Pre oblasť

    Zemné práce: stavebná jama pre rodinný dom

    Článok si prečítalo viac ako 1697+ používateľov
    Keď začneme stavať rodinný dom, prví zhotovitelia, s ktorými sa stretneme na stavenisku sú tí, ktorí realizujú výkop stavebnej jamy a jej zaistenie. Výkop stavebnej jamy a zasypanie terénu sa v stavebníctve považujú za zemné práce.
    Odborný článok 1697
    zemne prace
    Máme 1407 realizátorov v oblasti Zemné práce:

    1. Druhy stavebných jám

    Pokiaľ ide o zemné práce, pri výstavbe nového objektu je potrebné aspoň čiastočne vykopať stavebnú jamu a spevniť podklad. Stavebnú jamu je možné pripraviť rôznymi spôsobmi.

    Jedným zo spôsobov je tzv. široký výkop stavebnej jamy, steny stavebnej jamy sú tvorené pod určitým uhlom. Sklon závisí hlavne od hĺbky jamy a typu pôdy. Pre tento druh stavebnej jamy nepotrebujeme zaistenie.

    Poznáme tiež stavebnú jamu so zvislými stenami. Pri tomto postupe musia byť steny stavebnej jamy zaistené dodatočnou konštrukciou. Väčšinou ich chránime dreveným debnením, drevenými alebo oceľovými plechmi.

    V neposlednom rade sa používajú aj stavebné jamy s podpornými stenami. Steny stavebnej jamy sú spevnené konštrukciou. Niekedy je potrebné aj tzv. ukotvenie konštrukcie.

    2. Pôdne druhy (triedy pôdy)

    Okrem potreby prispôsobiť zložitosť a veľkosť stavebnej jamy budove, ktorá sa má postaviť, musia zhotovitelia určiť aj to, aká dobrá je pôda. Existujú rôzne pôdne druhy (triedy), podľa ktorých klasifikujme kvalitu pôdu. Pôdy sa tiež kategorizujú podľa odporu pôdy, s ktorým sa stretáme počas výkopu. Kvalita pôdy ovplyvňuje jednak spôsob výkopu, jednak spôsob zaistenia výkopu.    

    Do prvej triedy patrí kyprá pôda, akou je černozem (orná pôda), potom nasleduje obyčajná, kultivovaná (obrábaná) alebo hlinitá pôda, a do tretej triedy patrí tvrdá pôda, napríklad štrkovitá pôda. Mnohokrát na mieste výkopu narazíme aj na skaly. Potom je výkop problematickejší a nákladnejší. Ak sú krehké a rozpadávajú sa, považuje sa táto pôda za štvrtú triedu, ak je hornina stredne tvrdá, napr. vápenec alebo slín, je to piata trieda. Skaly môžu byť veľmi tvrdé, ako sú napr. žulové alebo mramorové, a to je šiesta a siedma trieda (kategória).  Pôdny druh (trieda) pôdy ovplyvňuje cenu výkopu, ako aj sklon samotného výkopu. V prípade mäkšej pôdy, z prvej a druhej triedy, je potrebné kopať pod určitým uhlom, inak by sa mohla stena výkopu zrútiť. Keď ide o pôdu tretej triedy výkop sa už môže vykonávať zvisle, ak výkop nepresahuje hĺbku 2m. Ak výkop pod svahom nie je možný, musí sa zemina (jama) zabezpečiť podpornými stenami.

    Odborná rada zo spoločnosti RECYKLÁCIA s.r.o.

    1. Aká je a od čoho závisí hĺbka výkopu stavebnej jamy pre rodinný dom?

    Hĺbku výkopu určuje samotný projekt stavby a závisí od viacerých faktorov. Samotné zemné práce môžeme začať až po vytýčení ich rozsahu na základe projektovej dokumentácie a rozdeľujeme ich do 3 základných skupín:

    - prípravné – vyčistenie pozemku od krovín, pňov, stromov, zriadenie ciest staveniska, odstránenie ornice z povrchu staveniska;

    - hlavné – rozvoz zeminy, rozpojovanie zeminy, výkopové práce, spevňovanie;

    - dokončovacie – terénne úpravy, odvoz prebytočnej zeminy, zatrávnenie, úprava chodníkov.

    2. Ako sa robí výkop jamy a na čo všetko treba dať pozor?

    Pred samotným začatím prác je pre nás veľmi dôležitá obhliadka miesta – pozemku a osobné stretnutie so zákazníkom, ktorý disponuje stavebnými projektmi, projektom existujúcich a budúcich inžinierskych sietí a tiež geologickými a hydrogeologickými výsledkami z prieskumov. Vizuálne zhodnotíme dostupnosť, svahovitosť pozemku a určíme technologický postup.

    3. Akými stavebnými strojmi disponujete, keď ide o výkop stavebnej jamy?

    Naša spoločnosť disponuje technológiou dostatočnou aj pre veľké zákazky, vieme si poradiť ako s výkopovými prácami, tak aj s prevozom materiálov, odpadov a ich zhodnocovaním, alebo presunom našich zamestnancov a pod. Málokto však má vedomosť, že vykopaná zemina je zákonom definovaná ako odpad, pričom je jedno, či je to zemina bez prímes – kameňov, šutiny, dreva a pod., alebo s prímesami. Prácu a nakladanie s odpadmi na Slovensku riadi Zákon o odpadoch č. 79/2015 Z.z. Pre ďalšiu manipuláciu so zeminou – odpadom treba mať povolenia tzv. R5. Potrebné je výkopovú zeminu roztriediť a podrviť, čiže zhodnotiť a vytvoriť z nej materiál na ďalšie použitie. Naša spoločnosť je certifikovaná a má povolenia na uskladnenie, likvidáciu a zhodnotenie stavebných odpadov, rovnako aj zeminy. U nás je samozrejmosťou vystaviť aj potrebné potvrdenia po manipulácií s odpadom. Každý náš zákazník je pre nás prioritou a staviame sa k jeho požiadavkám flexibilne, zodpovedne a profesionálne.

    Pani Božena Mikušová Kullová, spoločnosť RECYKLÁCIA s.r.o.

    3. Veľkosť stavebnej jamy

    Stavebné jamy sa líšia aj podľa šírky výkopu. Ak si vezmeme ako príklad rodinný dom so suterénom, potrebný je široký výkop. Výkop pre suterén musí byť väčší ako povrch celej budovy. Pre pásové alebo bodové základy sa používa úzky výkop. Úzky výkop je stavebná jama, ktorá nie je širšia ako 2 m.  

    Výkopy sa tiež líšia podľa hĺbky; čím hlbšie kopeme, tým ťažšie je kopať a dvíhať materiál na povrch. Nová zóna tak začína každé 2 m.

    4. Príprava podkladu pre základy

    Pred vyhotovením základov musí byť dno stavebnej jamy správne pripravené a spevnené; zvyčajne sa to vykonáva pomocou podsypov. Najskôr, samozrejme, treba vykopať stavebnú jamu, a potom vyrovnať dno zhutnením a valcovaním zeme. Na dno sa položí polypropylénová vrstva, aby sa zabránilo zmiešaniu podsypu s existujúcou zeminou. Potom sa vrstva pokryje podsypom, ktorý zvyčajne pozostáva z hrubého piesku, štrku alebo drveného kameňa; táto vrstva musí byť dobre zhutnená. Podsyp  je vždy viacvrstvový a každá podsypová vrstva musí byť dobre  pripravená. Keď je všetko správne pripravené, môže sa začať vyhotovenie základov.

    Odborný článok 1697
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zemné práce?

    Máme 1407 realizátorov v oblasti Zemné práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1407 realizátorov v oblasti Zemné práce
    9.2
    0

    ACCORD stavebná kancelária, s.r.o.


    8.9
    0

    VYPRAG s.r.o.


    9.5
    0

    Vladimír Jucha


    9.7
    0

    REMU s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené