Pre oblasť

    Rastlinná čistička odpadových vôd, čistenie odpadovej vody rastlinami

    Článok si prečítalo viac ako 1188+ používateľov
    Rastlinné čistiarne (čističky) odpadových vôd sú jedným z možných spôsobov čistenia odpadových vôd z domácností, podľa technológie patria k biologickému typu čistiarne. Rastlinná čistička odpadových vôd na pozemku rodinného domu zaberá plochu necelých 10 m2, čo je viac ako povrch potrebný pre biologické a lagúnové čističky. Najdôležitejšou charakteristikou rastlinnej čističky je, že je založená na udržateľných metódach a na svoju prevádzku nepotrebuje elektrickú energiu. To je jeden z hlavných dôvodov rastúcej popularity a dopytu po rastlinných čističkách odpadových vôd.
    Odborný článok 1188
    rastlinna cisticka odpadovych vod
    Máme 197 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd:

    1. Rastlinná čistička odpadových vôd

    Rastlinná čistička odpadových vôd sa vyznačuje mnohými spôsobmi použitia. Používa sa na čistenie odpadových vôd z obce, rodinných domov, fariem, rôznych turistických zariadení, parkov alebo malých dielní a priemyselných závodov. Prevádzka takejto čističky je obzvlášť dôležitá, pretože rastlinné čistiarne vykonávajú aj terciárne ošetrenie, pri ktorom sa z vody odstraňujú patogénne baktérie a určité živiny. 

    2. Vlastnosti rastlinnej čističky odpadových vôd

    Rastlinné čističky odpadových vôd majú veľa pozitívnych vlastností. Úspešne znižujú počet baktérií, odstraňujú zlúčeniny dusíka, fosforu, ťažkých kovov a iných toxických látok. Prevádzka a údržba takýchto čističiek odpadových vôd je jednoduchá a nenáročná; dajú sa podľa potreby ľahko upgradovať a sú funkčne aj esteticky praktické a hodia sa do každého prostredia, splynú s ním. 

    3. Ako funguje rastlinná čistička odpadových vôd

    3.1. Biologické alebo rastlinné zariadenie na čistenie odpadových vôd?

    Hlavný rozdiel medzi biologickou a rastlinnou čističkou je v prietoku vody cez zariadenie. Pri rastlinnej čističke odpadových vôd sa voda pohybuje gravitačne, bez použitia čerpadla, takže pre jej úspešnú prevádzku potrebujeme svahovitý terén. To je výhoda z hľadiska inštalácie, prevádzky a údržby systému; všetky náklady sú nižšie ako v prípade biologickej čistiarne.

    3.2. Súčasti čističky opadových vôd

    Rastlinná čistička odpadových vôd sa skladá z dvoch prepojených bazénov (nádrží), cez ktoré preteká odpadová voda pod povrchom, čo zabraňuje tvorbe zápachu a vývoju rôzneho hmyzu. Odpadová voda preteká cez substrát, na ktorom sú vysadené rastliny. Substrát pozostáva zo zmesi rôznych frakcií drveného kameňa. Oba bazény majú hydroizoláciu. Substrát obsahuje veľa mikroorganizmov, ktoré čistia vodu, zatiaľ čo rastliny na povrchu ju dodatočne filtrujú. Celý proces je kombináciou chemického, fyzikálneho a biologického čistenia. Je to výnimočný proces, pretože voda môže byť pri výstupe až o 99 % čistejšia ako pri vstupe do systému. Priemerná čistota vody je zvyčajne asi 85 %. Rovnako je to aj v zime, aj keď je vegetácia podstatne menšia. Vyčistená voda zo zariadenia sa používa na polievanie trávnikov a ovocných sadov, na polievanie zeleniny sa neodporúča.

    4. Druhy rastlinných čističiek odpadových vôd

    4.1. Povrchové a podzemné (podpovrchové) vodné toky

    Existuje rastlinná čistička odpadových vôd s povrchovým alebo podzemným vodným tokom. Čistička odpadových vôd s povrchovým tokom potrebuje pre rovnakú čistiacu silu väčšiu plochu ako čistička s podzemným tokom. Nevýhodou je znížený výkon pri nízkych teplotách, keď voda zamŕza. Hlavnou výhodou povrchových čistiarní je ich estetický vzhľad, pretože pôsobí ako dekoratívny vodný prvok v záhrade a nie ako nejaký druh zariadenia. Rastliny pokrývajú povrch vody, a preto všetko pôsobí prirodzene a atraktívne. Pre tento typ zariadenia na čistenie odpadových vôd sú vhodné plávajúce druhy rastlín, ako sú plávajúce hyacinty a lekná alebo tie, ktoré majú korene, ako napríklad trstina.  

    4.2. Rastlinná čistička odpadových vôd potrebuje rastliny

    Rastlinná čistička odpadových vôd, ako už názov napovedá, musí mať rastliny. Rastliny sú tie, ktoré vytvárajú mikroorganizmy (makrofyty) tak, že im poskytujú povrch, na ktorý sa viažu, a rozkladajú prebytočnú organickú hmotu, ktorá je nevyhnutná pre rast mikróbov. Rastliny cez korene vylučujú aminokyseliny, enzýmy a ďalšie látky, ktoré urýchľujú reprodukciu užitočných mikroorganizmov. Mikroorganizmy sú dôležitou súčasťou čistiacich zariadení – potrebuje ich takmer každý. Pomáhajú čistiť vodu štiepením uhlíka, dusíka, železa a síry.

    5. Rastlinná čistička v domácnosti

    Rastlinná čistička odpadových vôd vám umožňuje zabezpečiť si vodu, ktorá sa používa na splachovanie toalety skôr ako sa vráti do životného prostredia. Ak žijete na mieste, ktoré nemá regulovanú verejnú kanalizačnú sieť, je takéto zariadenie najlepším a najpraktickejším riešením. Týmto spôsobom sa šetrí energia, ktorá by sa inak použila na čistenie vody. Čistička odpadových vôd sa skladá z potrubí na prívod vody a vzduchu, bazéna, v ktorom je substrát zložený z frakcie kameňa a kompostu, filtrov, revízneho otvoru a kontrolnej šachty a výstupného potrubia. Ak ho umiestnite vedľa domu, prispeje to k estetike a prirodzenosti priestoru. Mali by ste však vedieť, že na takéto zariadenie budete potrebovať dosť miesta. Domáca čistiareň potrebuje asi 10 m2 priestoru.

    Rastlinná čistička odpadových vôd nevyžaduje veľkú údržbu. Pravidelne treba odstraňovať kal, kontrolovať potrubia, každoročne kosiť rastliny. Neexistujú takmer žiadne ďalšie povinnosti. Na výstavbu rastlinnej čistiarne nepotrebujete stavebné povolenie.

    6. Rastlinná čistička odpadových vôd – cena

    Počiatočná cena rastlinnej čističky odpadových vôd je o niečo vyššia ako biologických zariadení. Pohybuje sa okolo 2 000 EUR a viac, v závislosti od veľkosti čistiarne a ďalších faktorov.

    Odborný článok 1188
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd?

    Máme 197 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 197 realizátorov v oblasti Čističky odpadových vôd
    8.6
    0

    Jozef Križan - autodoprava


    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    7.5
    2

    Lukáš Polák - Marián Homola


    10
    5

    Jozef Heka


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené