postup pokládky trojvrstvovej parketovej podlahy?

    Pred samotnou montážou je preto nevyhnutná aklimatizácia podlahy v priestoroch, kde sa podlaha bude klásť. Pri drevených podlahách sa vyžaduje jeden (vrstvené dosky) a masívne dosky až dva týždne aklimatizácie. To znamená, že pred pokládkou, počas pokládky a po pokládke musia byť v priestore dobré klimatické podmienky. Odporúčaná vlhkosť vzduchu je 45 % - 60 % a teplota +18 °C až +24 °C.

    DREVO JE HYGROSKOPICKÝ MATERIÁL, t. j. TEN, KTORÝ ZBERÁ A ODOVZDÁVA  VLHKOSŤ. To má zjavné výhody, pretože vďaka tomu má drevená podlaha vplyv na mikroklímu v miestnosti. Musíte však pamätať na to, že zmena vlhkosti dreva je spojená s jeho napučiavaním alebo zmršťovaním.

    V MIESTNOSTI, KDE MÁ BYŤ INŠTALÁCIA PODLAHY, MUSIA BYŤ DOKONČENÉ VŠETKY MOKRÉ PRÁCE, T. J. OMIETKY, NÁTERY STIEN A STROPOV.

    Základným predpokladom pre položenie parketovej podlahy  je pevný, čistý, suchý a rovný podklad. Nerovnosti viac ako 2 mm/1m musia byť vyrovnané vhodnou nivelačnou hmotou.

    Na pripravený podklad sa položí parotesná izolačná fólia, u podlahového vykurovania nedávame parotesnú fóliu a použijeme podložku vhodnú pre podlahové vykurovanie.

    U nás vo firme najčastejšie podlahu pokladáme ako plávajúci systém, založený na moderných clickových systémoch. Ide o rýchlu a jednoduchú metódu, vďaka ktorej si podlahu môžete položiť svojpomocne bez toho, aby ste si museli najať profesionála. Umožňuje aj demontáž a opätovné položenie podlahy.

    Ďalej musia byť pri prekročení definovanej plochy položenia dodržané dilatačné škáry. Príliš malá vzdialenosť od steny je najčastejšou chybou pri položení podlahy. Dilatačná škára  poprípade vzdialenosť od steny by mala byť u masívnych drevených lamiel so spojením Click alebo technikou spon min. 5 mm/m šírky položenia.

    3. Montáž drevenej parketovej podlahy

    Pri montáži drevenej parketovej podlahy opäť platia tie isté pravidlá ako pri pokládke trojvstvovej parketovej podlahy. Aklimatizácia podlahy v priestoroch, všetky mokré procesy musia byť ukončené, pevný, čistý a rovný podklad.

    Celoplošné lepenie drevených podláh

    Montáž podlahy celoplošným lepením vyžaduje dokonale rovný a pevný podklad. K lepeniu sa používa niekoľko typov lepidiel na báze disperznej, syntetickej alebo polyuretánovej. Voľba vhodného lepidla závisí na type podlahy. Nanáša sa na podklad ozubenou stierkou a jednotlivé podlahové diely sa ukladajú bezprostredne po jeho nanesení. Povrch je celistvý, kompaktný s veľmi vysokou životnosťou. Montáž parkiet nalepením na podklad, zverte odbornej parketárskej firme. Vlastná montáž môže spôsobiť poškodenie parkiet, zafarbenie parkiet lepidlom a chyby pri montáži.

    Ďalšie metódy montáže:

    - kotvenie drevenej podlahy skrutkami alebo klincami k roštu,

    - montáž drevenej podlahy pribitím a vŕtaním.

    Odbornú radu poskytla pani Mgr. Martina Rehušová, zo spoločnosti JUTIMA s.r.o.

    3. Cena

    3.1 Parkety – cena parkiet a pokládky

    Cena parkiet závisí od ich typu (masívne, trojvrstvové ...), plochy, ochrany (olejované alebo lakované), a samozrejme zhotoviteľa. V závislosti od druhu parkiet sa cena za m2 parkiet pohybuje od 8 – 40 EUR a viac. Cena hotových parkiet, 14 mm hrubých, je približne 30 – 40 EUR/m2.  

    Ceny parketovania (pokládky parkiet) môžu byť veľmi rozdielne. Cena závisí od lokality, rozsahu prác a vybraného parketára – priemerná hodinová sadzba parketára za pokládku je 17 EUR/h.

    Náklady si overte pomocou našej cenovej kalkulačky alebo pošlite dopyt našim overeným parketárom, a tak dostanete viacero ponúk.

    3.2 Laminát – cena laminátu a pokládky

    Cena pokládky laminátu je 4,8 – 7,2 EUR/m2. Cena pokládky plávajúceho laminátu s prípravou podkladu je  5,6 – 8,4 EUR/m2. Cena za dodávku a pokládku laminátu so systémom klik („click“), spolu s materiálom, sa pohybuje  okolo 15 – 20 EUR/m2.

    Cena laminátovej podlahy závisí od kvality laminátu, textúry, prípravy podkladu a samozrejme od zhotoviteľa. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným pokladačom laminátových podláh a dostanete viac ponúk.

    4. Čo si vybrať: laminát alebo parkety?

    Z dlhodobého hľadiska sú parkety určite lepšou voľbou. Hlavným dôvodom je prírodný materiál – drevo, ktoré obytnému priestoru poskytuje pocit pohodlia, tepla, pokoja, prirodzenosti a priaznivo ovplyvňuje obytnú klímu. Parkety sú odolnejšie ako laminát a majú dlhšiu životnosť. Laminát sa odporúča predovšetkým do miestností, ktoré nie sú príliš využívané, ako dočasné riešenie, alebo ak chcete, aby miestnosť pôsobila úhľadne.

    Odborný článok 830
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové krytiny?

    Máme 878 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 878 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny
    8.6
    0

    MATÚŠ KYSEĽ


    8.7
    0

    SM Bouw s.r.o.


    10
    1

    Gal servis s.r.o.


    9.9
    0

    Pro Bau company - Marek Slovák


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené