Pre oblasť

    Oceľové konštrukcie

    Článok si prečítalo viac ako 1782+ používateľov
    Kovové konštrukcie už mnoho rokov konkurujú mnohým ďalším stavebným materiálom (betón, tehly) a majú aj veľa výhod. Používanie kovových konštrukcií je rozšírenejšie v nebytových a priemyselných budovách a v menšej miere v rodinných domoch, aj keď v poslednej dobe došlo k nárastu aj v tejto oblasti. V tomto texte sa pokúsime vysvetliť, aké výhody majú oceľové konštrukcie, aké profily oceľových konštrukcií sa používajú a aká je ich približná cena.
    Odborný článok 1782
    ocelove konstrukcie
    Máme 419 realizátorov v oblasti Kovové konštrukcie:

    1. Oceľové konštrukcie

    Dá sa povedať, že oceľ je materiálom budúcnosti. Nielen vďaka svojím technickými vlastnosťami, ako sú pevnosť v ťahu, možnosť premostenia veľkých rozpätí, rýchla a presná montáž, ľahká údržba, flexibilita, ale aj vďaka výhodám z ekonomického, bezpečnostného a estetického hľadiska, tiež z hľadiska ochrany životného prostredia. Oceľové konštrukcie sú pevné, mimoriadne odolné a bezpečné proti zemetraseniu a dajú sa ľahko kombinovať s inými stavebnými materiálmi.

    1.1. Výstavba budov z oceľových konštrukcií

    Medzi hlavné výhody ocele patrí rýchla a ekonomická inštalácia, dlhá životnosť, flexibilita konštrukcie, ľahká kombinácia s inými stavebnými materiálmi, možnosť premostenia veľmi veľkých rozpätí, minimálna údržba, dizajn a dimenzovanie konštrukcií umožňuje dizajnérom a architektom veľkú tvorivú slobodu. V neposlednom rade oceľové konštrukcie nepoškodzujú životné prostredie, pretože ide o recyklovateľný materiál.  

    Ako už bolo uvedené výstavba budov z oceľovej konštrukcie sa považuje za rovnako rýchlu a ľahkú ako montáž oceľovej konštrukcie. Pred samotnou montážou na stavenisku sa oceľová konštrukcia vyrába na mieru v továrni alebo v dielni v kontrolovaných podmienkach, takže sa tento výrobný proces porovnáva s výrobou drevených rámových panelov pre montované domy. Po dokončení výrobného procesu v závode sa oceľové profily (stĺpy, nosníky...) privezú na stavenisko, kde sa vykoná montáž. Po vyhotovení nosnej oceľovej konštrukcie budovy nasleduje montáž ďalších fasádnych a strešných prvkov.  

    Oceľové konštrukcie sú osobitnou výzvou pre projektantov a architektov, dávajú im veľkú tvorivú slobodu. Stavby z oceľových konštrukcií sa z estetického hľadiska považujú za mimoriadne elegantné, dá sa povedať, že patria medzi trendy moderného architektonického dizajnu a dizajnu všeobecne. Estetický aspekt vidno hlavne v možnosti použitia väčších sklenených plôch, ktorých montáž umožňuje vysoká nosnosť oceľovej konštrukcie.

    1.2. Druhy oceľových profilov

    Oceľové konštrukcie tvoria stĺpy, nosníky a ďalšie konštrukčné prvky, ktoré môžu byť z rôznych profilov. Používajú sa napríklad profily I a IPE valcované za tepla, profil HEA so širokými rovnobežnými pásmi, profily HEB, HEM, U a L, ako aj rôzne konzoly a oceľové rúry. Všetky typy oceľových profilov a všetky požiadavky týkajúce sa rozmerov oceľových konštrukcií sú uvedené v Eurokóde 3 – norma pre navrhovanie oceľových konštrukcií.

    2. Cena kovovej konštrukcie

    Cena kovovej konštrukcie závisí od rozmerov oceľovej konštrukcie, typu oceľových profilov a dodávateľa, resp. zhotoviteľa. Pre väčšie budovy, ako sú napríklad výrobné haly, sa cena používa cena za kilogram materiálu. Ak ide o menšie prvky, napríklad kovové prístrešky, cena sa prepočíta na m2.

    2.1. Cena kovových konštrukcií

    Cena kovových konštrukcií zo žiarovo pozinkovaných profilov, vrátane dodávky a montáže, je okolo 3 – 4 EUR/kg.

    2.2. Cena kovového prístrešku

    Pokiaľ ide o kovové prístrešky, orientačná cena za dodávku a montáž prístrešku veľkosti 4 m × 4 m, pokrytého s polykarbonátovou krytinou, je okolo 190 EUR/m2.

    Ak vás zaujíma presná cena oceľových konštrukcií, najlepšie bude, ak pošlete dopyt našim overeným montérom kovových konštrukcií a dostanete od nich viac ponúk.

    Odborný článok 1782
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kovové konštrukcie?

    Máme 419 realizátorov v oblasti Kovové konštrukcie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 419 realizátorov v oblasti Kovové konštrukcie
    8.6
    0

    AT STAVBY, s.r.o.


    9.2
    0

    COMFERR s.r.o.


    9.3
    0

    Mazy,s.r.o


    9.4
    0

    Avil


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené