Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Stavenisková tabuľa (informačná tabuľa stavby) a oznámenie o začatí stavebných prác

    Článok si prečítalo viac ako 5720+ používateľov
    Podľa zákona musí byť každé stavenisko pred začiatkom stavebných prác označené tabuľou. Označenie staveniska má na starosti stavebník, teda investor a tabuľa musí byť umiestnená na viditeľnom mieste, na pravej strane od vstupu na stavenisko. Stavenisková tabuľa (informačná tabuľa stavby) je povinná pre všetky stavby, pre ktoré je vydané stavebné povolenie, či už ide o novú stavbu, rekonštrukciu budovy, dodatočnú stavbu alebo zbúranie stavby. V niektorých prípadoch (nie vo všetkých) je tiež potrebné vybaviť oznámenie o začatí stavebných prác!
    Odborný článok 5720
    prihlasenie staveniska
    Máme 331 realizátorov v oblasti Riadenie projektu a stavebný dozor:

    1. Oznámenie o „začatí stavebných prác“

    1.1. Kedy je potrebné oznámenie o „začatí stavebných prác“?

    Stavebník, teda investor, musí vo väčšine prípadov pred začatím prác predložiť inšpektorátu práce, v ktorého územnom obvode sa stavenisko nachádza, oznámenie „o začatí stavebných prác“. To je potrebné v prípadoch, ak:
    1. plánované trvanie prác na stavenisku bude dlhšie ako 30 pracovných dní a na stavenisku bude súčasne pracovať viac ako 20 fyzických osôb alebo
    2. ak rozsah plánovaných prác prekročí 500 dní.
    V súlade s tým stavebník pred začatím prác viditeľne umiestni na stavenisku oznámenie „o začatí stavebných prác“, ktoré v prípade zmeny aktualizuje.

    1.2. Ako sa vybavuje oznámenie o začatí stavebných prác?

    Registrácia staveniska, resp. vybavenie oznámenia o začatí stavebných prác, môže sa vykonať vyhľadaním formulára cez internet (napr. Príloha č. 1, k nariadeniu vlády č. 396/2006 Z. z. – Oznámenie) a jeho vyplnením. Formulár sa potom pošle poštou alebo sa odovzdá osobne na príslušný orgán. Ak bola žiadosť o stavenisko úspešne podaná alebo ste zadali neúplný formulár, zistíte to spätnou informáciou.     

    Oznámenie o „začatí stavebných prác“ je nevyhnutné pre všetky objekty, ktoré bude stavať väčší počet robotníkov v dlhšom období
    Oznámenie o „začatí stavebných prác“ je nevyhnutné pre všetky objekty, ktoré bude stavať väčší počet robotníkov v dlhšom období

    2. Stavenisková tabuľa (informačná tabuľa stavby)

    2.1. Čo je stavenisková tabuľa?

    Stavenisková tabuľa (informačná tabuľa stavby) je tabuľa, ktorá musí byť vypracovaná v súlade so zákonom a zavesená na viditeľnom mieste pri vstupe na stavenisko. Je to jeden z najzákladnejších prvkov, ktoré musí mať každé stavenisko pred začatím akýchkoľvek stavebných alebo remeselných prác na ňom. Je to tabuľa, na ktorej sú na jednom mieste všetky informácie o objekte a všetkých aktéroch podieľajúcich sa na stavbe.

    2.2. Kto má povinnosť umiestniť uvedenú tabuľu?

    Podľa pravidiel za vyhotovenie a umiestnenie tabule je zodpovedný stavebník, teda investor. Zhotoviteľ preto neinštaluje staveniskovú tabuľu podľa vlastného uváženia, ale na príkaz investora. Investor sa samozrejme môže dohodnúť so zhotoviteľom, aby stavenisko označil samotný zhotoviteľ, v súlade s predpismi.

    2.3. Čo obsahuje stavenisková tabuľa?

    Stavenisková tabuľa (informačná tabuľa stavby) musí obsahovať nasledujúce údaje o stavbe: označenie stavby (názov a účel budovy – nová stavba, prístavba, nadstavba, rekonštrukcia, zmena účelu budovy, dodatočná stavba alebo zbúranie budovy); stavebné povolenie – dátum vydania a názov orgánu, ktorý stavebné povolenie vydal, všetky  zmeny a doplnky); meno stavebníka – investora resp. adresu staveniska; názov firmy realizujúcej stavbu (zhotoviteľ),  meno zodpovedného stavbyvedúceho, poprípade meno stavebného dozoru a termín realizácie (začatia a ukončenia stavby).   

    V prípade výstavby náročného objektu je potrebné okrem spomenutých údajov uviesť aj meno a sídlo audítora, ktorý vykonal audit projektu na získanie stavebného povolenia a meno, priezvisko a adresu koordinátora bezpečnosti a ochrany zdravia na stavenisku. Na tabuli sú zvyčajne aj telefónne čísla, kontakty na zodpovedné osoby, ktoré v prípade potreby volajú súkromné ​​alebo úradné osoby.   

    Na staveniskovej tabuli stavby musia byť všetky zákonom stanovené údaje
    Na staveniskovej tabuli stavby musia byť všetky zákonom stanovené údaje

    3. Kedy nie je potrebná stavenisková tabuľa?

    Nie vždy je nevyhnutná stavenisková tabuľa, ale stavenisko vždy musí byť označené (oplotené) a vždy musí poskytnúť základné informácie. Existuje niekoľko výnimiek, pre ktoré sa takáto tabuľa nevyžaduje, pretože nie je potrebné osobitne označovať stavenisko. To platí v prípade: ak je stavba svojpomocná alebo ak ide o stavenisko jednoduchých stavieb, na ktoré je potrebné získať stavebné povolenie. 

    Aj keď sa tieto dva prípady považujú za výnimky, keď sa stavenisková tabuľa nevyžaduje, stavenisko treba ešte nejako označiť. Na označenie stačí list papiera A4, ktorý obsahuje dôležité údaje o stavbe. Papier musí byť chránený pred poveternostnými vplyvmi napr. plastovou fóliou, pripevnený na viditeľné miesto pri vchode na stavenisko. Podľa zákona o výstavbe objektov vo vlastnej réžii môže jednotlivec za pomoci priateľov, príbuzných a primeraného odborného dozoru stavať iba objekty určitých veľkostí. Patria sem budovy s maximálnou úžitkovou plochou 250 m2, ako napríklad rodinný dom so suterénom, prízemím a podkrovím. V týchto prípadoch stačí na označenie staveniska hárok A4 a tabuľa sa nevyžaduje.  

    POZOR! V prípade, že objekt na základe zmluvy bude stavať konkrétny zhotoviteľ – stavebná spoločnosť, stavenisková tabuľa je nevyhnutná, a to aj napriek tomu, že ide v podstate o súkromný objekt!

    4. Tvar a rozmery staveniskovej tabule

    Samotná tabuľa nemôže mať ľubovoľné rozmery alebo tvary, ale je predpísaná zákonom. Je však na investorovi, to znamená, keď si najme výrobu tabule, ako sa skombinuje a usporiada text, ktorý musí obsahovať. Investori si väčšinou objednávajú tabule z grafických dielní alebo spoločností a objednávajú si buď tie podľa hotových modelov alebo podľa vlastnej predstavy. Ak takúto povinnosť nemáte, vytlačte oznámenie tak, aby bolo čitateľné a zrozumiteľné.

    5. Koľko stojí stavenisková tabuľa?

    Za staveniskovú tabuľu (informačnú tabuľu staveniska) treba vyčleniť okolo 100 EUR, v závislosti od jej veľkosti, údajov, ktoré obsahuje, a samozrejme, grafických požiadaviek.

    Odborný článok 5720
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Riadenie projektu a stavebný dozor?

    Máme 331 realizátorov v oblasti Riadenie projektu a stavebný dozor:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 331 realizátorov v oblasti Riadenie projektu a stavebný dozor
    8.7
    0

    Ing. arch. Igor Čierny - A ATELIER


    10
    1

    ask haus s.r.o.


    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    9.6
    0

    ARCline, s. r. o. - Architektonické riešenia


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené