Pre oblasť

    Solárny systém: solárne kolektory, investícia do budúcnosti

    Článok si prečítalo viac ako 5076+ používateľov
    Slnko je obnoviteľný zdroj energie, ktorý nám denne poskytuje obrovské množstvo energie. Krajiny nášho regiónu priemerne dostávajú 300 až 1 600 kWh energie na jeden meter štvorcový. Moderné techniky a technológie lepšie využívajú toto slnečné žiarenie. Jedným z najekologickejších riešení je slnečný kolektor.
    Odborný článok 5076
    solarny kolektor
    Máme 577 realizátorov v oblasti Solárne panely:

    1. Čo je to solárny kolektor?

    Hlavným účelom solárneho kolektora je ohrev teplej úžitkovej vody. Solárne kolektory sú súčasťou  alternatívneho vykurovacieho systému pre domácnosť, ktorý slúži obzvlášť dobre v lete. Obsluha kolektorov je jednoduchá a odskúšaná. Veľkou výhodou je, že dokážu pokryť 80 % potreby teplej úžitkovej vody v domácnosti. Fotovoltaické systémy alebo solárne panely v komerčnej verzii využívajú asi 20 % slnečného žiarenia, zatiaľ čo slnečné kolektory premieňajú až 80 – 90 % slnečných lúčov na teplo.

    Slnečné žiarenie je energetický tok, ktorý slnko vyžaruje neustále a rovnomerne. Pri prechode zemskou atmosférou je časť svetla rozptýlená a absorbovaná a časť sa dostáva na povrch. Celkové žiarenie, ktoré nazývame globálna slnečná energia, je v našom regióne približne (1) 1200 kWh/m2, čo zodpovedá 120 m3 vykurovacieho oleja alebo zemného plynu!

    Dnes sa väčšinou používajú ploché solárne kolektory, ktoré pozostávajú z plochého absorbéra tmavej farby, priehľadného krytu a kvapaliny, ktorá sa ohrieva. Táto verzia je na trhu už niekoľko desaťročí a dnes existuje množstvo sofistikovanejších a v každom ohľade lepších verzií kolektora. Existujú aj vákuové kolektory s absorpčnými trubicami, aj keď sú menej časté.

    2. Ako funguje solárny systém?

    Systémy solárnych kolektorov sa ľahko inštalujú a majú dlhú životnosť. Životnosť systémov solárnych kolektorov je od 20 do 25 rokov. Ich výhodou je, že nemajú žiadne pohyblivé časti. Pre takýto solárny systém je potrebný (1) solárny kolektor, (2) solárny zásobník, (3) spojovacie vedenie, (4) bezpečnostné systémy a regulácia.

    Najdôležitejším prvkom je samozrejme solárny kolektor (1). Sklon solárnych kolektorov vo vzťahu k povrchu zeme je najdôležitejším faktorom fungovania, pretože na ňom priamo závisí najväčší príjem energie. Optimálna voľba pre sklon je 35° až 45°, a to z dôvodu najvyššej letnej polohy slnka (uhol okolo 30°) a najnižšej polohy slnka v zime (uhol okolo 60°). Vzhľadom na to, že kolektory potrebujeme hlavne v zime, je logické, že by mali byť umiestnené tak, aby práve vtedy poskytovali maximum (v uhle asi 60° k zemi). 

    Solárna energia sa akumuluje v solárnom zásobníku (2). Odporúčame použitie solárneho zásobníka, ktorý okrem kolektorov, tepelných čerpadiel alebo drevnej biomasy poskytuje niekoľko zdrojov ohrevu vody. Skladá sa z izolovanej nádrže a špirálovitého potrubia z nehrdzavejúcej ocele na ohrev vody. Objem nádrže je 200 až 500 litrov.

    3. Solárne kolektory – cena solárneho systému

    Aby bol výpočet čo najpresnejší, zobrali sme si ako príklad rodinný dom s výmerou 200 m2 a štvorčlennou rodinou. Pre optimálnu prevádzku solárneho systému potrebujeme dva solárne kolektory a tepelnú nádrž s objemom 200 až 300 litrov. Cena takéhoto solárneho systému sa pohybuje v rozmedzí 3 000 až 5 000 EUR. V posledných rokoch existuje možnosť získať finančné prostriedky z rozličných environmentálnych fondov na financovanie alternatívnych foriem energie pre domácnosti. Je to  jeden zo spôsobov ako môžete ušetriť investíciou do solárneho systému.

    Kolektory ako časť väčšieho solárneho systému pre domácnosť
    Kolektory ako časť väčšieho solárneho systému pre domácnosť
    Kotol Vitoligno 300-P na vykurovanie biomasou
    Kotol Vitoligno 300-P na vykurovanie biomasou
    Odborný článok 5076
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Solárne panely?

    Máme 577 realizátorov v oblasti Solárne panely:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 577 realizátorov v oblasti Solárne panely
    9.6
    0

    Key Energy s.r.o.


    9.8
    0

    ELMONI s. r. o.


    8.6
    0

    Adam Grivalský - GRIVAL ELEKTRO


    9.8
    0

    R Solar group s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené