Pre oblasť

    Moderné fasády a ich farby 

    Článok si prečítalo viac ako 1956+ používateľov
    Výber správnej farby fasády domu je dôležitým krokom pri vytváraní krásneho a funkčného domova. Zohľadnenie životného prostredia a výber kvalitných farieb a materiálov pomôže zabezpečiť, aby dom pekne splynul s prostredím a zostal vo výbornom stave po mnoho rokov. Pamätajte, že farba fasády nie je len ozdobou, ale aj ochranou vášho domova.
    Odborný článok 1956
    moderne fasady
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Výber farby fasády

    Keď sa stavba vášho domu blíži ku koncu, je čas rozhodnúť sa o farbe fasády. Výrobcovia na trhu ponúkajú širokú škálu farieb a odtieňov, tisícky možností. Pri pohľade na malé vzory v katalógu si treba dobre rozmyslieť, akú farbu si vybrať. Dom však nie je malá vzorka, je to plocha niekoľkých desiatok metrov štvorcových fasády, ktorá bude viditeľná zďaleka a vybraná farba môže vyzerať úplne inak. Preto si musíme dávať pozor na to, akú farbu zvolíme.

    Klasický dom
    Pre klasické domy sú vhodnou voľbou neutrálne farby, moderné domy znesú výraznejšie farby

    2. Akú farbu zvoliť?

    Výber správnej farby fasády je kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní nielen estetický vzhľad vášho domu, ale aj jeho funkčnosť. Správne zvolená farba urobí dom krajším,  zároveň ho chráni pred poveternostnými vplyvmi a predlžuje životnosť fasádnych materiálov. 

    Na druhej strane fasáda sa nedá neustále meniť ako oblečenie, ktoré sa vám nepáči. Farbu fasády vám odporúčame konzultovať s architektom alebo dizajnérom. Odfoťte svoju nehnuteľnosť z diaľky aj zblízka, a požiadajte o názor odborníka. Po dokončení fasády bude na takéto konzultácie neskoro. 

    Pri výbere farieb a materiálov sa nenechajte ovplyvniť iba tým, čo sa vám najviac páči. Okolo vášho domu sú ďalšie domy, chodníky, cesty... Okrem toho sú tu aj trávniky, záhrady, stromy, živé ploty alebo kvetinové záhony... Toto všetko je potrebné vziať do úvahy a zistiť, ako váš výber ovplyvní všetky tieto prvky. Aj keď je dom a záhrada vaším majetkom, myslite na prostredie, v ktorom žijete, pretože patrí všetkým. 

    • Zladenie s okolím: Zvážte farebnú paletu susedných domov a okolia. Hoci dokonalá zhoda nie je nevyhnutná, odporúča sa voliť fasádne farby, ktoré pekne splývajú s okolím. To prispeje k harmonickému vzhľadu okolia.
    • Architektonický štýl domu: Zvážte architektonický štýl vášho domu. Pre klasické domy sú vhodnou voľbou neutrálne farby, moderné domy znesú výraznejšie farby fasád.
    • Vplyv svetla: Zamyslite sa nad tým, ako slnečné svetlo ovplyvní vašu fasádu. Farby sa môžu v rôznych svetelných podmienkach správať odlišne. Vyskúšajte vzorky farieb na rôznych častiach fasády a sledujte, ako sa počas dňa menia.
    • Zvážte existujúce prvky: Pozrite sa na farby už existujúcich prvkov, akými sú strecha, okná, dvere a ďalšie architektonické prvky. Farby fasády by mali byť zladené s tými prvkami, aby sa získal jednotný, harmonický celok.
    • Trendy a osobný vkus: Pozrite si aktuálne trendy, no nezabúdajte ani na vlastný vkus. Farby fasády by mali odrážať váš osobný štýl a preferencie, pretože vo svojom dome budete spokojnejší, len ak sa vám bude páčiť jeho vzhľad.
    • Údržba a životnosť: Majte na pamäti, že niektoré fasádne farby vyžadujú väčšiu údržbu ako iné. Zvoľte si kvalitné exteriérové ​​farby, odolné voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu, čím sa predĺži životnosť náteru a zníži potreba častej obnovy.
    • Ukážkový test: Pred konečným rozhodnutím nakúpte malé množstvá farby vo vybraných odtieňoch a vyskúšajte ich na malej časti fasády. Pozorujte, ako sa farby správajú v rôznych podmienkach, aby ste mohli lepšie posúdiť, ako bude všetko vyzerať po dokončení fasády.
    Moderný dom
    Zvážte farebnú paletu susedných domov a okolia. Hoci dokonalé zladenie nie je nevyhnutné, odporúča sa voliť fasádne farby, ktoré pekne splývajú s okolím. To prispeje k harmonickému vzhľadu okolia.

    Odborná rada zo spoločnosti Pulzar s.r.o.

    1. Ako si správne vybrať fasádnu farbu?

    Pri výbere fasádnych farieb sú rozhodujúce 2 základné hľadiská:

    Estetické hľadisko – Vzhľad fasády spravidla tvorí autor projektu budovy. Pri obnove si neskôr menia farby samotný majitelia. Treba si uvedomiť, že farba dotvára architektúru celého objektu a zároveň dotvára miesto v ktorom sa objekt nachádza. Pri nedodržiavaní týchto zásad sme často svedkami, že farby objektu "zabíjajú" stavbu alebo "kričia" na celú ulicu.

    Hľadisko chemického zloženia farby – pri výbere fasádnych farieb podľa ich zloženia je veľmi dôležitá paropriepustnosť. Pokiaľ historické kamenné budovy jednoznačne vyžadujú farbu s najvyššou paropriepustnosťou (silikátové), ktoré sú zároveň najdrahšie, na suché stavby bez spodnej vlhkosti môžu byť použité materiály z nižšou paropriepustnosťou (akrylátové). Kompromisom medzi nimi je silikónová farba, ktorá zároveň spravidla odpudzuje prachové častice. Často sme svedkami popraskaných a opadajúcich fasádnych farieb na fasáde. Je to najmä v prípadoch, kedy vodné pary z muriva narazia na bariéru akrylátovej nedostatočne paropriepustnej farby.

    2. Ktoré druhy fasádnych farieb máme a ktoré odporúčate svojim zákazníkom?

    Na trhu je veľmi veľa rôznych fasádnych farieb. Základné rozdelenie je podľa použitého materiálu na výrobu: Vápenné, latexové, akrylátové, silikónové, silikátové. Vápenné a latexové farby sa v dnešnej dobe používajú veľmi málo. Najpoužívanejšia je akrylátová farba. Je odolná a odpudzuje vodu, ale je najmenej paropriepustná. Kvalitnejšia je silikónová farba, ktorá dobre prepúšťa vodné pary. Silikón odpudzuje vodu ale zároveň neuzatvára póry. Silikónová farba je tzv. samočistiaca, nečistoty sa na ňu zachytávajú menej. Silikátové farby sú na minerálnej báze. Majú najvyššiu paropriepustnosť. Používajú sa na nátery historických a vlhkých objektoch.

    3. Ako často by sme mali obnovovať fasádu?

    Je to individuálne podľa toho, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Spravidla by sa mala fasáda umývať a následne impregnovať každých 4-5 rokov. Nový náter by sa mal realizovať po cca 15 rokoch.

    Pán Peter Rataj, spoločnosť Pulzar s.r.o.

    3. Farba fasádnej omietky

    Na výber farby fasády nestačí len povedať: „Tyrkysovo modrá je moja obľúbená farba, v takej farbe mám auto, prečo by dom nebol rovnaký?“ Rovnako nesprávny je aj prístup: „Náš dom je príliš obyčajný, poďme ho trochu oživiť zelenými oknami.“

    4. Odporúčame zemité farby

    Predstavte si, ako by vyzeralo vaše okolie, keby takto rozmýšľali všetci. Všetko by sa podobalo na deklarovanú farebnú paletu. Zle zvolená farba vizuálne znečisťuje priestor. Bolo by napríklad v poriadku, keby všetci vo svojich obývačkách počúvali hlasnú hudbu? Sú vo svojom, môžu si robiť čo chcú? Životné prostredie, sídlisko, v ktorom žijete, nie je iba vaše, preto by ste ho nemali znečisťovať zvukom. Rovnako je to s fasádou – ak ju natriete pestrou farbou – priestor znečistíte farbou. 

    Preto je vhodné vybrať farbu v palete zemitých odtieňov. Ide o tradičné, prijateľné a neškodné farby. Živé farby sú umelé, pastelové odtiene hnedej a žltej už naši predkovia vedeli vyrobiť z prírodných surovín. Vyberte si takú farbu, vďaka ktorej váš dom splynie s okolím. Mal by upútať pozornosť každého pozorovateľa svojou dobrou architektúrou a upraveným okolím, nie farbou svojej fasády. Živé farby sú len rýchlym, lacným a krátkodobým spôsobom, ako upútať pozornosť a zviditeľniť tú-ktorú stavbu.

    Drevená fasáda domu
    Drevo je materiál, ktorý dokáže zdobiť fasádu dlhé roky a chrániť ju pred poveternostnými vplyvmi. Len správne opracované a ošetrované drevo nepotrebuje neustále natieranie alebo lakovanie.

    5. Ostatné fasádne materiály

    Okrem omietnutých fasád a moderných fasádnych systémov existujú aj iné materiály vhodné na fasádu. Po celé storočia sa kvôli svojej odolnosti na sokle používal kameň, omietnutá a natretá bola iba horná časť domu. Horské domy boli často takmer celé drevené. Aj dnes sú drevo a kameň materiály, z ktorých je možné vytvoriť krásne architektonické prvky.

    6. Miestne fasádne materiály

    Mnohí z nás robia chybu, keď na fasádu položia kameň, ktorý sa dováža zo zahraničia alebo dokonca zo vzdialených krajín. Sokel, obruby alebo celé bočné strany sú pokryté jemne brúseným kameňom z Číny, pretože je moderný. Ešte horšie vyzerajú prvky z umelých materiálov, v ktorých sú vtlačené napodobeniny kameňa. Majte na zreteli, že fasáda by mala vydržať roky. Prečo si radšej nevybrať sokel z prírodného miestneho kameňa, ktorý bude pôsobiť príjemnejšie a prírodnejšie, nech je akýkoľvek, a zároveň pekne zapadne do prostredia?

    Drevo je tiež materiál, ktorý dokáže zdobiť našu fasádu po mnoho rokov a chrániť ju pred poveternostnými vplyvmi. Často sa mylne domnievame, že drevo starne príliš rýchlo a vyžaduje príliš veľa údržby. Správne vysušené, ošetrené a chránené drevo nepotrebuje natieranie a lakovanie. Môže trvať desaťročia. Časom zošedne, a bude pôsobiť elegantnejšie a  prirodzenejšie. V modernej architektúre je použitie dreva a kameňa dokonca veľmi žiaduce. Opýtajte sa svojho architekta, čo si o tom myslí, a nechajte ho, aby vám poradil, ako vyrobiť zaujímavú fasádu z prírodných materiálov, bez použitia kričiacich farieb.

    Odborný článok 1956
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda
    9.2
    0

    PLD STAV s.r.o.


    8.7
    0

    Jozef Bartoš - Stavby a rekonštrukcie


    8.7
    0

    Rudolf Kurimai


    10
    0

    NASULSEN SK s r o, org. Zložka NEBRASTAV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené