Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Zrubové domy, drevodomy, drevenice

    Článok si prečítalo viac ako 1531+ používateľov
    Drevodomy alebo zrubové domy si zvyčajne predstavujeme ako páčivé tradičné domčeky, v ktorých žili naši prastarí rodičia, avšak v posledných rokoch máme dojem, že sú drevenice čoraz populárnejšie. Okrem toho, že drevená konštrukcia ponúka početné výhody, v súčasnosti sú tieto domce navrhnuté tak, aby okrem estetických zahŕňali aj všetky technické a technologické výhody našej doby.
    Odborný článok 1531
    zrubove domy
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    1. Výhody drevených domov

    Odpoveď na otázku, prečo sa rozhodnúť pre výstavbu drevom namiesto murivom, vás môže prekvapiť. Nejde len o to, či sú takéto domy módnym trendom alebo nie, ale koľko a aké príležitosti poskytujú a aké výhody majú v porovnaní s inými druhmi stavieb. Drevené domy sú uhlíkovo neutrálne (nulové), čo znamená, že neznečisťujú životné prostredie nebezpečnými zlúčeninami, najmä ak sa používa miestne drevo a ekologické ochranné prostriedky. Na stavbu drevených objektov sa najčastejšie používa kvalitné smrekové, smrekovcové alebo borovicové drevo, spracované spôsobmi, ktoré zahŕňajú najmodernejšie techniky a technológie spracovania dreva; najbežnejšie používaným materiálom sú priečne lepené kostrové prvky konštrukcie, kde sa ako spojivo používa iba najkvalitnejšie lepidlo. Drevo je samo o sebe skvelý izolant a reguluje vlhkosť v priestore. Pobyt v drevostavbách je vždy príjemný a upokojujúci. Drevená konštrukcia je ľahká a pevná, a preto je mimoriadne odolná proti zemetraseniam. Zruby sú tiež energeticky efektívne, pretože ročné náklady na vykurovanie nepresahujú niekoľko stoviek eur.

    Odborná rada zo spoločnosti Drevodomy s. r. o.

    1. Prečo si vybrať práve drevodom, aká je životnosť drevodomu a ako sa o drevodom správne starať?

    Ľudský mozog sa počas nášho života neustále zahráva, ponúka nám rôzne varianty, možnosti a sami nevieme prečo sa ľudia k tým istým skutočnostiam stavajú odlišne. Ich vkus a chute sa odlišujú a v podstate všetci majú pravdu. To isté platí aj pri výbere domu, drevodomu, zrubu. Z tohto dôvodu túto odbrnú radu venujem tým, ktorí sa stále nevedia rozhodnúť. Drevo už samé o sebe pôsobí pozitívnym dojmom na pohľad aj dotyk. Veľkou výhodou je úspora priestoru, keď že steny drevodomu nie sú až tak hrubé ako murované. Pri väčších pôdorysoch môžeme kľudne hovoriť o izbe naviac. Otázka životnosti a bezpečnosti je pre mňa osobne relatívna. Záleží kto, ako s čím bude namáhať a pôsobiť na stavbu. Tiež treba brať do úvahy, že každá stavba starne a treba ju revitalizovať. Najviac namáhané miesta sú slnečné strany. Treba si uvedomiť, že na mraze a prudkom slnku ani koľajnica nevydrží. Osobne odporúčam častejšiu revitalizáciu - náter olejom. Na samotný náter odporúčam transparentný olej, dôvodom je pri viacnásobnom natretí drevo nestmavne.

    2. Je dom z dreva rýchlejšie riešenie ako murovaný dom?

    Medzi jednotlivými technológiami stavieb hlavným rozdielom je to, že murovaný dom je mokrý proces stavania. Pri realizácii murovaného domu sú potrebné technologické prestávky na vyzretie mokrých procesov. Pri drevodomoch, teda pri suchom procese stavby, tieto prestávky odpadajú. Ďalej si musíme uvedomiť, že rozdiel medzi jednotlivými technológiami je len konštrukčný systém stien a priečok. Čo sa týka samotnej stavby, každá stavba potrebuje rovnako okná, dvere strechu ako aj inštalácie. V drevodomoch je inštalácia jednoduchšia a rýchlejšia, drevo je ľahšie prispôsobiteľnejšie ako betón alebo murivo. Záverom je drevodom je určite rýchlejší ako murovaná stavba.

    Odbornú radu poskytol pán Vladimír Haviar zo spoločnosti Drevodomy s. r. o.

    2. Stavba drevenice

    Veľkou výhodou dreveníc je, že sa stavajú ako montované domy a sú hotové za 6 až 8 týždňov. Pretože je konštrukcia ľahšia, vyhotovujú sa menšie základy, ktoré sú navyše lacnejšie a dom zaberá minimálny priestor. Používajú sa špeciálne kotvy, ktoré dodávatelia pravidelne kontrolujú, kontroluje sa priestor, ktorý bude dom zaberať, a tým aj prípadný výrub stromov na pozemku. V suchších a chladnejších oblastiach, v horách, dostane nechránené drevo za sto rokov šedú patinu. V nížinách sa odporúča ochrana určitými ochrannými prostriedkami, ktoré nepoškodzujú prírodné prostredie; ochranné nátery spomaľujú rozklad dreva a zvyšujú odolnosť proti atmosférickým, biologickým a insekticídnym vplyvom a zmenám (baktérie, huby, plesne, hmyz atď.). Pre príjemnejší a zdravší pobyt v drevených domoch, ako aj v každom inom dome, je potrebné pravidelné vetranie. Drevo samo o sebe, a rovnako tak aj drevo použité ako stavebný materiál, je vynikajúcim izolátorom a regulátorom vlhkosti, takže život v takomto priestore je príjemný a zdravý. Výhody života v takomto prostredí sú nezmerateľné s akýmkoľvek iným typom objektov.

    3. Druhy dreveníc

    Podľa veľkosti a účelu drevenice, resp. drevené objekty možno podeliť na:

    3.1. Drevodomy

    Drevené domy sú čoraz vyhľadávanejšie a početnejšie ako iné stavby a majú čoraz väčší podiel na novej výstavbe. Môžu byť vyhotovené v podobe klasického alebo úplne moderného domu so všetkými doplnkami moderných technológií a vybavenia, v závislosti od potrieb a želaní budúcich obyvateľov. Drevenice sa líšia veľkosťou, použitými doplnkovými materiálmi a funkciami, ale všetky majú spoločné to, že vyzerajú veľmi atraktívne a pohodlne a ponúkajú výnimočné prostredie pre život. Okrem toho je tepelná a zvuková izolácia lepšia ako v iných typoch domov, ako aj ochrana pred požiarom a zemetrasením.

    Drevodomy
    Drevodom v prírode je ideálnym miestom na únik od mestského hlukuCaption

    3.2. Záhradné domčeky

    Drevené objekty  pôsobia vždy krajšie, atraktívnejšie a tradičnejšie, a preto niet divu, že sa ľudia pre ne väčšinou rozhodnú vždy, keď majú na výber. A to nielen pri stavbe nového domu, ale aj na iné pri stavbe rôznych pomocných a doplnkových objektov. Preto sú v našich končinách populárne drevenice, kôlne (šopy), letné kuchyne, drevené prístrešky pre auto alebo garáže – jedným slovom všetko môže byť postavené z dreva. Drevený záhradný altánok bude určite obľúbeným miestom na odpočinok, drevená šopa je ideálnym miestom pre náradie alebo palivové drevo a bude určite dosť miesta aj  pre detské hračky. Ponuka je skutočne veľká – od typových domov vo veľkoobchodoch po domy na objednávku, ktoré môžu tesári alebo stolári vyrobiť na požiadanie zákazníka podľa  jeho predstáv a požiadaviek.  

    Odborný článok 1531
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy?

    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 394 realizátorov v oblasti Zruby, drevodomy
    9.8
    0

    Mava s.r.o.


    8.7
    0

    ML Stolárske práce


    10
    1

    Drevodom Orava, s.r.o.


    9.1
    0

    Michal Parči - L.P+M.P


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené