Pre oblasť

    Profily Knauf pre priečky (priečkové, priečne steny)

    Článok si prečítalo viac ako 1090+ používateľov
    Priečky (priečkové, priečne steny) sú deliace, nenosné konštrukcie. Pretože nie je potrebné, aby mali vysokú únosnosť, môžu sa vyhotoviť nasucho, zo sadrových alebo sadrokartónových dosiek pripevnených z oboch strán na drevenú alebo oceľovú podkonštrukciu (najznámejšie sú profily Knauf), ktorá zabezpečuje stabilitu. Dosky a profily sa kupujú hotové a potom sa z nich na mieste vyhotovia priečky.
    Odborný článok 1090
    priecky
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    1. Čo všetko je potrebné na vyhotovenie priečky?

    Priečky sa používajú všade tam, kde treba oddeliť jeden priestor od druhého. Čím ľahšie a rýchlejšie sa inštalujú, tým ľahšie a rýchlejšie sa dajú v prípade potreby demontovať. Okrem vonkajších dosiek (panelov) a nosných profilov na vyhotovenie priečky potrebujeme aj skrutky na upevnenie panelov, hmoždinky, izolačný materiál, škárovaciu hmotu a tesniace pásky. Keď máme všetko pripravené, potom môžeme vykonať montáž sadrokartónu. Najskôr treba určiť veľkosť a polohu priečky (priečkovej) steny. Rozmery priečky sa prenesú pomocou vodováhy na podlahu, strop a už existujúce steny.

    2. Profily Knauf pre priečky

    2.1. Profily Knauf

    Keď poznáme rozmery priečnej steny a máme vyznačené jej umiestnenie, začneme pripravovať potrebné profily. Profily Knauf  majú mať rovnakú výšku ako výška priečnej steny, alebo sú zhruba o centimeter nižšie. Ak sa používajú kovové profily, režú sa na potrebnú dĺžku špeciálnymi nožnicami na plech. Zospodu a zhora sú profily Knauf utesnené tesniacou páskou. Profily sa upevňujú pomocou skrutiek na podlahu a strop, ak sa použijú kovové profily U, umiestnia sa do vhodnej vzdialenosti a medzi ne sa umiestni profil v tvare C. Konštrukciu priečnej steny je možné realizovať aj iným spôsobom. K dispozícii sú kovové profily Knauf (profily C) a drevené profily Knauf. Nie je medzi nimi nijaký zvláštny rozdiel, ide skôr o to, ktoré vám z akýchkoľvek dôvodov viac vyhovujú.

    2.2. Dosky na vyhotovenie priečok

    Dobre umiestnená podkonštrukcia profilu Knauf je veľmi dôležitá pre každú priečnu stenu. Po dokončení montáže profilu Knauf a vytvorení štruktúry priečnej steny sa začína upevnenie vonkajších dosiek, najprv z jednej strany. Dosky alebo panely by mali byť asi o 1 cm nižšie ako výška miestnosti. Keď sú sadrokartónové alebo iné dosky pripravené, pripevnia sa pomocou skrutiek k C profilom. Priečka nie je z oboch strán uzavretá, pokým nie je nainštalovaná izolácia medzi profilmi.  

    Knauf profily
    Profily Knauf pre priečky sú vyrobené z kovu (ALU) alebo z dreva

    3. Inštalácie v priečkach

    Ak je potrebné umiestniť inštalácie do priečnej steny, treba to vykonať v ďalšom kroku. Inštalácie sa umiestňujú medzi panely, vo vnútri steny, kde sú profily Knauf C, na označených miestach sú v doskách vyrezané otvory pre spínače a zásuvky. Preto je najlepšie vopred určiť a označiť pozície spínačov a zásuviek. 

    4. Izolácia a tesnenie priečok

    Po dokončení inštalácií prichádza na rad zvuková izolácia priečkových stien. Zvyčajne sa  tzv. mäkká izolácia umiestňuje do steny, medzi profily Knauf, a slúži ako tepelná a zvuková izolácia. Keďže sa priečky používajú predovšetkým na rozdelenie priestoru, je dôležitejšie, aby boli dobre zvukovo izolované.  

    Nakoniec treba umiestniť  panely Knauf z druhej strany, čím sa prakticky uzavrie priečková stena. Pretože tento typ priečkovej steny je vlastne „sendvič“ z dvoch vrstiev panelov a inštalácií uprostred, je veľmi dôležité, aby boli všetky prvky dobre pripevnené. V opačnom prípade, na novej stene sa objavia praskliny.  

    5. Konečná úprava priečok

    Nakoniec spoje vonkajších dosiek treba ošetriť škárovacou hmotou. Táto hmota sa najskôr nanesie pozdĺž spojov dosiek a potom cez ňu prechádzajú tesniace pásky. Ak sa použijú samolepiace pásky, postup je opačný, najskôr nainštalujeme pásku. Ak je to potrebné, injektážna malta sa nanáša v dvoch vrstvách, keď je malta suchá, povrch treba ošetriť a prebrúsiť. Na sucho ošetrené škáry priečkovej  steny sa potom nanáša posledná tenká vrstva vyrovnávacej hmoty. Priečky nakoniec treba vygletovať. Keď je toto všetko hotové, stena je pripravená na dokončenie požadovaným náterom (vymaľovanie). 

    Je potrebné poznamenať, že pri zhotovovaní spojov treba byť opatrní, správne ošetrenie škár v sadrokartónových konštrukciách je skutočne zásadné. Ak nie je všetko urobené správne, môžu sa na novej stene objaviť praskliny už za mesiac. Preto je dvojvrstvové vyhladenie nevyhnutné. Nesmú sa zanedbávať ani spoje dosiek so stenami. Zvyčajne sa riešia bielym alebo bezfarebným silikónom, takže aj keď sa objavia praskliny, nebudú viditeľné.  

    Priečkové steny
    Priečkové steny Knauf sú nakoniec ošetrené dokončovacou vrstvou
    Odborný článok 1090
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sadrokartóny?

    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2150 realizátorov v oblasti Sadrokartóny
    10
    2

    Peterkiss RPkiss


    10
    3

    Daniel Harča - DH maliar s.r.o.


    8.7
    0

    Orgones, s.r.o.


    8.7
    0

    KOL-stavservis, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené