Pre oblasť

    Mozaiky – mozaikové dlaždice (obkladačky) pre kúpeľňu/kuchyňu

    Článok si prečítalo viac ako 2838+ používateľov
    Pre svoju veľkosť sú mozaikové dlaždice špeciálnym druhom obkladov. S mozaikovými dlaždicami je možné dosiahnuť špeciálny vizuálny efekt v miestnosti, či už ide o obklady do kuchyne, kúpeľne, obývacej izby alebo dokonca do spálne. Rozhodli sme sa venovať im pozornosť a vysvetliť, aké sú ich vlastnosti a cena.
    Odborný článok 2838
    mozaikovy obklad
    Máme 1660 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    1. Mozaikové dlaždice (obkladačky) pre kúpeľňu/kuchyňu

    Existuje skutočne veľký výber mozaikových dlaždíc (obkladačiek) pre kúpeľňu, takže určite v tom množstve nájdete najdokonalejšie, najzaujímavejšie a najinovatívnejšie riešenie pre seba. Čoraz populárnejšie sú aj mozaikové dlaždice pre kuchyňu. Svet mozaikových dlaždíc sa vyznačuje množstvom farieb, odtieňov, vzorov a v neposlednom rade širokým výberom materiálov, z ktorých sú vyrobené. Napríklad  farebná sklenená mozaika vytvára priehľadnú krásu, jemný odraz a dodáva sviežosť, zatiaľ čo kamenná mozaiková keramická dlažba  dodáva priestoru monumentálnosť.

    1.1. Mozaikové obklady v histórii

    Samotná história nám jasne naznačuje, že keramika a mozaika boli neustále prepojené. Mozaikové dlaždice majstrovsky používali starí Rimania, ktorí ich komponovali do zložitých a úchvatných vzorov, ktorých zvyšky obdivujeme dodnes. Pretože si vyžadujú veľkú zručnosť a skúsenosť, ale aj fyzickú zdatnosť majstrov, mozaikové dlaždice sa pôvodne používali iba ako dekoratívny prvok verejných budov a víl zámožných rodín, neskôr sa však dostali do súkromnejších priestorov, akými sú kúpeľne a kuchyne. Umožnili to hlavne moderné technológie, ktoré zjednodušili pracovný proces a zvýšili odolnosť a trvanlivosť obkladov.

    2. Prečo si zvoliť mozaikové dlaždice (obkladačky)?

    Mozaikové dlaždice do kuchyne alebo kúpeľne sú vhodným riešením pre každého, kto má v sebe náznak drzosti a miluje unikátne riešenia. Tieto dlaždice sa vyznačujú jedinečným, minimalistickým a miniatúrnym vzhľadom. Môžete nimi prejaviť vlastnú kreativitu, keď navrhnete tvar, farbu a poradie umiestnenia mozaiky v kúpeľni alebo v kuchyni.

    Výhoda mozaikových dlaždíc je aj v tom, že nimi sa dajú zakryť miesta, ktoré pre svoj  tvar alebo nerovný povrch znemožňujú položenie štandardných keramických dlaždíc. Sú vhodné na podlahové alebo stenové povrchy. Mozaikové dlaždice pre kúpeľňu sú správnou voľbou kvôli svojmu špeciálnemu efektu, ktorý pripomína starorímske kúpele.

    Ak chcete neobvyklú kúpeľňu, vyberte si mozaikové obkladačky
    Ak chcete neobvyklú kúpeľňu, vyberte si mozaikové obkladačky

    3. Mozaikové dlaždice pre kúpeľňu

    Faktom je, že tieto špeciálne dlaždice dodávajú miestnosti punc luxusu a rarity a osobitný vzhľad priestoru možno pripísať miniatúrnym  obkladom. S mozaikovými dlaždicami môžete vyzdobiť celý priestor kúpeľne, môžete použiť jeden alebo viac druhov mozaiky a mozaikové dlaždice môžete jednoducho použiť ako kombináciu so štandardnými keramickými dlaždicami (obkladačkami) väčších rozmerov, čím priestor presvetlíte a spestríte. Je nepísaným pravidlom, že sa odporúča mozaiku umiestniť na časti priestoru, ktoré chcete zdôrazniť – napríklad na stenu so sprchou, okolo vane alebo okolo umývadla. Kladenie mozaikových dlaždíc do kúpeľne alebo kuchyne sa v posledných rokoch stalo tak populárne, že sú tieto dlaždice dnes trvalou súčasťou ponuky v rôznych kúpeľňových štúdiách (predajniach).

    3.1. Nevýhody mozaikových obkladačiek v kúpeľni

    Odporúčame vám, aby ste do kúpeľne na podlahu nekládli mozaikové obkladačky. Dôvod je jednoduchý. Kvôli malým rozmerom  sa medzi obkladačkami vytvorí veľa škár, v ktorých sa budú hromadiť nečistoty, ktoré bude prakticky nemožné vyčistiť. Ak predsa chcete použiť mozaikové obkladačky (napr. na podlahe v sprche), odporúčame vám, aby boli položené v jednej rovine so škárami, čo výrazne uľahčuje čistenie. Navrhujeme tiež, aby ste pre také povrchy vybrali tmavšie škárovacie hmoty, pretože ich zmena farby v dôsledku poškodenia a nečistôt bude s pribúdajúcimi rokmi menej nápadná.  

    Do kúpeľne tiež neodporúčame kamenné mozaikové obkladačky z dôvodu väčšieho vystavenia rôznym chemikáliám. Správnou voľbou pre vašu kúpeľňu bude keramická mozaika, sklenená mozaika alebo ich kombinácia.

    4. Mozaikové dlaždice (obkladačky) v kuchyni

    V kuchyni sú mozaikové obkladačky väčšinou na stene, menej často na pulte
    V kuchyni sú mozaikové obkladačky väčšinou na stene, menej často na pulte

    Mozaikové dlaždice (obkladačky) v kuchyni sú čoraz populárnejšie, aj keď ide o relatívne nový trend. Používajú sa hlavne na steny. Zvyčajne sú umiestnené tak, aby vytvárali expresívne a farebné  vzory, sú akoby čerešničkou na torte, ktorá dotvorí celok. Menej často sa používajú na vyhotovenie mozaiky na pracovných plochách. Podobne ako v prípade kúpeľňových dlaždíc (obkladačiek), početné škáry sťažia každodenné čistenie pultu. V kuchyni je to v skutočnosti ešte výraznejšie a stresujúcejšie, pretože kuchynská linka je neustále používaná. Keď sa na  takomto pracovnom pulte niečo vyleje, alebo vysype, čistenie bude skutočnou výzvou. Ak sa predsa rozhodnete pre tento, inak veľmi estetický a elegantný dizajn pracovnej plochy, postupujte podľa pokynov, ktoré sme už uviedli pre mozaikové dlaždice (obkladačky) pre kúpeľňu.

    5. Mozaikové dlaždice (obkladačky) – cena za m2

    Cena mozaikových dlaždíc (obkladačiek) je o niečo vyššia ako cena bežných keramických dlaždíc (obkladačiek) štandardných rozmerov. Keďže je ich pokládka náročnejšia, vyžaduje si aj viacej práce. Cenu mozaikových dlaždíc (obkladačiek) do kúpeľne alebo kuchyne určite ovplyvňujú rôzne faktory: veľkosť, materiál, farby, textúry, tvary a podobne. Za štandardné keramické dlaždice (obkladačky) s rozmermi 30 cm × 30 cm treba zaplatiť približne 4 až 12 EUR/m2, cena priemerných mozaikových obkladačiek je  10 EUR/m2 a viac, približne toľko stoja veľkoformátové keramické obkladačky (80 cm × 80 cm alebo 30 cm × 100 cm).

    Mozaikové dlaždice (obkladačky) pre kuchyňu alebo kúpeľňu, rovnako ako akákoľvek keramika, sa môžu výrazne líšiť v cene. Na trhu nájdete aj lacnejšie aj drahšie výrobky. Je dôležité mať na zreteli, že za keramiku nad 15 EUR/m2 sa obvykle platí iba za značku, nie aj za kvalitu. Pred zakúpením preto zvážte všetky dostupné možnosti a určite navštívte niekoľko predajní.

    Odborný článok 2838
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obklady, dlažby?

    Máme 1660 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1660 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby
    10
    1

    Ruža-stav s.r.o.


    8.7
    0

    SIVAX-SK s. r. o.


    9.2
    0

    Jozef Mikolai


    9.2
    0

    PLD STAV s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené