Pre oblasť

    Dokonalý dom - ako vám môže pomôcť architekt?

    Článok si prečítalo viac ako 1594+ používateľov
    Často vládne presvedčenie, že pri navrhovaní vlastného domu nie je potrebný architekt. Jednotlivci majú pocit, že sami najlepšie vedia, aký by mal byť ich dom. Tiež si myslia, že by ho mohli nakresliť a postaviť vlastnými rukami. Zdá sa, že to má korene v období, keď sa mohlo stavať bez projektu, plánu, povolení a dohľadu (čierna stavba). Dnes to však už neplatí; čierna stavba je nelegálna. S výstavbou domu môžete začať až po získaní stavebného povolenia. Na získanie stavebného povolenia potrebujete vypracovaný projekt, v skutočnosti všetku potrebnú dokumentáciu, ktorú musí pripraviť architekt alebo zodpovedný projektant.
    Odborný článok 1594
    dokonaly dom architekt
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    V tomto texte vysvetlíme, prečo je nevyhnutná spolupráca s architektom.  

    1. Znalosť stavebných procedúr a dokumentácie

    Architekt je osoba odborne vyškolená na prípravu kompletnej projektovej dokumentácie a vedenie stavebného procesu. Architekt je ten, kto pripraví koncepčný návrh, stavebný denník a získa všetky potrebné súhlasy, riešenia a povolenia.

    Okrem toho vie presne, čo musí a má dodržiavať po získaní stavebného povolenia. Veľmi dobre pozná stavebný proces – vie, čo má začať, s ktorými dodávateľmi a remeselníkmi sa treba skontaktovať a kde ich hľadať.

    2. Úspory počas výstavby

    Služby architekta samozrejme nie sú zadarmo, ale vďaka vedomostiam, skúsenostiam a zručnostiam vám môže pomôcť niečo aj ušetriť. Ak je dom naplánovaný a navrhnutý múdro a racionálne, neskoršia výstavba sa môže ukázať ako oveľa ekonomickejšia. Architekta informujte, akým rozpočtom disponujete, on potom dom môže navrhnúť ako vyváženú kombináciu vašich želaní, možností a existujúcich predpokladov.

    3. Dom na mieru

    Je pravda, že svoje zvyky najlepšie poznáte sami...  Vy viete, ako žijete každodenný život a čo musíte robiť. Architekt je však vyškolený na to, aby premenil vaše každodenné zvyky na dizajn domu. V závislosti od organizácie vášho života organizuje aj pôdorys vášho budúceho domu, aby vám vo vašom živote neprekážal. Najmä pri rozhodovaní o typových plánoch môžete naraziť na veľký problém. V takom prípade nie je dom prispôsobený pre vás, ale pre „rodinu všeobecne“. Má všetky potrebné časti, prvky, miestnosti a môže byť dokonca celkom profesionálne urobený a solídne navrhnutý, ale to ešte neznamená, že zodpovedá vašim predstavám. Taký dom môže byť skutočne skôr prekážkou vášho života ako príjemným príbytkom, s ktorým sa stotožníte.

    4. Dom má byť praktický aj pekný

    Zvyčajne sa architekti prezentujú ako jednotlivci, ktorí robia dom pekným. Je pravda, že sa o to usilujú, ale to v žiadnom prípade nie je ich primárnym cieľom. V prvom rade je pre architektov dôležité, aby bola budova navrhnutá funkčne. Potenciálni obyvatelia sa na dom často pozerajú z praktického hľadiska. Rozmýšľajú, kam si uložia topánky, kam si budú môcť hostia sadnúť alebo akú veľkú skriňu potrebujú. Je pravda, že existujú pôdorysy, ktoré nie sú skutočne funkčné, pretože obsahujú veľa príliš malých miestností alebo nevyužitých rohov. Architekti však majú schopnosť vo veľmi krátkom čase nakresliť racionálny a funkčný pôdorys, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám. Až keď je funkcia maximálne uspokojená, do popredia sa dostane estetika, samozrejme, je možné tieto otázky riešiť aj súbežne.

    Odborná rada zo spoločnosti STOA architekti,s.r.o.

    1. Prečo je podľa Vás dobre si zvoliť architekta pre projekt?

    Profesia architekta je základná a potrebná profesia pri tvorbe projektovej dokumentácie. Architekt rieši návrh komplexne, nielen z vizuálnej polohy, ale v prvom rade navrhuje ideálne funkčné a konštrukčné princípy objektu. Uvažuje nad správnym osadením budovy, využíva potenciály pozemku, či eliminuje nežiaduce faktory parcely a okolia. V procese tvorby projektovej dokumentácie konzultuje a odporúča klientom možné riešenia tak, aby klient bol s návrhom vo finále uzrozumený a spokojný. Dobrý architekt tvorí nadčasové diela, ktoré dlho slúžia užívateľom bez potreby úprav a zmien.

    2. Ako si vybrať architekta/projektanta?

    V prvom rade by mal klient hľadeť na dobré referencie a projektové portfólio realizácií. Vizualizácie dnes predávajú, no kvalitný architekt sa pozná až keď je návrh dotiahnutý do skutočnej podoby - kvalitného výsledku. Odborné články popisujúce jeho dielo v kvalitných periodikách sú dobrým obrazom o schopnostiach autora návrhu. Dobré architektonické časopisy a webové portály vždy selektujú o aké projekty majú záujem.. Je zlým "zvykom" hľadať architekta iba na základe ceny za projektovú dokumentáciu. Vo výsledku nákladov na celú realizáciu je to iba pár percent celkovej ceny výstavby, no kľúčová profesia aby vynaložené financie priniesli aj požadovaný kvalitný výsledok. Dobrý návrh od kvalitného architekta vie v konečnom dôsledku práve ušetriť náklady, šikovnými a efektívnymi riešeniami. 

    V skratke - na krajčírovi sa nešetrí, ak máte drahý materiál na budúce sako. Projekt od architekta musí sadnúť na prvú.

    3. Podľa Vaších skúseností, aka je dlhá doba od prvého kontaktu s klientom a dohody o tom čo chce, do samého začiatku výstavby?

    Na rýchlosť celého procesu -  od projektového návrhu po výstavbu vplýva množstvo faktorov. Ak klient má jasnú víziu, komunikuje s architektom - proces je dynamický, časová lehota projektovej časti vie byť pomerne rýchla - rodinný dom bežnej plošnosti okolo 150 m2 cca do 2 mesiacov. Samotné schvaľovanie projektu úradmi, výber dodávateľov a zložitosť samotnej výstavby a konštrukcie sú časovo náročnejšie procesy.

    Pán Ing. arch. Adam Macejko, spoločnosť STOA architekti,s.r.o.

    5. Dom ako jednotný celok

    Architekt okamžite zistí, kedy plán domu nakreslil staviteľ alebo iný samozvaný projektant. Je to zrejmé z plánu, pretože navrhovaný objekt nepôsobí ako jednotný celok. Väčšina z tých, ktorí nie sú architektmi, premýšľa nad riešením problému vtedy, keď sa k nemu dostanú. Takže najskôr definujú obývaciu izbu, potom kuchyňu, detskú izbu, kúpeľňu a podobne. Architekt však k projektu pristupuje odlišne, najskôr hľadá nápad, koncepciu, a potom ju rozpracuje. Takýto postup  zahŕňa jednotlivé prvky, prostredie, vzťah interiéru k exteriéru, dizajn izieb, dizajn fasády alebo usporiadanie okien. Z domu vznikne celok spojený s prostredím.   

    Dizajn interiéru
    Dizajn interiéru

     6. Dom je trvalou hodnotou

    V neposlednom rade môže architekt urobiť z domu trvalú hodnotu nielen v materiálnom zmysle, dom môže mať funkčnú a dokonca aj sentimentálnu hodnotu. To sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi. Dobrý nápad, kvalitné materiály a profesionálna realizácia sú rozhodujúce pre jeho životnosť, dom skutočne môže slúžiť celé desaťročia. Dobre urobený interiér sa môže časom meniť podľa zmien potrieb rodiny a predĺžiť tak trvanie. Napríklad keď deti vyrastú, z ich izieb sa môžu stať pracovné alebo hosťovské izby. Ostatné je možné spojiť alebo rozdeliť.  

    Architekt však môže urobiť dom udržateľným aj odporúčaním použiť odolnejšie materiály. Alebo navrhne dobré inštalácie, kde bude existovať miesto na ich zmenu, rozšírenie a modernizáciu, dobrú izoláciu budovy a dostatok priestoru na prípadné úpravy a opravy. Predsa však údržba takéhoto domu bude stáť menej. V neposlednom rade má objekt, ktorý nespotrebováva veľa energie, lepší vplyv na naše životné prostredie.

    Výber architekta určuje, či bude schopný zohľadniť vaše priania a predovšetkým vaše potreby, danú lokalitu a vaše finančné možnosti. Pri rozhodovaní, ktorý architekt je ten pravý, cena by nemala byť rozhodujúca. Choďte s architektom na kávu, na krátky rozhovor, prediskutujte spolu túto záležitosť. 

    Odborný článok 1594
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    10
    1

    Ing. David Švrčina


    9.7
    0

    Sikard spol. s r.o


    8.8
    0

    Prisca s.r.o.


    9.7
    0

    Stapring, a.s. - projektovo - inžinierska činnosť


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené