Pre oblasť

    Údržba bazéna – ako sa starať o vodu v bazéne?

    Článok si prečítalo viac ako 1322+ používateľov
    Ak máte šťastie, že váš dvor je zdobený bazénom, veľmi dôležitá je jeho údržba. Iba tak bazén zostane atraktívny, osviežujúci a vždy pripravený na použitie. Preventívna a pravidelná údržba bazéna výrazne pomáha znižovať celkové náklady, pretože iba tak predídete nenapraviteľným škodám spôsobeným zanedbaním bazéna. V skutočnosti pre bazén platí to isté ako pre auto – pravidelné kontroly sú nevyhnutné.
    Odborný článok 1322
    udrzba bazena
    Máme 235 realizátorov v oblasti Bazény, wellness:

    Okrem kontroly a údržby bazénovej konštrukcie je rovnako dôležitá alebo ešte dôležitejšia údržba bazénovej vody, pretože ju pri kúpaní doslova nasiaknete a často sa vám dostane do uší, nosa, hrdla a očí. Na prvom mieste je preto hygiena a čistota vody v bazéne, ktorú je možné udržiavať pomocou chemikálií a iných prísad. Pripravili sme preto pre vás niekoľko tipov na čistenie a údržbu bazénu a vody v ňom. 

    Udržiavanie optimálnych chemických hodnôt vody

    Dnes môžete pomocou jednoduchých nástrojov skontrolovať vhodnosť chemických prísad potrebných na udržanie nezávadnej a dokonale čistej vody. Okamžite vám ukážu, aká je rovnováha chemických látok vo vode v čase skúšky. V zásade platí pravidlo, že rovnováha chemikálií vo vode v bazéne by sa mala v letných mesiacoch kontrolovať každých 7 dní a v menej teplých mesiacoch postačuje kontrola každých 14 dní, pretože nižšie teploty sťažujú a spomaľujú množenie škodlivých mikroorganizmov. V chladnejších mesiacoch by samozrejme voda mala byť kontrolovaná, iba ak je bazén používaný.  

    Pravidelná údržba a čistenie bazéna je kľúčom k zdravému a bezpečnému kúpaniu
    Pravidelná údržba a čistenie bazéna je kľúčom k zdravému a bezpečnému kúpaniu

    Hodnota pH

    Hodnota pH vody v bazéne by mala byť medzi 7,2 – 7,8, najideálnejšia hodnota je okolo 7,4. Ak hodnota pH bazénovej vody klesne pod 7,2, znamená to, že ste do vody pridali príliš veľa chlóru; v súvislosti s týmto treba starostlivo dodržiavať pokyny výrobcu. Zvyšujúca sa hodnota pH naznačuje, že účinnosť chlóru je nižšia. Keď pH dosiahne hodnotu 8,0, znamená to, že chlór je už o 10 % menej účinný ako bol pôvodne pri optimálnych hodnotách pH. 

    Ak je hodnota pH vysoká, na vode pozdĺž stien bazénu sa začne vytvárať pena; nižšia  hodnota pH zabráni jej tvorbe. Nadmerné množstvo chlóru určite nie je žiaduce; najlepšie je udržiavať ideálnu hodnotu pH a odstrániť všetku vytvorenú penu. 

    Optimálna hodnota pH bazénovej vody je 7,4
    Optimálna hodnota pH bazénovej vody je 7,4

    Vyprázdnite filtračný kôš

    Filtračný kôš (ang. skimmer basket) je zvyčajne umiestnený na bočnej strane bazéna, aby bol ľahšie prístupný. Jeho primárnou funkciou je zachytávať všetky nečistoty z prostredia (napr. opadané lístie) predtým, ako nasiaknu a klesnú na dno bazéna. Je dôležité pravidelne kontrolovať kôš, aby nebol nikdy viac ako z polovice plný, pretože inak nemôže správne fungovať a neslúži svojmu účelu. 

    Filtračný kôš znemožňuje, aby zelený odpad a nečistoty padali na dno bazéna
    Filtračný kôš znemožňuje, aby zelený odpad a nečistoty padali na dno bazéna

    Dávajte pozor na hladinu vody

    Je hladina vody príliš vysoká alebo príliš nízka? Ideálna hladina vody v bazéne je niekedy skutočnou záhadou, stále však musíte nájsť tú optimálnu.  Voda by mala siahať presne do stredu výšky filtračného koša, aby celý bazén fungoval efektívne a kvalitne. Ak je hladina vody príliš nízka, čerpadlo bazéna môže vyschnúť a ak je príliš vysoká, filtračný kôš sa „zadusí“; nahromadené nečistoty sa vylejú na povrch vody a potom spadnú na dno bazéna.

    Obmedzte chlórovanie

    Občas budete kvôli zvýšenému množstvu rias alebo dokonca zvieracích výkalov potrebovať agresívnejší prístup k čisteniu. To v skutočnosti znamená, že na odstránenie nebezpečného odpadu a znečisťujúcich látok bude potrebné zvýšiť množstvo chlóru. Zabíja všetky huby, baktérie a iné mikroorganizmy. Chlórovanie bazénovej vody (tzv. chlór šok) by sa však malo obmedziť na vyššie opísané extrémne prípady. Nemalo by to byť v žiadnom prípade trvalou praxou, pretože zvýšené množstvo chlóru vo vode môže byť škodlivé pre zdravie a pokožku. Odporúčame nepoužívať bazén aspoň niekoľko dní po takomto chlórovaní, aby sa z vody odparilo veľké množstvo chlóru. Tiež vám odporúčame vykonať chlórovanie v noci, resp. večer, lebo slnko pôsobí na chlór, takže by sa znížila účinnosť tohto agresívneho čistiaceho procesu. 

    Tzv. šokové chlórovanie sa vykonáva iba vo výnimočných situáciách
    Tzv. šokové chlórovanie sa vykonáva iba vo výnimočných situáciách

    Čistenie filtra

    Väčšine bazénov stačí vyčistiť filter niekoľkokrát ročne, čo najviac závisí od frekvencie používania bazéna. Hlavnými varovnými signálmi, že je nevyhnutné urgentne vyčistiť bazénový filter, sú horšie odtokové výkony na dne bazéna a neobvyklé pachy vychádzajúce z vodnej hladiny. Filtre treba starostlivo skontrolovať po každej väčšej búrke, ktorá môže spôsobiť veľa lístia a nečistôt z okolia. Pri čistení filtra v 10 % kyseline chlorovodíkovej je povinné používať ochranné prostriedky pozostávajúce z vysokých gumových rukavíc a okuliarov. Je veľmi dôležité, aby ste pri zmiešaní kyseliny s vodou na dosiahnutie požadovaného 10 % roztoku vždy pridávali KYSELINU DO VODY, a nie naopak. Filter dobre očistite a potom ho nechajte na vzduchu vyschnúť.  

    Kontrola bazénovej konštrukcie

    Voda nie je jediným prvkom bazéna, ktorý vyžaduje pravidelnú kontrolu, čistenie a údržbu. Rovnako dôležité sú konštrukčné prvky,  ako sú dno, steny, zábradlie a alarmy, ktoré chránia a obklopujú bazén. To posledné je veľmi dôležité, najmä ak máte doma malé deti, ktoré nevedia plávať – ​​ak bazén nie je správne ohradený a zabezpečený, môžu počas hry spadnúť do vody a utopiť sa. Ak zistíte praskliny v stenách alebo na dne bazéna, môžete ich opraviť silikónom, musíte však dbať aj na koróziu resp. hrdzavenie, ktoré si vyžaduje okamžitú opravu.  

    Odborný článok 1322
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Bazény, wellness?

    Máme 235 realizátorov v oblasti Bazény, wellness:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 235 realizátorov v oblasti Bazény, wellness
    8.7
    0

    BAZÉNSERVIS, s.r.o.


    9.9
    0

    BUNKER Plus s.r.o.


    10
    2

    BSV-Mont - Karol Janečko


    10
    13

    Ing. Mária Modrovičová - Mardiz


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené