Pre oblasť

    Biely cement

    Článok si prečítalo viac ako 2008+ používateľov
    Cement je bežný stavebný materiál a používa sa väčšinou na výrobu malty a betónu. Cement je hydraulické spojivo, jemne mletá látka, ktorá po zmiešaní s vodou vytvára kašu, ktorá tuhne a tvrdne. V poslednej dobe je cement biely čoraz populárnejší, má však trochu iné vlastnosti ako bežný cement.
    Odborný článok 2008
    cement
    Máme 537 realizátorov v oblasti Stavebný materiál:

    1. Cement

    1.1. Čo je to cement?

    Cement je spojivo, presnejšie hydraulické spojivo, ktoré tvrdne pri reakcii s vodou. V tomto prípade sa z cementovej kaše vytvorí tvrdý cementový kameň. Tento druh kameňa odolá veľkému tlaku, preto sa stal veľmi vyhľadávaným a používaným stavebným materiálom.

    Cement sa používa hlavne na výrobu malty a betónu. Pri týchto chemických reakciách pôsobí ako lepidlo na prírodné a umelé kamenivá, s ktorými vytvára veľmi tvrdý a pevný stavebný materiál. Napríklad betón sa skladá z kameniva (piesok a kamene), vody a cementu v určitom pomere.

    1.2. História cementu

    Cement je veľmi starý stavebný materiál, ktorý pochádza z Egypta a veľmi rýchlo ho prevzali Gréci a Babylončania. Rimania ho veľmi často používali; pridali k nemu sopečný popol, a tak vymysleli tzv. rímsky betón. Cement vtedy nebol ten druh materiálu, aký poznáme dnes, v skutočnosti to bolo vápno. Keďže vápno neviaže vodu, boli doň pridané rôzne hydraulické prísady, napr. kusy tehál a porcelánu, a tak vznikol materiál podobný dnešnému betónu. Cement, aký existuje dnes, sa mohol vyrábať až v 19. storočí, kedy bola dosiahnutá teplota 1500 °C, čo je nevyhnutne potrebné pre extrakciu.

    1.3. Zloženie cementu

    Základom cementu je slinok a sadra, resp. portlandský cementový slinok. Troska, zvyčajne granulovaná vo vysokých peciach, sa tiež pridáva do slinku, ktorý vzniká pri výrobe surového železa v peci.

    Do cementovej zmesi sa pridávajú prírodné alebo umelé puzolány, ako aj rôzne prísady na reguláciu tuhnutia a mletia, napríklad sadra. Cementové zmesi je možné tiež doplniť mikrosilikónom, popolom, kalcinovanou bridlicou, vápencom alebo zmiešanými minerálnymi prísadami.

    Cement je spojivo, ktoré pri styku s vodou tvrdne, a preto sa z neho vyrába malta a betón
    Cement je spojivo, ktoré pri styku s vodou tvrdne, a preto sa z neho vyrába malta a betón

    2. Druhy cementu

    Existuje niekoľko druhov cementu, ktoré sú široko používané a dostupné na trhu. Cement sa zvyčajne klasifikuje podľa značky, prítomnosti prísad a farby. Najčastejšie používaným cementom je portlandský cement, do ktorého sa pridáva troska alebo puzolán. Jeho názov je odvodený  od podobnosti s portlandským kameňom ťaženým na ostrove Portland. Portlandský cement je zmesou vápenca, hliny a sadry, ktorá sa spracováva pri vysokej teplote. Dnes sa tento cement vyrába z cementového slinku, do ktorého sa pridáva sadra alebo iné prísady, ktoré patria do kategórie prostriedkov na mletie cementu.   

    Portlandský cement nie je jediný používaný; existuje aj portlandský cement s minerálnymi prísadami, puzolánový, zmesový (zmiešaný) cement a ďalšie.

    Do cementu je možné pridávať rôzne prísady, napríklad prísadu na rýchle schnutie. Týmto spôsobom sa získa rýchlo schnúce spojivo, ktoré sa môže použiť už po niekoľkých dňoch, takže sa najčastejšie používa na mazaniny a potery.

    3. Biely cement

    Biely cement je jedným z nových druhov, ktorý je vďaka mnohým výhodám čoraz populárnejší. Biely cement obsahuje bielidlo alebo bieliaci prášok, ktorý mu dodáva výrazne bielu farbu a mierne zlepšuje jeho vlastnosti, napr. odolnosť voči atmosférickým vplyvom. Získava sa mletím a drvením bieleho slinku, sadry a minerálnych prísad. Pri mletí slinku sa zvyčajne používa plynová technológia, vďaka ktorej sa znižuje oxidácia farebných oxidov.

    Z dôvodu nákladnejšej výroby je biely cement drahší ako bežný, šedý. Existujú rôzne značky cementu, značka  M500 je považovaná za najkvalitnejšiu, s minimálnou pevnosťou v tlaku 50 MPa. Ak je biely cement označený D0, znamená to, že neobsahuje prísady. 

    3.1. Biely cement – charakteristiky

    Kľúčové vlastnosti bieleho cementu sú vysoká odolnosť proti mrazu a vlhkosti. Z tohto dôvodu sa môže biely cement použiť aj za nepriaznivých poveternostných podmienok a objekty, na výstavbu ktorých bol použitý, vydržia stovky cyklov zmrazovania a rozmrazovania.

    Biely cement neobsahuje viac ako 5 % alkálií (zásad), čo znamená, že je odolný voči síranom. Dôležitou vlastnosťou je jeho rýchle vytvrdenie, ktoré umožňuje rýchlejšie dokončenie stavebných a dokončovacích prác a rýchlejšie opravy existujúcej konštrukcie.

    3.2. Biely cement – silné a slabé stránky

    Biely cement má niekoľko silných stránok:

    1. biela farba, obzvlášť žiaduca ako dekoratívny prvok alebo zvláštnosť architektonicky dokončených budov,
    2. veľmi dobrá mrazuvzdornosť,
    3. vysoký stupeň homogenity – jemne mletý biely cement je homogénny, takže vyzerá ako leštený,
    4. rýchlejšie tuhnutie, ktoré urýchľuje stavebné práce.

    Slabé stránky bieleho cementu sú:

    1. práca s ním si vyžaduje viac vedomostí a skúsených zhotoviteľov (vykonávateľov prác),
    2. všetko náčinie, ktoré s ním prichádza do styku, musí byť absolútne čisté; miešačka musí byť úplne čistá, debnenie tiež – jedným slovom všetko, čo príde do styku s bielym cementom. Všetka hrdza a všetky nečistoty musia byť zo všetkého očistené,
    3. ak má biely cement výstuž, musí byť pokrytý hrubšou konečnou vrstvou betónu ako obyčajný šedý cement; táto vrstva musí mať hrúbku najmenej 3 cm,
    4. biely cement je drahší ako obyčajný.

    3.3. Kde sa používa biely cement?

    Biely cement, keďže je drahší, sa používa hlavne na ozdobné betónové výrobky akými sú schody, ohrady (ploty), fasády, balkóny a terasy, bloky alebo dlažobné kocky a tiež sa z neho vyrábajú dizajnérske predmety ako sú vázy, stoly atď. V architektúre je menej častý a jednou z najznámejších budov z bieleho cementu je mešita v Ľubľane (Slovinsko).

    Biely cement je kvalitný stavebný materiál
    Biely cement je kvalitný stavebný materiál

    4. Cena cementu

    Cena cementu sa pohybuje okolo 100 EUR za tonu, v závislosti od druhu. Cena za balenie 25 kg je okolo 5 EUR.

    5. Biely cement – cena za 25 kg

    Biely cement je o niečo drahší, za balenie 25 kg treba zaplatiť okolo 25 EUR.

    Odborný článok 2008
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebný materiál?

    Máme 537 realizátorov v oblasti Stavebný materiál:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 537 realizátorov v oblasti Stavebný materiál
    10
    2

    Black roofs s.r.o.


    10
    1

    LeaderStav s.r.o.


    8.8
    0

    MRJ final


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené