Pre oblasť

    3D modelovanie a 3D vizualizácia

    Článok si prečítalo viac ako 1450+ používateľov
    Počuli ste o 3D vizualizácii? Donedávna architekt bol aj umelcom, od ktorého sa očakávalo, že vypracuje plány pre nový dom a nakreslí skice toho domu. Ceruzka bola čarovná pomôcka a hrubé náčrty boli obvyklým spôsobom komunikácie medzi zákazníkom a architektom. Počítač je dnes všemohúci a všadeprítomný nástroj, bez ktorého sa takmer nič nedá urobiť, to isté platí aj pre projektantov. Počítačová technika okrem iného zmenila spôsob vytvárania predstavy o výstavbe, dizajne a zariadení interiéru.
    Odborný článok 1450
    trojrozmerna vizualizacia
    Máme 634 realizátorov v oblasti Vizualizácie:

    1. Čo je to 3D vizualizácia?

    Architektúra sa začína skicou (náčrtom). Skica je súčasťou tvorivého procesu architektonického plánovania. Pomocou nej alebo podobným spôsobom architekt dom domyslí, urobí nákresy, pôdorysy, prierezy, konštrukčné prvky, štruktúrne časti a podobne. Plány a náčrty sa čiastočne používajú na komunikáciu medzi architektom a zákazníkom, ale sú to predovšetkým pokyny a smernice pre zhotoviteľov a poskytovateľov služieb. Určite ste už počuli, že obrázok má hodnotu tisíc slov. Potom pochopíte, prečo sa 3D vizualizácia, teda animácia a modelovanie ako nástroj všeobecne, stali takými dôležitými.

    3D vizualizácia je trojrozmerný obraz, v skutočnosti schematické znázornenie vášho budúceho príbytku. Znázorňuje vnútorný a vonkajší priestor, ktorý dizajnér nakreslí pomocou počítača. Môže vypracovať desiatky skíc a nákresov. Potom vyberie tie najpôsobivejšie, vytvorí 3D render (niečo podobné ako filmový trailer) a ukáže ho zákazníkovi. Môže spracovávať požadované obrázky pomocou rôznych grafických programov a filtrov a získať skutočnú animáciu priestoru. Zákazníci, ktorým ukáže takúto vizualizáciu, budú mať dojem, že skutočne vidia svoj dom a stoja vo svojej budúcej obývačke alebo na schodisku, o ktorom sa toľko diskutovalo.

    2. Prečo je vizualizácia taká dôležitá?

    Vďaka 3D vizualizácii sa výrazne uľahčila komunikácia medzi architektom a zákazníkom a výrazne sa skrátil samotný proces plánovania.

    Nie každý si vie predstaviť svoj budúci príbytok, mnohí si ho nevedia predstaviť ani z plánov, pôdorysov alebo dvojrozmerných obrázkov. Naopak, akonáhle uvidia animáciu alebo model v pohybe, ktorý zobrazuje budúci dom z rôznych uhlov a perspektív, všetko sa stane oveľa ľahším a zrozumiteľnejším. Architekti môžu podrobne vysvetliť a ukázať svoje nápady, a zákazníci môžu okamžite zistiť, či to spĺňa ich predstavy. Vizualizácia presne zobrazuje určité architektonické alebo stavebné prvky, materiály, veľkosti, farby, usporiadanie – jedným slovom všetko, čo potrebujete, aby ste videli, ako všetko pôsobí v reálnom priestore a či je to tak, ako ste si predstavovali. Vizualizácia teda obmedzuje možné nedorozumenia a chybné interpretácie; určite treba spomenúť, že v tejto prvej fáze výstavby (plánovania) sa dá všetko bez problémov veľmi ľahko a rýchlo zmeniť. Následné zmeny, keď sa začne stavať, vo väčšine prípadov stoja veľa peňazí a nervov.

    Odborná rada zo spoločnosti 3Dinterier.sk

    1. Prečo vizualizovať nejaký projekt a prečo je 3D vizualizácia dôležitá?

    V dnešnej dobe by podľa mňa mala byť aspoň základná 3D vizualizácia už štandardom pri
    akejkoľvek väčšej realizácii, či interiéru a jeho časti ale aj exteriéru. Ak sa rozhodnete
    vizualizovať váš projekt, získate tak mnoho výhod. V prvom rade máte pri 3D vizualizácii
    možnosť vidieť hotový projekt v reálnej podobe ešte predtým ako vôbec začnete s prácami. Fotorealistická vizualizácia je pre laika na nerozoznanie od fotky, takže budete mať pocit, ako by ste sa dívali na hotovú realizáciu. Dokážete tak oveľa lepšie premyslieť potrebné detaily a naplánovať ideálne dispozičné riešenie, elektroinštaláciu, osvetlenie, farebné ladenie, dizajn a ešte oveľa viac. Pri využití služieb skúseného dizajnéra získate okrem 3D vizualizácie aj názor a cenné rady odborníka, ktorý sleduje aktuálne trendy, ovláda potrebné ergonomické závislosti a má dostatok skúseností aby pre vás vytvoril projekt podľa vašich predstáv. V neposlednom rade budete mať „v ruke" projekt/ vizualizáciu/ výkresy, ktoré vám pomôžu pri komunikácii s realizačnou firmou. 3D vizualizácia vám teda hlavne pomôže s chýbajúcou predstavivosťou a nápadmi a tým si ušetríte množstvo stresu, keď neviete ako ďalej.

    2. Čo potrebujem na vypracovanie 3D vizualizácie?

    Na vypracovanie 3D vizualizácie zvyčajne postačujú 3 základné veci:
    Rozmery súčasného stavu projektu alebo projektová dokumentácia (stavebný projekt) – tie sú potrebné na vytvorenie čo najpresnejšej vizualizácie, ktorá bude zobrazovať reálny stav po dokončení. Hlavne pri návrhu nábytku a kuchyne na mieru sú potrebné čo najpresnejšie rozmery.
    Vaša predstava o plánovanom budúcom stave – sem patria akékoľvek informácie o vašich predstavách, využití priestoru, farebnosti a podobne. Skúsený dizajnér vám s tým pomôže položením tých správnych otázok, tak aby získal potrebné informácie na začiatok.
    Dôvera zveriť svoj projekt do rúk odborníka – ktorá je pri návrhu interiérov asi najdôležitejšia. Interiér domu či bytu totiž patrí medzi osobný intímny priestor, v ktorom budete tráviť množstvo svojho času. Je preto ideálne, ak si s dizajnérom „sadnete“ čo sa týka vkusu a štýlu. Tak sa dokážete naladiť na spoločnú vlnu a vzájomná spolupráca bude o to príjemnejšia.

    3. Koľko stojí vytvorenie 3D vizualizácie a od čoho závisí cena?

    Cena za vypracovanie 3D vizualizácie závisí od viacerých faktorov, ako napríklad
    typu projektu (novostavba, rekonštrukcia), rozlohy a typu navrhovaných miestností  (zvyčajne je s malými priestormi viac práce ako s veľkými a je potrebné efektívne vyriešiť každý centimeter), rozsahu návrhu (niekomu postačuje „len" 3D vizualizácia, iný chce kompletný projekt s nákupným zoznamom všetkého navrhnutého zariadenia, nábytku a doplnkov). Cenovo je preto každý projekt a zadanie iné, no aj pri menšej rekonštrukcii stojí 3D vizualizácia od dizajnéra rádovo niekoľko stoviek eur. Pri väčších projektoch (kompletné návrhy interiérov domov či bytov) sa cena môže vyšplhať na pár tisíc. Je to však investícia, ktorá sa vám vráti vo forme vyššej kvalitatívnej a úžitkovej hodnoty vášho bývania. Zverením projektu do rúk dizajnéra získate viac voľného času pre rodinu, prácu či hobby. Dizajnér totiž premýšľa nad vaším projektom, zatiaľ čo vy si užívate voľné chvíle. A to je na nezaplatenie.

    Pán Ing. Pavol Pastorčák, spoločnosť 3Dinterier.sk

    3. Cena

    Cena 3D priestorového zobrazenia závisí od úrovne kvality vizualizácie, počtu vizualizácií a projekčnej kancelárie. Ceny 3D renderov, resp. vizualizácií objektov a vypracovanie 3D modelov začínajú od 80 EUR a môžu dosahovať až 400 EUR/obrázok. Cena makety 3D modelu závisí od veľkosti, použitého materiálu či zložitosti modelu a v priemere sa pohybuje medzi 300 a 600 EUR. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu môžete poslať dopyt našim overeným zhotoviteľom 3D vizualizácií, a tak dostanete viacero ponúk.

    Odborný článok 1450
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vizualizácie?

    Máme 634 realizátorov v oblasti Vizualizácie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 634 realizátorov v oblasti Vizualizácie
    9.2
    0

    regec+vrbova architekti s. r. o.


    9.5
    0

    atelier HAPLUS, s.r.o.


    8.8
    0

    BENKOVÁ DESIGN


    9.5
    0

    Miroslav Filičko ml. ESYM ART


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené