Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Plechová strešná krytina

    Článok si prečítalo viac ako 1864+ používateľov
    Plechová strešná krytina nie je moderným produktom. Meď bola v stredoveku obzvlášť obľúbená pre kupoly kostolov a v súčasnosti plechová strešná krytina patrí medzi najčastejšie používané strešné krytiny, nielen na priemyselných budovách, ale aj na obytných domoch, cirkevných a verejných budovách. V poslednej dobe sa však čoraz viac používa na pokrytie domov. Prečo? Tu je len niekoľko dobrých argumentov.
    Odborný článok 1864
    plechova stresna krytina
    Máme 944 realizátorov v oblasti Plechová strecha:

    1. Kovová strecha

    Vďaka nízkej hmotnosti, odolnosti, modernému vzhľadu a dostupnej cene je kovová strecha takmer neprekonateľná. Je rozmanitá, nákladovo efektívna, ekologická a recyklovateľná. Najčastejšie je vyrobená z medi, hliníka, zinku alebo oceľového plechu. Je to materiál, ktorý nehrdzavie, dá sa ľahko rezať a vydrží veľké zaťaženie a všetky druhy vonkajších vplyvov. Preskúmali sme všetko, čo potrebujete vedieť o kovových strešných krytinách, aby vám slúžili čo najdlhšie.   

    Plechová strešná krytina je k dispozícii v niekoľkých tvaroch a farbách. Rozlišujeme trapézový plech a plech v tvare škridiel.

    1.1. Plechová strešná krytina v tvare škridiel

    Strešná krytina v tvare škridiel z estetického hľadiska pripomína klasické škridlové a betónové krytiny. Okrem kombinácie vlastností týchto strešných krytín má aj mnoho ďalších výhod.

    Kovové krytiny sú vhodné na pokrytie rodinných domov, prístreškov pre automobily, poľnohospodárske alebo pracovné stroje, nebytových a poľnohospodárskych objektov. Vďaka modernému tvaru profilu ich dizajnéri a architekti veľmi radi používajú pre moderné budovy, pretože umožňujú kombináciu tradície a moderných technológií.

    1.2. Trapézové strešné krytiny

    Trapézová strešná krytina je funkčná krytina. Je vyhľadávaná predovšetkým pre svoju prijateľnú cenu, ľahkú inštaláciu a ľahkú údržbu.

    Trapézová krytina je okrem na zastrešenie priemyselných a verejných budov vynikajúca aj na zakrytie prístreškov a pomocných budov v mestách a na vidieku, často sa však používa na vyhotovenie fasád. Vďaka svojej nízkej hmotnosti (4 – 5 kg/m2) trapézový plech je vhodný aj na strechy s malými sklonmi, veľkými rozpätiami alebo na zastrešenie starších budov so slabšou konštrukciou.

    Trapézové plechy dodajú budove moderný vzhľad
    Trapézové plechy dodajú budove moderný vzhľad

    2. Výhody kovovej strešnej krytiny

    Kvalitná kovová strešná krytina je odolná proti krupobitiu, hurikánu a iným nepriaznivým vplyvom a vydrží 50 a viac rokov, najmä ak je kov pozinkovaný alebo práškovo lakovaný. Na výrobu tohto druhu strešnej krytiny sa používa plech so zinkovou vrstvou 275 g/m2 a viac (hrúbka najmenej 25 mikrónov). Výrobcovia poskytujú dlhodobé záruky. Všetky tvary sú k dispozícii vo viac ako 40 rôznych farbách. Zastrešenie je tiež k dispozícii s antikondenzačnou plsťou pre objekty, kde nie je možné zabezpečiť vzdušný most.

    Realizácia plechovej strešnej krytiny, zdroj ZAKRYTO s.r.o.
    Realizácia plechovej strešnej krytine-zdroj ZAKRYTO s.r.o.

    Odborná rada zo spoločnosti Zakryto s.r.o.

    1. Aké sú výhody plechových striech v porovnaní s inými strechami a prečo ich odporúčate zákazníkom?

    Plechová oceľová strešná krytina voči ostatným krytinám má veľmi nízku hmotnosť, čo vplýva pozitívne na prevoz a manipuláciu s ňou. Nízka hmotnosť plechu je vhodná na rekonštrukciu starších domov a chát, pre pokročilý vek stavby a aj samotného krovu, nezaťažuje tak príliš strešnú konštrukciu a náklady na jej realizáciu sú menšie.

    Samozrejme je ideálny materiál aj na pokrytie rodinných domov, veľkých priemyselných stavieb a obchodov a rôzne iné konštrukcie. Môžete ju položiť aj na strechy s veľmi jemným sklonom už od 9°. V oblastiach s veľkým množstvom snehu, je menšie zaťaženie plechovej krytiny, sneh ľahko z nej skĺzava. V dnešnej dobe nejde len o dlhodobú životnosť a funkčnosť strechy, plechová krytina sa prispôsobuje moderným dizajnom rodinných domov a umožňuje si vybrať širokú škálu profilov a farebných prevedení. Najnovšia technológia - modulárna krytina, je mimoriadne najpohodlnejším efektívnym strešným materiálom, mení prístup k spracovaniu strechy umožňuje jednoduché a rýchle riešenie, vopred pripravené otvory umožňujú presné spojenie plechov, optimalizuje pracovné náklady a redukuje množstvo odpadov na minimum. Plech je najšetrnejší materiál voči prírode, je recyklovateľný.

    2. Aká je životnosť plechových striech?

    Životnosť striech na trhu sa výrazne líši dĺžkou. Môže trvať 10, 20, 30 alebo dokonca 50 rokov. Najdôležitejšie je bezpochyby to, aby ste na hotovú strechu mohli na dlhé roky zabudnúť a nezaoberať sa opravami a jej častou údržbou. Pojem životnosť sa nevzťahuje len na samostatnú strechu, ale patria tam aj ochranné materiály, ako sú strešné membrány a fólie, ktoré chránia izoláciu a krov a napokon aj samotné odvetranie krytiny spolu s ochranou proti škodcom, dokonca aj od správneho odkvapového systému. Plechová krytina mala by byť vyrobená z najvyššej kvality, hrúbka oceľového jadra určuje jej tvrdosť, pružnosť a pevnosť. Dôležitý je aj spôsob povrchovej úpravy plechu, ktorý ovplyvňuje vzhľad strechy po niekoľkých rokov po montáži. Plech použivaný na výrobu plechových krytín by mal byť dostatočne pozinkovaný a potiahnutý niekoľkými vrstvami laku. Vďaka tomu plech získava odolnosť proti korózii, odolnosť voči UV žiareniu ako aj poškrabaniu či mechanickému poškodeniu. Hrúbka zinku by nemala byť na obidvoch stranách menšia ako 20 mikrónov, čo vyžaduje 275 g zinku 1 m2.

    3. Ako sa pohybujú ceny plechových striech u nás na Slovensku?

    Ak chcete vypočítať, koľko stojí 1 m2 dokončenej strechy, musíte vybrať prvky, ktoré sa týkajú plánovanej konštrukcie a vydeliť súčet ich cien plochou strechy. Tu uvedené informácie môžu byť len orientačné, pretože veľa aspektov súvisiacich s cenou závisia od typu strešnej konštrukcie (čím zložitejšia, tým vyššie náklady), zvolených materiálov izolácie, cez vybraný typ krytiny, lemovania, skrutiek, ale aj montážne práce či dokonca strešné okná, odkvapy aj lokalita a mesto, v ktorom budete hľadať stavebný tím. Je tiež potrebné vziať do úvahy, že náklady na postavenie novej strechy a výmena starej strechy sa od základov líšia. Aby ste získali čo najreálnejšiu víziu toho, čo sa bude robiť a koľko to môže stáť, treba kontaktovať špecializované predajne, profesionálne nacenenie môže byť presnejšie ako nezávislé výpočty.

    Pán Róbert Žuffa, spoločnosť Zakryto s.r.o.

    Plechová strecha na rodinnom dome, ktorú realizovala spoločnosť ZAKRYTO s.r.o.
    Plechová strecha na rodinnom dome, ktorú realizovala spoločnosť ZAKRYTO s.r.o.

    3. Kovová strešná krytina – cena

    Cena kovovej strešnej krytiny závisí predovšetkým od kvality kovu, postupu spracovania (žiarové zinkovanie, práškové lakovanie), tvaru (trapézová strešná krytina alebo krytina v tvare škridly), a samozrejme od výrobcu. Cena vlnitej plechovej krytiny je 8 až 15 EUR/m2.   Ak vezmeme do úvahy všetky výhody takejto strešnej krytiny, myslíme si, že jej cena, v porovnaní s ostatnými strešnými krytinami, nie je vôbec otázna.

    Plechová strecha, zdroj: ZAKRYTO s.r.o
    Plechová strecha, zdroj: ZAKRYTO s.r.o
    Odborný článok 1864
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plechová strecha?

    Máme 944 realizátorov v oblasti Plechová strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 944 realizátorov v oblasti Plechová strecha
    9.8
    0

    Rerko s.r.o. - Strechy Spiš


    8.6
    0

    Oneton s. r. o.


    9.7
    0

    Tipstav s.r.o.


    8.7
    0

    Kálazi Attila, Ing.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené